Szurkolókkal indul a Bundesliga-idény • SportTV

Szurkolókkal indul a Bundesliga-idény

2020. 09. 16. 05:38    
Olvasási idő: 2 perc

Nézők előtt kezdődhet meg a Bundesliga 2020-2021-es idénye. A szövetségi és a tartományi kormányok megegyeztek, hogy 20 százalékos kihasználtsággal üzemelhetnek a stadionok – ha erre a járványügyi helyzet lehetőséget ad.

Egyszer már megírhattuk, hogy a Bundesliga a futballvilág tesztpilótája, akkor az nagyon bejött. A jegyzett bajnokságok közül a német indult újra először a COVID-káoszban, és gyakorlatilag hiba nélkül befejeződött a 2019-2020-as idény.

Most pedig jöhet a 2.0-s kiadás, méghozzá a szurkolók kapcsán. A dpa hírügynökség értesülései szerint a központi kormányzat, illetve a tartományok megegyeztek a szurkolók lelátói visszatérésében. Markus Söder, Bajorország miniszterelnöke „próbarajtról” beszélt, amelynek keretében a következő hat hétben a nézők visszatérhetnek a lelátóra – limitált létszámban, de az eddig törvényben rögzített 1000-nél nagyobb mennyiségben. A szintet a mindenkori stadionkapacitás 20 százalékában határozták meg. (Az egyezség a sportcsarnokokban tartandó rendezvényekre is vonatkozik, így a kézilabdázók, a kosárlabdázók, a röplabdázók és a jégkorongozók is nézők előtt játszhatnak.)

„Nagyszerű hír, nagyon boldog vagyok, mert ebben az elmúlt hetekben általunk végzett munka eredménye tükröződik vissza. Hálásak vagyunk. Jó jel, hogy minden tartomány beleegyezett. Húsz százalékkal el lehet indulni” – jelentette ki Fritz Keller, a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) elnöke. Hans-Joachim Watzke, a Dortmund nagyfőnöke is elégedett volt: „A Bundesliga klubjai, de más csapatsportok képviselői is boldogok lehetnek. Legalábbis mi annak érezzük magunkat a BVB-nál. Ugyanakkor a helyzet hatalmas kötelezettségeket is ró ránk, nekünk, kluboknak a résztvevő szurkolókkal együtt különösen nagy felelősséggel kell eljárnunk a próbaidőszakban. A most engedélyezett részleges nézői visszatérés nagyon fontos lépés az összes német futballszurkoló számára.”

Azonban még mindig a tartományi egészségügyi hivataloké lesz az utolsó szó. Ha a százezer főre jutó fertőzöttek száma meghaladja a 35-öt, és a fertőzésveszély nem szorítható korlátok közé, a szabályok szerint a nézők nem mehetnek be a stadionba. A pénteki Bundesliga-rajt előtt ez egyelőre csak a másodosztály újoncára, a Würzburgra vonatkozik, amely üres lelátók előtt kénytelen fogadni az Auét.

A politika oldaláról fentebb már idézett Söder ugyanakkor óvatosságra intett: „Meg kell néznünk, hogy az egységes szabályozás miképp működik, hogy tartják magukat hozzá vagy sem. Nyíltan kimondom, még fél évig könnyedén kibírtam volna nézők nélkül. De éreztük sok ember nagyon mély vágyát. Muszáj volt a kívánságoknak és a biztonsági intézkedéseknek egyfajta egyensúlyát kialakítanunk.”