Ex BEK- és BL-győztesek a Sport1-en • SportTV

Ex BEK- és BL-győztesek a Sport1-en

2020. 08. 18. 10:04    
Olvasási idő: 2 perc

Egy felkészülési és egy BL-selejtező mérkőzéssel jelentkezünk kedden délután és este a Sport1 csatornánkon. Az elsőn fellép a háromszoros BEK- és egyszeres BL-győztes amszterdami Ajax, a másodikon a kelet-európai térség második – és mindmáig utolsó BEK-trófeabirtokosa, a belgrádi Crvena zvezda.

Folytatja-e az RKC ellen megkezdett gólgyártást Antony, az Ajax fiatal brazil csatára Saalfeldenben? (Fotó: Getty Images)

WOLFSBERG–AJAX

Ausztriában, a Saalfelder Arenában lép fel az amszterdami alakulat, amely már a harmadik tesztmeccsét játssza a nyári időszakban. Az eddigi két találkozón hazai ellenféllel meccselt, a waalwijki RKC-t 6–1-re páholta el – a veterán Klaas-Jan Huntelaar és az ifjú Antony egyaránt duplázott – , az Utrechtet meg 5–1-gyel intézte el, azon a találkozón meg Labyad Zakaria szerzett mesterhármast. Hármuk közül Antony a legkevésbé ismert, a 20 éves balszélsőt júliusban 15.75 millió euróért szerződtette a holland rekordbajnok a Sao Paulo FC-től, amelynek felnőttcsapatában csupán 2-2 paulista bajnokin és Libertadores-kupa-találkozón lépett a pályára. Az Ajax amúgy holland bajnokként a BL-playoffban csatlakozik az elitliga mezőnyéhez, amelyben a bajnoki ág kiemeltjeként vár egy magát oda elverekedő együttest.
A „hazai” Wolfsberger AC az előző idényben eljutott az Európa-liga főtáblájára, amelyen szeptemberben egy szenzációs 4–0-s idegenbeli sikerrel kezdett Mönchengladbachban, ám a végén azzal az egy győzelemmel, 2 döntetlennel és 3 vereséggel sereghajtóként zárt a J-csoportban. Az együttes 3. helyen végzett hazája Bundesligájában, így ismét indulhat az El-ben, amelynek rögtön a főtábláján kezdi el a küzdelmeket. Az osztrák együttes eddig egy felkészülési találkozót játszott a cseh bajnok Sparta Prahával, amelyen 2–2-es döntetlent ért el, góljait 0–2-es állás után Adam Hlozek (43. perc) és Matej Hanousek (84.) szerezte.

CRVENA ZVEZDA–EUROPE

Dejan Sztankovics, aki egykor játékosként a BEK-trófeát is felemelhette, most gaboni  középpályásának, Guétor Kangának adhat tanácsokat a selejtező első körében (Fotó: Getty  Images)

Az egykori BEK-győztes  odáig jutott, hogy már a BL-selejtező első körében pályára kell lépnie. Még mielőtt valaki azt gondolná, ez különleges eset, ki kell ábrándítanunk: ebben a körben négy korábbi európai kupagyőztes is szerepel, a Ferencváros (1965, VVK), a Celtic (1967, BEK), a Dinamo Tbiliszi (1981, KEK) és a Slovan Bratislava (1969, KEK) is, közülük egyedül a szlovák együttesnek kell idegenben játszania a koronavírus miatt rövidebbre szabott idényrajt egymeccses selejtezőjén.
A Zvezda számára sem új a kvalifikációban szereplés, még ebben a fázisban sem: 2000-ben az izlandi KÍ (3–0, 2–0), tavalyelőtt a lett Spartaks Jürmala (2–0, 0–0), tavaly a litván Suduva – emlékszünk rá a Fradi elleni El-playoffból – (2–1, 0­­–0) leküzdése nem jelentett akadályt. Érdekesség, hogy a Cz eddig 316 mérkőzést játszott le az eurokupákban, de először találkozik gibraltári egyesülettel.
A hétszeres bajnok CD Europe most másodszor szerepel a BL-kvalifikáció első körében, az első kísérlete szűk kieséssel végződött 2017-ben a walesi The New Saints ellen (1–3, 2–1), de az El-ben már egyszer az előselejtezőben, háromszor az első körben lépett fel. Az eddigi hat nekifutásból két párharc zárult a gibraltáriak sikerével, 2016-ban az örmény Pjunik, tavaly az El-ben az andorrai Sant Juliá esett el az Europe „kezétől”. A fogadóirodák esélyszámai szerint nem kérdéses a továbbjutás sorsa, a szerb bajnok oddsai 1.01 és 1.06 között mozognak, a gibraltáriak sikerére a legkisebb szorzó  17-szeres, de akad olyan „bukicég” is, amely 70-szeres pénzt fizet az andorrai együttes győzelmére…

Sport1 18:00 Wolfsberger AC–AFC Ajax felkészülési mérkőzés (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport1 21:00 FK Crvena zvezda–CD Europe BL-selejtező, 1. fordulós találkozó (kommentátor: Haraszti Ádám)