Premier League újratöltve, “buborékban”

Sport TV avatar Sport TV 2020. 08. 25. 12:05    
Olvasási idő: 3 perc

A dartsport csúcsszervezete, a PDC is megtalálta a maga “buborékját”. Ami az NBA-nak a floridai Disney World, a foci BL-ben Lisszabon volt, az a dartssport szuperelitjének a Milton Keynes-i Marshall Arena. A helyszínt a World Matchpayjel “tesztelték” és a kényszermegoldás bevált. A különleges körülmények közt a PDC az eredeti elképzelést megváltoztatva ide centralizálta a március közepén a liverpooli 6. játéknap után megszakadó Premier League folytatását.

Ők kilencen folytatják – a hetedik fordulóval (Fotó: pdctv.com)

Az alapszakasz 7-9. fordulóját, azaz a Judgement Dayt követően ugyanott rendezik meg a  második kör első három napját is, a hat fordulóra tehát hat egymást követő napon kerül sor. (Értelemszerűen a második kör sorsolására csak az első szakasz végén, azaz csütörtökön kerülhet sor.) Hasonlóan koncentrálva lesz egyébként a folytatás is, szeptember 2-5. között renedezik meg az utolsó négy fordulót, majd a döntő playoffot (két elődöntő és finálé) a londoni O2-csarnokból láthatjuk október 22-én.

A keddi 7. nap egyik csúcscsatája a világelső Michael van Gerwen és Rob Cross összecsapása lesz, azaz a 2019-es PL-döntő “visszavágója”.  MVG a Worls Matchplay nagy csalódása – a második fordulóban kikapott Simon Whitlocktól – után diadalmas visszatérésre készül, Cross abban reménykedik, a holland zseni talán nem csúcsformában kezdi újra.

Mighty Mike újra a csúcs felé igyekszik (Fotó: GETTYIMAGES)

“Természetesen csalódtam a World Matchplay-vereség miatt, de hát a dartsban elődordul az ilyesmi. Úgy érzem magam, mint régen, alig várom, hogy visszatérhessek a sz0npadra és azt csinálhassam, amit a legjobban szeretek: versenyezni. A hosszú szünetekben észleltem, hogy nagyon kiányzik a csúcsszintő versenyzés, és ez jó: sikerre éhesen játszhatok. A Premier League mindig különleges verseny volt számomra, s most meg kell győződnöm arról, tudom-e tartani a formámat napokon keresztül egyfolytában” – nyilatkozta a spotág jelenlegi élversenyzője.

A forduló másik nagy derbije a háromszoros BDO-világbajnok, a PDC-ben tavaly óta remekül teljesítő Glen Durrant és a címvédő PDC-vb-első Peter Wright összecsapása. “Sírtam, amikor márcusban a newcastle-i fordulót elhalasztották. Nagy megtiszteltetés lett volna számomra, ha északkeleten játszhatok” – mondta a környékről, Middlesbrough-ból származó Durrant.  “Persze egyértelmű, hogy a biztonság a legfontosabb, és csak örülhetek, hogy újra versenyezhetek. Nagy-nagy köszönet érte a PDC-nek. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy listavezetőként folytathatom a versenyt. Előtte azt mondtam, az a célom, hogy ne kelljen izgulnom a kiesés miatt a Judgement Dayen, de a jelenlegi helyzetben még arra is van esélyem, hogy bekerüljek a szuperfinéléba az O2-ben.”

A táblázat másik végén helyezkedők is várják a folytatást, csak éppen jobban reménykednek. Daryl Gurney, a sereghajtó mindent megtesz, hogy ne ő legyen, aki 9.-ként búcsúzik a mezőnytől csütörtök este. Az északír klasszis négy vereséggel kezdte a sorozatot, s most a “beugró” Chris Dobeyval mérkőzik meg, aki az eredeti newcastle-i helyszín miatt került a meghívottak listájára. “Az elején nagyon nem mentek a dolgok, remélhetőleg a hosszú szünet és az ütemtercv változása segíthet nekem. Eredetileg két hét kellett volna, hogy kilábaljak a gödörből, most 48 óra alatt eldől minden. Még mindig hiszek benne, hohógy irányíthatom a sorsomat. Ha  kedden megszerzem az első győzelmemet, még versenyben lehetek a bennmaradásért” – így Gurney.

Gary Anderson egy hónap után újra legyőzné Michael Smitht (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

Gary Anderson is derűlátó azután, hogy a döntőig verekedte el magát a szünet utáni első major tornán, a World Matplayn, amelyben aztán alulmaradt a nem PL-versenyző Dimitri Van den Berghgel szemben.  Garynak “csak” 4 pont az előnye a 9. Gurney előtt, és roppant kemény a progrnja: hátralévő három ellenfele, Smith, Wright és Van Gerwen egyaránt ott van a világranglista első négy helyezettje között.
“Úgy fogadom az eseményeket, ahogy jönnek, nem helyezek túl nagy nyomást magamra. Ahhoz, hogy manapság nagy tornát nyerhess, sok világklasszist meg kell verned. Nem hiszem, hogy például Van Gerwen képes lesz megnyerni minden meccsét,  a többiek is mehetmek felfelé a létrán.  Hat Premier League-este következik. Jó less, hogy mindennap játszunk, legalább a sportág visszakerül az érdeklődés centrumába” – telintett kissé távolabbra is a népszerű skót klasszis, aki keddi esti ellenfelét, Michael Smitht egyébként legutóbb a World Matcplay-elődöntőben le tudta győzni.

Gerwyn Price-nak jelentős formajavításra van szüksége, hogy felzárkózzon az élcsoporthoz (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A walesi sztár, Gerwyn Price is tudja, kicsit erősíteni kell az utóbbi időkben mutatott teljesítmény után. A World Matchplayn ugyanis már az első fordulónan kizúgott a Danny Noppert elleni 7–10-zel, ez volt a negyedik egymást követő versenye, amelyeken az első fordulója egyben az utolsó is volt.  A világharmadik úgy véli, a másfajta versenykörülmények is hozzájárultak balsikereihez, mindenesetre keményen készül Nathan Aspinall ellen, aki  meglepetésre szintén az első kanyart sem tudta venni a WMP-n Milton Keynesben. “Legjobban nagy közönség előtt érzem magam, a publikum nekem hajtóerőt ad a küzdelmekhez. De úgy gondolom, a versenyek nagy többségén az első fordulóü a kritikus, nekem nagyon hiányzott a közönség a legutóbb is. Bizonyos értelemben devalválódik a sorozat 2020-ban, de persze, ez nem jelenti azt, hogy feladom a reményt a jelentősebb javításra, be akarok kerülni a döntőbe és megnyerni a versenyt” – állt optimistán a folytatáshoz Price.
A “challenger” azaz az egy estés versenyzők közül egyébként az 5. játéknapon Luke Humphreys volt az első, aki ”normál” mezőnytag ellen nyerni tudott (Anderson 75), de legutóbb Stephen Buntingnak is sikerült döntetlent elérnie  Rob Cross ellen. A háétralévő hárpm challenger Dobey, aki kedden Gurneyvel játszik, a hátralő kettő holland lesz (Rotterdamban rendeztek volna eredetileg dupla fordulót…), Jeffrey de Zwaan szerdán Peter Wrighttal mérkőzik meg, Jermaine Wattimena pedig csütörtökön  éppen Price-szal csap össze.

DARTS. PREMIER LEAGUE. Sport1 19:30 a 7. forduló mérkőzései (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)

Kapcsolódó

PREMIER LEAGUE 2020, A 7. FORDULÓ MÉRKŐZÉSEI

Michael SMITH (2. helyezett, 7 ponttal)–Gary ANDERSON (6. hely, 6 p.)
Örökmérleg: 17 mérk.–7 gy.–0 d.–10 v. A PL-ben: 4–2–0–2. A legutóbbi mérkőzés:  Anderson–Smith 18–16, World Matchplay-elődöntő, 2020. 7. 15. A legutóbbi mérkőzés a PL-ben: Smith–Anderson 10–8, 2018 elődöntő.
Michael VAN GERWEN (2. hely, 7 pont)–Rob CROSS (8. hely, 5 pont)
Örökmérleg: 21–18–0–3. A PL-ben: 4–4–0–0. A legutóbbi mérkőzés:  Van Gerwen–Cross 10–4, UK Open-negyeddöntő, 2020. 3. 8. A legutóbbi mérkőzés a PL-ben: Van Gerwen–Cross 8–2, 2019 második csoportkör.
Nathan ASPINALL (4. hely, 7 pont)–Gerwyn PRICE (7. hely, 5 pont)
Örökmérleg: 12–4–0–8. A PL-ben: még nem játszottak. A legutóbbi mérkőzés:  Aspinall–Price 8–3, Players Championship-verseny, döntő, 2020. 2. 9. A legutóbbi mérkőzés a PL-ben: –
Chris DOBEY (challenger)–Daryl GURNEY (9. hely, 2 pont)
Örökmérleg: 5–2–0–3. A PL-ben: még nem játszottak. A legutóbbi mérkőzés:  Gurney–Dobey 6–5, European Grand Prix, a 32 között, 2019. 5. 11. A legutóbbi mérkőzés a PL-ben: –
Peter WRIGHT (5. hely, 7 pont)–Glen DURRANT (1. hely, 9 pont)

Örökmérleg: 9–6–0–3. A PL-ben: még nem játszottak. A legutóbbi mérkőzés:  Durrant–Wright 11–8, World Matchplay-nyolcaddöntő, 2020. 7. 22. A legutóbbi mérkőzés a PL-ben: –

Cookie beállítások