Reyna a szupersztárok közé rakétázhat • SportTV

Reyna a szupersztárok közé rakétázhat

2020. 09. 21. 17:58    
Olvasási idő: 3 perc

Az első fordulóban látott játéka alapján Giovanni Reyna is bekerülhet azon dortmundi fiatalok közé, akik szupersztárok lehetnek. A családi gyökerek megvannak, ahogyan a jól bevált BVB-struktúra is.

„Az edzéseken lehet látni, van benne valami különleges. Ha nem veszed észre, vak vagy” – mondta a közelmúltban a Dortmund egyik új felfedezettjéről Lucien Favre vezetőedző. És most nem a nyári szerzeményről, Jude Bellinghamről beszélt (holott róla is beszélhetett volna, hiszen a 17 éves angol az első tétmeccsén gólt szerzett a BVB-ben, az első bajnokiján pedig gólpasszt adott), hanem a felnőttek között eltöltött lassan egy évével „veteránnak” számító, ugyancsak 17 éves Giovanni Reynáról. Aki történetesen gólra váltotta Bellingham passzát, majd kiharcolt egy tizenegyest, amit a hozzájuk képest veterán, július óta már 20 éves Erling Haaland váltott gólra.

Gio Reyna a 2019-2020-as idény felénél, a télen került fel a felnőttek közé, úgy, hogy csak 2019 nyarán érkezett meg a New York City FC akadémiájáról Dortmundba. A fél év alatti felemelkedés annak fényében is döbbenetes (16-17 éves fiúról beszélünk!), hogy az ő esetében a szülei determinálták, mi lesz belőle. Merthogy a papa, Claudio Reyna 112-szer szerepelt az amerikai válogatottban, játszott a Leverkusenben, a Wolfsburgban, a Rangersben és a Manchester Cityben is, első amerikai játékosként volt csapatkapitánya európai csapatnak, míg édesanyja, Danielle Egan Reyna hatszoros amerikai válogatottságig vitte, olyan korszakos zsenik társaságában, mint Mia Hamm. Gio (aki édesapja egykori klubtársáról, Giovanni van Bronckhorstról kapta a nevét) ilyen felmenők mellett kosarazni akart, válogatókra is járt, ott is kiragyogott a „kórusból” (később daganatos betegségben elhunyt bátyja, Jack szerint „…mindenkinél messze jobb volt”), végül azonban a labdarúgás mellett kötött ki.

Persze, nagyon gyorsan kiderült, hogy nem a korosztályában a helye. 14 évesen már az U17-ben játszott, és nyerte meg csapatával a Generation Adidas Cupot. A torna legjobb játékosaként… Az U15-ös amerikai válogatottal pedig a Torneo delle Nazionit nyerte meg, 4-4 góllal és gólpasszal, benne az Anglia elleni finálét eldöntő találattal. Ilyen pedigrével csak idő kérdése volt, mikor viszi el egy nagycsapat. Ez végül 2019-ben a Borussia Dortmund lett, amely azért tudta 16 évesen elvinni, mert Reynának a nagymamája révén volt portugál útlevele is. Ha nem lett volna, akkor még két évet kell várnia New Yorkban. Így viszont már csak két hónapot kell várnia arra, hogy profi szerződést írhasson alá Dortmundban. Mert az nem kérdés, hogy Michael Zorc sportigazgató elé teszi „a” papírt, meg egy olyan pályaív lehetőségét, amiben benne van a világsztárrá válás lehetősége. És talán a neki rendelt gógyival jobban is bánik majd ezzel a lehetőséggel, mint az időközben a Barcelonánál parkolópályán ragadó Ousmane Dembele. A szintén amerikai Christian Pulisic (négy év Dortmund, aztán 73 millió dollárért irány a Chelsea) és vélhetően Jadon Sancho (valaki fizet majd érte 100 millió eurót, a mikor a kérdés) jobb példa.

Merthogy egyelőre úgy tűnik, a vártnál gyorsabban robbant be a Dortmundba. Nagy előnye volt, hogy Amerikában rendszeresen az idősebbek között játszott, így a korosztályában a dortmundi tempó meg sem kottyant neki. Igaz, sokáig nem kellett bíbelődnie ezzel, mert 2020-at már a felnőttek között kezdte. Az első gólját a Werder Bremen elleni kupanegyeddöntőben szerezte, ekkor azt hitte, az övé a világ, azonban a tavaszi teljes leállásig hétből hét mérkőzésen csak csere volt. „Amikor Jadon megérkezett, annyi idős volt, mint én, és nem is játszott. Amikor Christian jött, nem kezdett minden meccsen. Ez az ilyen fiatalok természetes fejlődési folyamata, még ha én is frusztrált voltam, mert több lehetőséget, nagyobb szerepet akartam, de be kellett látnom, ezeknek később van itt az idejük. Ugyanakkor el kell ismerni, ahogyan Dortmundban a fiatal játékosokat a rendszerbe illesztik és szupersztárokká fejlesztik, ahogyan az többekkel megtörtént, egyedülálló” – mondta erről a korszakról.

A PSG elleni BL-nyolcaddöntő visszavágóján a játékperceken túli haszna egy Mbappé-mez is volt. Merthogy vele sikerült gyors egyeztetés után cserélnie, csak ki kellett várnia, amíg a csatár és a stadionon kívüli tábor megünnepli a továbbjutást. De hát ha egy tini az édesapja gyűjteményét akarja gazdagítani egy dresszel, akkor a világ összes percét hajlandó kivárni.

Akkoriban Sebastian Kehl sportigazgató a tavasszal még arról beszélt, lassan és óvatosan akarja felépíteni Giót, erre azonban egyre kevesebb az esély. Már a restart után kezdő lehetett volna, de a Schalke elleni meccs bemelegítése során megsérült. Később azért már jutott neki hely a kezdőben is (a Leipzig, majd a Hoffenheim ellen), de az igazi áttörés alighanem a Mönchengladbach elleni találkozóval kezdődött meg. Gól és kiharcolt tizenegyes – 17 évesen ennél többet aligha lehet tenni. Ezek fényében aligha csoda, hogy Erling Haaland, a csapattársa csak annyit mondott róla: „Amerikai álomnak hívom”.

És hogy mi a döntő különbség a papával szemben? Amíg Claudio kontrollálta a meccset, addig Giovanni meg tudja változtatni annak a menetét.

A Sport1-en 19:30-kor kezdődő Germániában részletesen is foglalkozunk Giovanni Reynával és a Dortmunddal.

Addig is, szavazzatok az 1. forduló legszebb góljára:

Ki szerezte az 1. forduló legszebb gólját a Bundesligában?

Thomas Müller (Bayern München) a Schalke ellen

0%

Erling Haaland (Dortmund) 2. gólja a Mönchengladbach ellen

0%

Serge Gnabry (Bayern München) 1. gólja a Schalke ellen

0%