Van Gerwen történelmi mélységben a Premier League-ben • SportTV

Van Gerwen történelmi mélységben a Premier League-ben

2020. 09. 03. 11:36    
Olvasási idő: 2 perc

Michael van Gerwen pályafutása legsúlyosabb Premier League-vereségét szenvedte el szerda este, amikor is 8-1-re kikapott Peter Wrighttól. A világelső a PL-ben amúgy is hullámvölgyben van, még az elődöntőbe kerülése sem biztos, holott 2013 óta mindig finalista volt a sorozatban, a legutóbbi négy kiírást pedig zsinórban megnyerte.

Erős túlzás lenne azt állítani, hogy Michael van Gerwen „kirobbant” volna a karanténból. Rendben, a júliusi újraindulás óta az ötből két Players Championship-tornát megnyert, az összetettet viszont nem vezeti (Peter Wright előrébb tart nála). Az új korszak első major tornáján, a World Matchplayen Simon Whitlock már a második körben szanaszét verte, a világranglistán jelenleg 17. ausztrál 11-4-re semmisítette meg a világelsőt. A vasárnapi 110-es kiszállója előtt televíziós meccsen 98 legen keresztül képtelen volt 100+-os kiszállót dobni. A Premier League pedig összességében eddig elég nagy fejre állás. Nem azt mondjuk, hogy nem nyerheti meg a sorozatot, de azt igen, hogy egyelőre önmagához méltatlanul szerepel.

Miért is?

  • a mezőnycsökkentő Judgement Nightot követően 2013 óta legfeljebb egy pont volt a hátránya az éllovassal szemben (Phil Taylor vezetett ennyivel előtte 2016-ban), most néggyel volt elmaradva Glen Durrant mögött
  • az újrakezdés óta a hét meccséből négyet elveszített
  • 13 mérkőzés után nem áll továbbjutó helyen
  • szerdán pedig elszenvedte Premier League-karrierje legsúlyosabb vereségét: korábban rendre nyert legalább 3 leget minden mérkőzésén, most Peter Wright 8-1-re ütötte ki

A skót világbajnok 105,09-es átlagára egy 91,54-es válasz nagyon kevés volt, Van Gerwen az augusztusi Premier League-folytatás óta a hetedik mérkőzésén immár ötödször dobott százas átlag alatt. Az első hat fordulóban, még nézők előtt viszont csak háromszor. „Nem a legjobb napjait éli mostanában, de ő a világ legjobbja, és biztos vagyok benne, hogy újra harapni fog, amikor a következő este Glen Durranttal találkozik. Michael nem úgy játszott, ahogyan normálisan tud. Mindketten a másikra vártunk, hogy lendüljön már bele” – mondta a meccs után Wright. Csak amíg ő úrrá lett a kontaktlencse-problémáján és beindult, addig a holland képtelen volt erőre kapni. Pedig muszáj lesz neki, mert három találkozó alatt kell kiharcolnia a továbbjutást. Csak amíg a PL-t minden bizonnyal már „elengedő” Daryl Gurney nem tűnik nagy falatnak, az éllovas Durrant, majd a második helyezett Anderson igen. És a továbbjutáshoz aligha lesz elég egy meccset megnyernie.

Christopher Kempf, a PDC statisztikusa még egy érdekességre felhívta a figyelmet MvG-vel kapcsolatban. Amíg 2016-ban a legjei 18 százalékát 12 nyíllal vagy annál kevesebbel nyerte meg, ez az érték ma már csak alig tíz százalék nála, és Wright, valamint Gerwyn Price ezen a téren már maga mögött is hagyta.

A Sport2-n 20 órától élőben közvetítjük a Darts Premier League 14. fordulóját.