A Wolves és a Warriors választ az első két helyen a drafton • SportTV

A Wolves és a Warriors választ az első két helyen a drafton

2020. 08. 21. 11:25    
Olvasási idő: 3 perc

Kisorsolták a 2020-as NBA-draft választási sorrendjét, a Minnesota Timberwolves választ elsőként, őt a Golden State Warriors követi majd, és harmadik helyen Michael Jordan csapata, a Charlotte Hornets draftolhat. A New York Knicksnek most sem volt szerencséje…

Towns csapat választ először, őt Curryék követik. (Fotó: Getty Images)

Két olyan csapat választ a 2020-as – teljes egészében virtuálisan szervezett – NBA-drafton, amely sztárokkal rendben van tulajdonképpen, és amelyek épp egymással üzleteltek a koronavírusjárvány kirobbanása előtti időszakban: a Minnesota Timberwolves és a Golden State Warriors.

A Minnesota Timberwolvesnál két 24 éves All-Star franchise-játékos is van, Karl-Anthony Towns és D’Angelo Russell személyében. Ők gyerekkori barátok egyébként, és Russellt szezon közben sikerült megszerezni a Golden State Warriorstól Andrew Wigginsért cserébe. Mellettük is fiatalok alkotják a csapat magját, úgyhogy szép évek elé néz a Wolves, persze, ha nem nyúl mellé a drafton… 2015-ben volt utoljára első választó a Wolves, ami akkor Towns mellett tette le a voksát. A szakértők szerint a hátvéd Anthony Edwards (nem a Vészhelyzetből) draftolására van a legnagyobb esély.

A ligautolsó Golden State Warriors következő szezonja a tuti tutija lehet, ráadásul ez a csúsztatott szezonkezdet miatt szerzett idő még extrán jól jön nekik. Felépülnek a sérültek, a 2019-20-as szezont egy az egyben kihagyó Klay Thompson, Step Curry keze sem fog rakoncátlankodni, Draymond Green motivált lesz, Andrew Wiggins pedig megtalálhatja a neki szánt szerepet a csapatnál. Ehhez jöhet egy „ötödik elem” a draftról, mondjuk egy kiváló center James Wiseman személyében, vagy egy jó cserével egy már befutott játékos az előkelő második pickért. MIndkét esetben szóba jöhet az agyonmarketingelt, Ausztriából hazatérő LaMelo Ball is. Ball egyértelműen a draft legismertebb játékosa, hiszen a Ball-klán tagja, Lonzo Ball testvére. Ha nem lesznek sérültek a játékosok, pazar szezonra számíthatunk a Golden State Warriorstól a következő szezonban. A Warriors legutóbb 1995-ben választott ilyen előkelő helyen, akkor elsőként Joe Smitht választották, 2002-ben pedig harmadikként Mike Dunleavy került Oaklandbe. Ez mondjuk pont két elég nagy baklövés volt…

A dobogó harmadik fokára a Charlotte Hornets fért fel, negyedikként pedig a Chicago Bulls választhat majd, és mivel eredetileg a nyolcadik és hetedik helyen vágtak neki a sorsolásnak, ők tekinthetők a draft legfőbb nyerteseinek. Nem volt viszont szerencséje a Cleveland Cavaliersnek (másodikból ötödik), az Atlanta Hawksnak (negyedikből hatodik), a Detroit Pistonsnak (ötödikből hetedik) és a New York Knicksnek (hatodikból nyolcadik). A Washinton Wizards kilencedik és a Phoenix Suns tízedik pickje papírforma.

A három említett újonc mellett a szakértők összesített előrejelzései szerint a top5-re esélyes lehet még az izraeli Deni Avdija, akit a legtöbben a negyedik-ötödik helyek valamelyikére várnak, vagy Obi Toppin, akit a harmadiktól a tízedik helyig sorolnak a különböző orgánumok, és ugyanez igaz Onyeka Okongwura is, aki valakinél harmadik, valakinél tizenegyedik. Top 10-ben kelhet el még rajtuk kívül Tyrese Haliburton, Isaac Okoro, Killian Hayes és Devin Vassell.

Soha ne feledjük azonban, a drafton nem mindig az 1/1-es játékos lesz a főnyeremény sem rövidtávon, sem hosszútávon. Az például szinte borítékolható, hogy a 2020-as Év Újonca a 2019-es draft második választottja, Ja Morant lesz. Sőt, 2001 óta a 19 Év Újoncából 12 nem első választott volt a drafton, és ugyanebben az időszakban a liga MVP-je 11 alkalommal lett olyan játékos, akit nem elsőként választottak ki a börzén. Viszont van ellenpélda is bőven, hiszen épp Towns példája mutatja meg azt, hogy egy jó 1/1-es hosszú évekig meghatározhatja egy csapat jövőjét.

Komoly szerepe van az olyan szakembereknek, mint például Dávid Kornél, akik scoutinggal foglalkoznak, és követik a tehetséges fiatalok pályafutását évek óta. Mert a 2020-as egy olyan draft lesz, ahol az újoncok nem vehetnek részt privát edzéseken a csapatoknak a járványhelyzet miatt, az orvosi vizsgálatokra is kijelölt kórházakban kerül sor, élő videókban kell megfigyelniük a játékosokat, és személyes interjúra sem lesz lehetőség majd. A választást pedig október 16-án rendezik majd.

Aki azonban a jelenkor NBA-sztárjaira kíváncsi, az kapcsoljon a Sport1-re szombaton és vasárnap, mert szombaton 20:30-tól jelentkezik az Alley oop, ahol természetesen a draft is szóba kerül, majd utána közvetlenül 21:30-tól élőben közvetítjük az Indiana Pacers – Miami Heat mérkőzést (harmadik meccs, a Heat vezet 2-0-ra), vasárnap pedig 19 órától a Philadelphia 76ers – Boston Celtics párharc negyedik meccse lesz látható.

Zajlik az élet az NBA rájátszásában is, minden párharcban lejátszották már a második meccseket. A Boston Celtics a Philadelphia 76ers, a Houston Rockets az Oklahoma City Thunder, a Miami Heat az Indiana Pacers, a Toronto Raptors pedig a Brooklyn Nets ellen vezet 2-0-ra. A Nuggets – Jazz, a Clippers – Mavericks, a Lakers – Trail Blazers és a Bucks – Magic párharcokban 1-1 az állás.