Tényleg fogynak a pozitív jelzők Luka Doncicra • SportTV

Tényleg fogynak a pozitív jelzők Luka Doncicra

2020. 08. 24. 09:25    
Olvasási idő: 2 perc

A Dallas Mavericks még mindig csak 21 éves szlovén csodagyereke olyan teljesítményt nyújtott a Los Angeles Clippers elleni tegnapi meccsen, és olyan meccsnyerőt dobott, hogy egy világ álla esett le. Tudtuk, hogy tudja, de akkor is lenyűgöző. Azt mondanunk sem kell, hogy előtte már rekordokat jelentő produkciót tett le az asztalra, sérülten.

Luka a felejthetetlen step back hármas közben. (Fotó: twitter / @NBA)

Csapjunk a közepébe, Luka Doncic ezzel a visszalépős triplával nyerte meg 135-133-ra csapatának a Los Angeles Clippers elleni negyedik meccset az NBA rájátszásának első körében. Ezzel 2-2 a párharc állása:

Csoda, hogy a világ, és az NBA minden jelenlegi és korábbi szupersztárja sokkot kapott ettől a dobástól? Néhány példa:

A játékos így nyilatkozott a buzzer beaterről:

„Ki sem tudom fejezni, milyen érzések kavarogtak bennem. Nem akkor, amikor bement a dobás, hanem mikor láttam a csapattársaimat felém rohanni. Ez nagyon különleges volt, az egyik legjobb érzés, amit pályafutásom során tapasztaltam.”

Önmagában ez is lenyűgöző, nem is akármennyire, de az idáig vezető út az igazán lélegzetelállító. Kezdjük ott, hogy egy ideig kérdéses volt, pályára tud-e lépni Doncic ezen a meccsen, mert az előző találkozón bokasérülést szenvedett. Szerencsére az MRI eredménye nem volt rémisztő, és az orvosi stáb, a fizikoterapeuták és a csapat erre szakosodott szakemberei megtettek mindent annak érdekében, hogy Doncic pályára tudjon lépni. Végül 43 pontot, 17 lepattanót és 13 gólpasszt szorgoskodott össze. Az NBA történetében rajta kívül két másik játkos volt képes ehhez hasonló (40+, 15+, 10+) számsort varázsolni a rájátszásban, Oscar Robertson és Charles Barkley. De természetesen mindent Doncic csinált a legfiatalabban (21 évesen és 177 naposan).

Ennyi idősen például Michael Jordan még be sem mutatkozott az NBA-ben.

A statisztikák szerint Michael Jordan volt az egyetlen játékos a liga történetében, aki úgy dobott meccset megfordító (azaz úgy, hogy hátrányban engedte el a dobást, és azzal nyertek) dudaszós kosarat, hogy előtte 40 pontot dobott a meccsen. Talán ha azt mondjuk, „The Shot”, akkor mindenkinek megvan az, ahogy Jordan Craig Ehlo felett eldobja:

Azért, ha valakit egy lapon említenek ezzel a dobással, az elég hízelgő, nem?

Arra is csak LeBron James, Damian Lillard és Kawhi Leonard volt képes, hogy legalább 40 pont megszerzése után úgy nyerjen buzzer beaterrel meccset a csapatának, hogy döntetlenre állt a meccs.

Ráadásul Doncic legfőbb társa és támasza a buborékban, Kristaps Porzingis is kihagyta a találkozót, gondok akadtak a térdével. Lehet az ötödik meccset sem tudja majd vállalni. Így talán nem meglepő, hogy az első félidőben már 21 ponttal is vezetett a Clippers. Innen kapaszkodott fel a Mavericks Doncic vezetésével, a harmadik negyedben már a vezetést is átvette a Dallas. A végjáték nagyon szoros volt, 121-121 lett a rendes játékidő, majd a hosszabbítás kedvezően alakult a Mavericks számára, Doncic dobását pedig láttuk feljebb.

A pályán mutatott teljesítményén túl egy másik momentum is tökéletesen bizonyítja, milyen kiváló sportember a szlovén, és mennyire rendben van önmagával és a világgal. Az előző meccsen Doncic szóváltásba keveredett Montrezl Harrellel, aki indulatosan „bitch ass white boynak” (azaz kb. „kurvaseggű fehér fiúnak” hívta őt. A negyedik meccs előtt ennek ellenére Doncic és Harrell összeölelkezett, és beszéltek pár szót. Doncic ezt mondta az esetről: „Semmi probléma. Nagyon sok érzelmet viszünk a pályára, főleg a rájátszásban. Néha mondasz olyan dolgokat, amiket nem akarsz. Elnézést kért, amit tisztelek, úgyhogy nincs semmi probléma.”

A többi meccsen történt:

Doncic volt tehát a főszereplője a 2020-as playoff és a buborék eddigi legszebb pillanatának, és kicsit elhomályosította azt, hogy Donovan Mitchell és Jamal Murray 51 és 50 pontot dobott egy egymás elleni meccsen.

Soha nem volt még rá példa az NBA rájátszásában, hogy egy meccsen mindkét csapat legjobbja 50 pont fölé jusson.

A találkozót a Utah Jazz nyerte 129-127-re, így 3-1-re vezet a párharcban. A Boston Celtics és a Toronto Raptors 4-0-val jutott tovább a második körbe, egymás ellen játszanak majd. Elbúcsúztunk tehát a Philadelphia 76erstől és a Brooklyn Netstől.