A Bayern és Lewandowski egyből felülmúlta a csodaszezont • SportTV

A Bayern és Lewandowski egyből felülmúlta a csodaszezont

2020. 09. 19. 07:56    
Olvasási idő: 2 perc

A Bayern München és Robert Lewandowski is úgy kezdte a 2020-2021-es futballidényt, hogy megmutatta, célja a felülmúlhatatlannak hitt előző szezon felülmúlása.

Nagyon nehéz elhinni, hogy a Bayern München, illetve Robert Lewandowski még egy olyan csodaszezont tud rittyenteni, mint amilyen az előző, a 2019-2020-as volt, mindenesetre most a csapat is, első számú sztárja is alaposan bekezdett. Úgy, hogy már az első fordulóban olyat tettek mindketten, amire az előző Bundesliga-évadban nem volt példa! A Bayern 8-0-ra kiütötte a Schalkét (az előző bajnokságban hat gólnál többel senkit sem vert meg, hatnál több gólt senkinek sem rúgott a Bundesligában – nem úgy a BL-ben, ahol a Barca nyolcat, a Tottenham pedig hetet kapott tőle), Lewandowski pedig a kanadai táblázaton négy ponttal kezdett. Igaz, ebből a négy pontból csak egy gól és két assziszt klasszikus pont, de Németországban a kiharcolt tizenegyest is ponttal jutalmazzák, abból meg egy ugye szintén ott volt a lengyel csatár statisztikai lapján. Az előző bajnoki évadban három pont jelentette a csúcsot Lewandowskinak, a mostani négynél többért, ötért pedig egészen 2017. április 1-ig, az Augsburg elleni bajnokiig kellett visszalapozni, amelyen mesterhármasa mellett Thomas Müllernek (ahogyan egyébként most is) és Thiagónak is gólpasszt adott.

Lewandowskinak azonban az az egy gól is jelentős lépést hozott a karrierjében: ez volt a 163. gólja Bayern-mezben a Bundesligában, amivel az örökranglistán immár egyedül második, megelőzve a jelenlegi klubfőnököt, Karl-Heinz Rummeniggét. Már csak Gerd Müller van előtte, igaz, ő több mint kétszáz góllal… Egyébként péntek este óta immár egy másik aktív játékos követi az örök-góllövőlistán Rummeniggét, Thomas Müller ugyanis a 119. bajnoki góljával befogta a negyedik helyen Roland Wohlfahrtot.

Ráadásul a csapatnak és Lewynek is összejött még egy-egy rekord. A 8-0 a Bundesliga-nyitányok történetének legfölényesebb sikere, eddig két 6-0 vitte a prímet, úgy, hogy a Bayern azokban is érintett volt (1974-ben ennyire kapott ki az Offenbachtól, 2016-ban ennyire ütötte ki a Werder Brement), míg Lewandowski sorozatban a tizedik, Schalke elleni bajnokiján volt eredményes. Egyetlen játékosnak sincs egy csapat ellen sem ilyen hosszú sorozata, a korábbi rekordot Klaus Fischer tartotta, aki zsinórban kilenc találkozón terrorizálta a VfB Stuttgatot.

A Sport TV élőben követi nyomon a Bundesliga 2020-2021-es idényét.

Kapcsolódó

Musialának és a Schalkénak is 17, de micsoda különbség!

  • Serge Gnabry 4. percben szerzett góljánál legutóbb 2002-ben született meg hamarabb a szezon első gólja a Bundesligában, akkor Bart Goor (Hertha) már az első percben betalált a Dortmundnak.
  • Gnabry pályafutása első mesterhármasát szerezte a Bundesligában.
  • Jamal Musiala az első 17 éves játékos, aki Bundesliga-gólt lő a Bayernben, Roque Santa Cruzt leváltva immár ő a klub történetének legfiatalabb gólszerzője a német élvonalban.
  • Leroy Sané 1588 nap után játszott újra a Bundesligában, amit egy góllal és két gópasszal ünnepelt meg.
  • A Schalke 1967 októbere, a Mönchengladbach elleni 0-11 óta nem szenvedett ilyen súlyos vereséget.
  • A gelsenkircheni csapat 17 mérkőzés óta nyeretlen a német élvonalban.