Meccsrekord, vb-elődöntősökkel

Sport TV avatar Sport TV 2020. 09. 05. 11:35    
Olvasási idő: 4 perc

Az első napi tíz és a második napi mérkőzés után a harmadikon kilenc találkozóval zárul az új Nemzetek Ligája első köre. A szombati találkozók kétharmada, 6 összecsapás élőben kerül a képernyőkre. A játéknapon fellép az előző világbajnokság mind a négy elődöntőse, hármat közülük teljes meccsen mutatunk de a negyedik meccsének góljai is bekerülnek természetesen a szokásos este 11 órás összefoglalóba.

A két portugállal küzdő Mario Kovacic szombaton este is pályára léphet Portóban, négy évvel a hosszabbításban elvesztett Eb-nyolcaddöntő után (Fotó: Getty Images)

GIBRALTÁR–SAN MARINO (D-liga/2. csoport)

Aligha a nap meccsét játssza a FIFA-világrangsor 196. és 209. helyezettje. Az Európát Afrikától elválasztó szoros városállamocskájának együttese éppen az előző NL-kiírásban szerezte meg históriája első két győzelmét tétmérkőzésen – idegenben Örményországnál, hazai pályán Liechtensteinnél bizonyult jobbnak. Most a Lincoln Red Imps „történeti diadala” – a csapat eljutott az Európa-liga selejtezőkörének második fordulójába, most a válogatott tovább írhatja az ottani futball aranylapjait. Persze, az is lehet, hogy az itáliai miniállam csapata dönt rekordot, amely még sosem győzött tétre menő találkozón fennállása során: 66 vb- és 76 Eb-selejtező, valamint 6 NL-mérkőzésének együttes mérlege: 3 döntetlen és 145 vereség…

ÉSZAK-MACEDÓNIA–ÖRMÉNYORSZÁG (C/2. csoport)   

Az északmacedónok az előző kiírás D-ligája 4. csoportjának megnyerésével léptek egy divíziót felfelé, és az Eb-selejtezőkön sem vallottak kudarcot: csak a lengyelek és az osztrákok előzték meg őket, így csoportjuk 3. helyén végeztek, megelőzve például a korábban két Eb-t és egy vb-t is megjáró Szlovéniát is, azonos pontszámmal, jobb egymás elleni eredménnyel.
A két együttes az előző NL-kiírásban is egy négyesben szerepelt, az örmények az új ligaelosztás miatt léphettek szintén előre. Két éve mindkét találkozójukon a hazai együttes nyert, Szkopjéban 2–0-ra győztek a balkániak, aztán Jerevánban szenvedték el egyetlen vereségüket, az viszont kiadósra sikeredett, 4–0-ra kaptak ki az Ázsiából 2009-ben az UEFA-ba „átjelentkező” házigazdájuk együttesétől. Az örmény keretnek jelenleg nem tagja a válogatottsági gólrekorder Henrih Mhitarjan, ám a Roma 31 éves csatára még nem búcsúzott el a nemzeti meztől, csak kisebb sérülése miatt nem számíthat rá az ezen a mérkőzésen a válogatott élén bemutatkozó tapasztalt spanyol edző, Joaquin Caparrós, aki a csapat 28 éves története során már a 9. külföldi szövetségi kapitány lesz.

IZLAND–ANGLIA (A/2. csoport)  

Raheem Stirling ellen követte el Halldórsson kapus azt a szabálytalanságot Nizzában, amelyért megítélt büntetőből Rooney vezetést szerzett az angoloknak a négy évvel ezelőtti Eb-nyolcaddöntőn. Aztán jött az izlandi fordítás… (Fotó: Getty Images)

Aligha van a háromoroszlános csapat hívei közt, aki ne jegyezte volna meg a 2016. június 26-i dátumot. Aznap szenvedte el a nizzai Allianz Riviera Stadionban az Eb-nyolcaddöntőben Anglia első vereségét Izland együttesétől (1–2), az a mérkőzés az angol válogatott históriájának majdnem akkora kudarca, mint az 1950-es vb-n az USA-tól elszenvedett 1:0-s fiaskó. Az akkor pályára lépők közül az angolok mai meccskeretében Harry Kane és Raheem Sterling maradt meg (szomorú) hírmondónak (Rashford is kerettag volt, de sérülés miatt kikerült a társaságból), míg izlandi oldalon a 13 „nizzai hősből” akár 9-en pályára léphetnek a reykjavíki Laugardarsvöllurban szombat délután.  Persze, az azóta eltelt négy évben helyrebillent a „futball-világrend”, az angoloké az egyetlen csapat, mely a legutóbbi két nagy tornán (vb, NL) a legjobb négy közé került – a nagyobbik tornán 4., a kisebbiken a 3. lett) és nagy fölénnyel nyerte meg Eb-selejtező csoportját, míg Izland nem jutott tovább csoportjából az oroszországi világbajnokságon, pont nélkül maradt a belgák és svájciak mögött előző N-hármasában, az Eb-kvalifikációban viszont 3. lett a franciák és a törökök mögött, s még áll a 2020-ról 2021-re halasztott kontinensbajnokság pótkvalifikációjában, amelyben akár még a mieink ellenfele is lehet.
Amúgy az a bizonyos nizzai meccs teljes egyensúlyba hozta a két válogatott összesített eredményét: eddigi három meccsükből mindhárom féle eredményből született 1-1, igaz, a 8–4-es gólkülönbség azért az angolok felé billenti a mérleget.

CIPRUS–MONTENEGRÓ (C/1. csoport)

A két együttes csupán két mérkőzést váltott históriájuk során. A 2010-es vb-selejtezőkön kerültek egy selejtezőcsoportba, akkor mindkét találkozójuk döntetlenre végződött, Podgoricában 1–1, Larnacában 2–2 lett az eredmény. Mindkét csapat az előző NL-szériában csak a 3. helyen zárt csoportjában, az Eb-selejtezőkön  a szigetlakók 10 ponttal a 4. helyen végeztek hatos csoportjukban, a balkániak viszont – játékosaik pedigréjéhez képest méltatlanul gyengén szerepelve – csoportutolsók lettek saját ötösükben, nyeretlenül. Mindkét oldalon kiváló korábbi játékos irányt a kispadról, a ciprusiak debütáló kapitánya Johan Walem, az Anderlecht egykori csillaga, aki második U21-es belga kapitányi megbízatása után vállalta el a mediterrán sziget nemzeti csapatának irányítását. A vendég mester Faruk Hadzsibegics, tavaly ősszel váltotta a Ljubisa Tumbakovics kirúgása után két meccsen regnáló interim kapitányt, Miodrag Dzsudovicsot. A 14 éves fennállása alatt mindössze hatodik mesterként ő a harmadik „légiós” válogatott edző, már ha a két délszláv elődöt, a horvát Zlatko Kranjcart és a szerb Tumbakovicsot „külföldinek” lehet tekinteni a Fekete-hegy országában…

 

PORTUGÁLIA–HORVÁTORSZÁG (A/3. csoport)

 Az Eb- és NL-címvédő és a legutóbbi vb-ezüstérmes csatája ígárkezik a nap mérkőzésének. Ugyan sokan tartottak tőle, hogy a nagy klubok nem engedik el az NL-be játszani szupersztárjaikat (most nem kötelező!), a két ország kerete rácáfol ezekre a félelmekre. A hazai oldalon Cristiano Ronaldo is ott van a keretben – de nem játszhat excsapattársa, Modric ellen egy fatális méhcsípés következtében, A portugálok persze remélik, hogy kedden már játszani tud a svédek ellen. A horvátok összes – kissé idősödő – csillagjukat behívták és szerepeltetik is. Déli szomszédainknál talán épp az okozza a gondot, a szakírók és a szurkolók hiányolják az új neveket, a fiatalokat a csapatból. Ráadásul egy kellemetlen emlék is idegesíti kissé a kockás mezeseket: az előző NL-kiírásban éppen egy ibériai nagycsapattól, a spanyoloktól kaptak egy hatost bemutatkozó meccsükön – más kérdés, hogy a visszavágó 3–2-jével éppen ők ütötték el a furia roját a négyes döntőbe jutástól.
Mindkét együttes csoportelsőként harcolta ki a jövőre halasztott kontinensbajnokságon szereplést. A portugál együttes tétmeccsen hazai pályán 12 és fél éve nem kapott ki, akkor Dániától szenvedett 3–2-es vereséget a 2010-es vb-selejtezősorozatban. Erősen kétséges, ez a szuperszéria megszakad-e szombaton este a portói Dragao Stadionban. A fogadóirodák hazai győzelemre 1.93 és 1.98 közti szorzókat adnak, vendég siker esetén a betett tét 3.92-4.33-szorosát lehet megnyerni.

SVÉDORSZÁG–FRANCIAORSZÁG (A/3 csoport) 

Paul Pogba küzd Jakob Johanssonnal a 2018 júniusi vb-selejtezőn. A Man United középpályása most is kerettag, az IFK Göteborgban játszó kollégája nem kapott meghívást a sárga-kékek keretébe (Fotó: Getty Images)

A két csapat 22-edszer csap össze egymással, az összesített mérleg –  10 francia, 6 svéd siker, 5 döntetlen mellett – a mostani vendégek számára kedvező. Legutóbb az előző vb-selejtezőkön találkoztak, akkor mindkét együttes hazai pályán 2–1-re győzött, a skandinávok azzal a győzelemmel léptek egyet az olaszok elleni győztes pótkvalifikáció felé, a kékeknek viszont nem veszélyeztette a későbbi csoportelsőségét.
A svéd együttes a B-ligából csoportgyőztesként jutott fel az előző NL-ben, a franciájk viszont – világbajnokként – nem jutottak el a kiírás négyes döntőjébe, mert a hollandok megelőzték őket. A hazaiak két nap híján öt éve veretlenek tétmérkőzésen hazai pályán, 2015-ben Ausztriától kaptak ki a 2016-os Eb-selejtezősorozatban 4–1-re Solnában. Nem mellesleg ezt a találkozót is a solnai Friends Arenában játsszák…

Kapcsolódó

A 2020–21. ÉVI NEMZETEK LIGÁJA 3. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

15.00: Észak-Macedónia–Örményország (C-liga/2, csoport – SPORT1 15:00)
15.00: Gibraltár–San Marino (D/2. – SPORT2 14:45)
18.00: Izland–Anglia (A/2. – SPORT1 17:45)
18.00: Azerbajdzsán–Luxemburg (C/1.)
18.00: Ciprus–Montenegró (C/1. – SPORT2 17:45)
18.00: Észtország–Grúzia (C/2)
20.45: Dánia–Belgium (A/2.)
20.45: Portugália–Horvátország (A/3 – SPORT1 20:30)
20.45: Svédország–Franciaország (A/3. – SPORT2 20:30)

NEMZETEK LIGÁJA, 3. játéknap. Sport2 14:45  Gibraltár–San Marino (kommentátor: Bartha Zoltán); Sport1 15:00 Észak-Macedónia–Örményország (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Nyilasi Tibor);  Sport1 17:45  Izland–Anglia (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Petur András, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 17:45 Ciprus–Montenegró (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport1 20:30 Portugália–Horvátország (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Puhl Sándor); Sport2 20:30  Svédország–Franciaország (kommentátor: Faragó Richard); Sport1 23:00 gólösszefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Faragó Richard és Gyulai Miklós, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Puhl Sándor)

Cookie beállítások