MVG megtörné Milton Keynes “átkát” • SportTV

MVG megtörné Milton Keynes “átkát”

2020. 08. 30. 11:02    
Olvasási idő: 2 perc

Egy napja azt írtuk, öten hajtanak három playoffhelyért, ez az állás szombaton este annyit változott, hogy a Mighty Mike-ot legyőző Gerwyn Price is felírta megát az esélylesők listájára. Glen Durrant előnye négypontos maradt, ám a 2. Aspinall és a 7. Gurney között mindösszesen kétpontnyi a differencia. Vagyis a második körből hátralévő 1 plusz 4 Milton Keynes-i est csaknem minden találkozója hatással lehet a végső négyes összetételére…

Két nagy döntőjük is volt az elmúlt két évben: 2018 májusában a PL-, tavaly Újév napján a vb-fináléban egyformán MVG győzött Michael Smith ellen. Most nem döntőznek, de annál nagyobb szüksége van a világelsőnek a sikerre… (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

Rögvest rangadóval indul a 12. Játéknao, ebbek a gatófordulós etapmnak a zűrórdtjr.(A folytatűásra sem kell sokat várni, a hérfői szönnap után jön egy őjabb négyfordukós szakasz a Milton Keymes-I “buborékban”.) Persze a fentuiek értelmében szinte minden meccs rangadónak minősül, amit az első hét tagkai egymás ellen játszanak, a lemaradt Gurney elleni találkozók meg a “kötelező győzelem” kategóriájába tartoznak, mert aki nem nyer, hátzrányba kerül a másik öttel szemben.
Szóval, Nathan Aspinall kezd  Gary Anderson ellen.  A jóval fiatalabb angol az első kör 9 fordulójából nyolc után playoffhelyen állt, majd csinált egy kétnapos hullámvasutazást: kikapott MVG-től (ez azért mindenki számára “bocsánatos bűn”), azzal a roppant szoros mezőnyben visszaesett 6.-nak, majd megverte a “cimboráját”, Michael Smitht, amivel egyenesen a második helyre rakétázott fel az élen száguldó “elefánt” (ld. külön írásunkat) Durrant mögé. Mindenestre a skót ikonnal szemben pozitív a mérlege és az eddigi egyetlen PL-meccsük remire végződött. Egy esetleges iksz itt már-már betonkeménységűvé tömörítené össze  a hatjátékosos “középmezőnyt”.

Peter Wright és  Gerwyn Price közös múltja különösen kétarcú. Összesítésben a regnáló PDC-világbajnok nagy fölénnyel vezet, ugyanakkor a PL-ben öt nekifutásból egyetlenegyszer sem sikerült legyőznie a nagyszájú walesi exrögbist. Mindketten hatalmas erőfeszítéssel zárkóztak fel az alsóházból a playoffért versengők közé, amelyikük vasárnap este veszt, újra visszaeshet és kezdheti elölről… Az extravagáns skót vesztes meccsen dobott 9 nyilast Gurney ellen, most alighanem a győzelemre koncentrál – persze nem haragudnánk egy újabb tökéletes legért vasárnap este sem!

Utánuk jön az önmaga alatt járó világelső, Michael van Gerwen  csatája a két éve a vb- és a PL-döntőben is szereplő, s egyaránt vesztes Michael Smith ellen. Milton Keynest aligha írja fel MVG a kedvenc versenyhelyszínei közé. Júliusban idő előtt búcsúzott itt a World Matchplayn, a mostani hatnapos etapon nyújtott 2–3-as eddigi mérleg neki – de csak neki – katasztrófával ér fel. A Premier League-ben biztos nem, de gyaníthatóan 7-8 éve, a világélmezőnybe betörése óta bármilyen időszakot tekintve aligha fordult elő négy egymást követő tétmeccse, amelyből hármat  elveszített. Pályafutása során nyolc Smith vezetéknevű játékossal játszott kettő vagy több mérkőzést, ám Michael az egyetlen, akitől egynél többször kikapott, igaz,  30-szor meg is verte. Ám a PL-ben három győzelem után éppen az idén kapott ki először tőle, ez figyelmeztető előjel. Durranten kívül szombat estig ő volt egyetlen, aki minden forduló után bent volt a továbbjutó négyben, ezt a pozíciót elveszítettee a Price elleni mérkőzéssel, s kizárólag győzelemmel szerezheti vissza vasárnap.


Azt idén már másodszor játszik ligautolsóként Gurney a listavezető Durranttel. Születik-e meglepetés a vasárnap záróaakkordjaként? (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A nap zárómeccsén Glen Durrant mérkőzik  Daryl Gurneyvel. Ő az egyetlen, aki még vereség esetén sem esik vissza, mindenképpen megmarad az élen, legfeljebb kétpontosra csökken az előnye. A nyolcadik kör óta ő a listavezető. Ebben a kiírásban harmadszor játszik “első-utolsó meccset”. A hatodik napon szintén listavezetőként éppen Gurney-t verte meg, a Judgement Day-en Crosst – azzal maradt versenyben az északír, aki most ismét következik. Kettejük kétmeccses PL-múltja érdekes: tavaly challengerként az angol kikapott, idén teljes jogú résztvevőként sikerült visszavágnia. Újabb papírforma-eredmény esetén egyszerre két státus válik véglegessé: Durrant a hátralévő négy fordulóban már nem zuhanhat a playoffvonal alá, Gurney pedig egy négyes nyerősorozattal sem vehet már részt az októberre Londonba tervezett döntő minitornán.

Kapcsolódó

PREMIER LEAGUE 2020, A 12. FORDULÓ MÉRKŐZÉSEI

Nathan ASPINALL (2. hely, 13 pont)–Gary ANDERSON (3. hely, 13 pont)
Örökmérleg: 5–3–1–1. A PL-ben: 1–0–1–0. A legutóbbi mérkőzés: Aspinall–Anderson 6–5, Home Tour négyes döntő, 2020. 6. 5. Az idei PL-ben: Aspinall–Anderson 6–6 (első csoportkör, 6. forduló, Liverpool, 2020. 3. 12.)
Peter WRIGHT (4. hely, 12 pont)–Gerwyn PRICE (6. hely, 11 pont)
Örökmérleg: 23–16–1–6. A PL-ben: 4–0–1–3. A legutóbbi mérkőzés: Wright–Price 8–2,  PDC Summer Series, döntő, 2020. 7. 12. Az idei PL-ben: Price–Wright 7–1 (első csoportkör, 4. forduló, Dublin, 2020. 2. 27.)
Michael VAN GERWEN (5. hely, 12 pont)–Michael SMITH (7. hely, 11 pont)
Örökmérleg: 30–30–0–9. A PL-ben: 4–3–0–1. A legutóbbi mérkőzés: Smith–Van Gerwen 7–4 (PL, első csoportkör, 5. forduló, Exeter, 2020. 3. 5.)
Glen DURRANT (1. helyezett, 17 pont)–Daryl GURNEY (8. hely, 8 pont)
Örökmérleg: 5–3–0–2. A PL-ben: 2–1–0–1. A legutóbbi mérkőzés: Durrant–Gurney  7–5 (PL, első csoportkör, 6. forduló, Liverpool, 2020. 3. 12.)

DARTS PREMIER LEAGUE, Milton Keynes. Sport1 20:00 a 12. forduló mérkőzései (kommentátor: Fülöp “180” László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)