Michael Jordan óta nem dobtak ennyi pontot az NBA rájátszásában • SportTV

Michael Jordan óta nem dobtak ennyi pontot az NBA rájátszásában

2020. 08. 18. 13:16    
Olvasási idő: 2 perc

…ám ez is kevés volt a sikerhez. Donovan Mitchell a rájátszások történetének harmadik legtöbb pontját hozta össze a 2020-as playoff első meccsén. 57-et dobott a Denver Nuggets ellen. Luka Doncic rekordot döntött, soha senki nem szerzett több pontot élete első rájátszás-meccsén az NBA-ben.

Kettő pont az 57-ből. (Fotó: Getty Images)

Karl Malone 50 ponttal tartotta a Utah Jazz rájátszásbeli pontcsúcsát. Malone ezt az ötvenest 2000. április 22-én dobta a Seattle Supersonics ellen. Húsz évig élt a csapatrekord, mert Donovan Micthell tegnap este űrkosárlabdát játszva 57-ig jutott a 2020-as rájátszás legeslegelső meccsén a Denver Nuggets ellen:

Ennél többet két játékos dobott a rájátszások történetében: Michal Jordan 1986-ban 63-at, és Elgin Baylor 1962-ben 61-et.

Egy ilyen zsákolás is volt a csomagban:

Azonban a meccset a Nuggets nyerte, hosszabbításban dőlt el a találkozó, ráadásul Mitchell elkövetett egy 8 másodperces hibát is. Jamal Murray az ellenfélnél a ráadásra nagyon bepörgött, vagy ő dobta, vagy ő adta a gólpasszt a Nuggets mind a hat mezőnykosarához a hosszabbításban. Az utolsó 17 percben 20 pontot dobott, összesen 36-tal zárt, ami playoff karriercsúcs számára. Így alakult ki a 135-125-ös végeredmény.

És nagyon jó fej volt Mitchellel, mert a meccs után közvetlenül a pályán, és egy órával később a Walt Disney Worldben sétálva is elismerően nyilvánult meg az ellenfél teljesítményével kapcsolatban:

Luka Doncicról az amerikai szaksajtóban folyamatosan azt írták a héten, hogy fiatal, és még nincs playoff-tapasztalata. Igen ám, de elfelejtették, hogy ő azért az Euroligából érkezett, ahol nyert a Real Madriddal, és a sorozat MVP-je volt 18 évesen…Szóval őt nem igazán veti vissza a nyomás. Ennek ellenére eladott 11 labdát az első Clippers-elleni meccsen, de ettől függetlenül 42-t dobott, aminél többet még soha senki sem szerzett élete első NBA-s rájátszásmeccsén. Az eddigi csúcsot 1979 óta John Williamson tartotta 38-cal.

Emellett adott kilenc gólpasszt és leszedett 7 lepattanót is. Nála fiatalabban 40-5-5-ös PO-statisztikát két játékos tudott felmutatni a liga történetében: Magic Johnson és LeBron James.

A pályán töltött ideje alatt szerzett 82 Mavericks-pontból 66-hoz volt köze közvetlenül (vagy ő dobta, vagy ő adta a gólpasszt). Doncic a meccs után mégis azt nyilatkozta, hogy borzalmas meccse volt…

Ebben vélhetően benne volt az is, hogy kikapott a Mavericks 118-110-re egy vitatott Kristaps Porzingis kiállítás után. Nyilván a Clipperben nagyon összeszedett volt a Leonard-George páros.

Eközben a Toronto Raptors játékosa, Fred VanVleet is karriercsúcsot dobott, 30 pontot szerzett a Brooklyn Nets elleni győzelem során, a Boston Celtics pedig úgy nyert a Philadelphia 76ers ellen, hogy Jayson Tatum 32 pontot dobott és leszedett 13 lepattanót, Jaylen Brown pedig 29-et szórt (ketten együtt tehát 61-et szereztek).

A rájátszás első napjának eredményei:

Denver Nuggets – Utah Jazz 135-125 – hosszabbítás után

Toronto Raptors – Brooklyn Nets 134-110

Boston Celtics – Philadelphia 76ers 109-101

Los Angeles Clippers – Dallas Mavericks 118-110

A Sport TV a héten sem lesz rest jó időpontban NBA-t közvetíteni. Csütörtökön 19 órakor (Igen, európai időben ismét!) lesz egy Indiana Pacers – Miami Heat második meccsünk, majd szombaton 21:30-kor ennek a párharcnak a harmadik meccse. Vasárnap pedig 19 órától  pedig egy Philadelphia 76ers – Boston Celtics negyedik meccsünk. Mindhármat élőben adjuk a Sport1-en, és szombaton 20:30-kor még Alley-oop is lesz.