Nézőket akar a Bundesliga főnöke, mert „Nem maradhatunk félelemben” • SportTV

Nézőket akar a Bundesliga főnöke, mert „Nem maradhatunk félelemben”

2020. 09. 03. 16:35    
Olvasási idő: 2 perc

A Német Labdarúgó-liga (DFL) kiállt amellet, hogy az elbújás helyett a bátor szembenézés politikáját kell választani a koronavírus esetében. Olyan betartható koncepciók kidolgozására van szükség, amelyek segítségével még az RB Leipzig számára engedélyezett 8500-nál is több szurkoló térhet vissza a Bundesliga stadionjaiba.

Az, hogy marad az öt csere, tulajdonképpen senkit sem érdekelt a Német Labdarúgó-liga (DFL) csütörtöki, fontosnak tűnő határozatai közül. Ahogyan az sem, hogy Christian Seifert, a DFL főnöke úgy fogalmazott, a szeptember 18-án startoló Bundesliga a legizgalmasabb és legnehezebb idénye előtt áll.

A lényeg: mi lesz a szurkolókkal? Mármint azokkal, akik szeretnének kilátogatni a stadionokba. Az egy ideje már tudott, hogy a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) az égisze alá tartozó Német Kupában engedélyezte a szurkolók meccsre járását – természetesen a helyi egészségügyi szabályozások figyelembe vételével. Így lehetséges, hogy például a Duisburg a tervei szerint 8000 ezer néző előtt fogadja a Borussia Dortmundot. Azt is lehet tudni egy ideje, hogy az RB Leipzig a térség (Sachsen) alacsony fertőzöttségi mutatóját kihasználva, a helyi szervekkel együttműködve olyan higiéniai koncepciót dolgozott ki, amelynek köszönhetően a nyitányon 8500 drukkere ott lehet a Mainz elleni találkozón. Csak a térségből érkező, bérlettel rendelkező szurkoló jöhet szóba, akinek ráadásul még egy sorsolást is túl kell élnie.

A tavaszi sikeres újraindítás óta mindenki szemében jelentőset növő Seifert azt mondta, „…mindezek pozitív jelek, mert azt jelentik, hogy emberek ezrei akarják és tudják tartani magukat az egészségügyi koncepciónkhoz”. A liga középtávon egyértelműen tízezres nagyságrendet akar megcélozni, de egyelőre annak is örülne, ha a politikum valamiféle egységes szabályzási rendszer kidolgozását segítené elő. Ugyanakkor Seifert amondó, nem a legkeményebb helyzetben lévő területekből kiindulva kellene lefektetni az alapelveket. „Nem maradhatunk félelemben” – hangzott az indoklás, ahogyan az is elhangzott, „támadólag, de átgondoltan” kell fellépni ebben a helyzetben. Nagyjából úgy lehetne ezt összefoglalni, hogy a vírus itt van, ezzel kell megtanulni együtt élni a hatásos gyógymód megtalálásáig, de ha csak elbújunk előle, azzal senki sem jut előrébb.

A liga azt is bejelentette, hogy összefog a szövetséggel, és több tanulmány segítségével próbálják elemezni a szurkolók viselkedését az új érában. Csak hogy minél több futballkedvelőnek visszaadhassák a játékát.

A Sport TV élőben közvetíti a Bundesliga 2020-2021-es idényét.