A Veszprém hibátlan maradna • SportTV

A Veszprém hibátlan maradna

2020. 09. 24. 10:11    
Olvasási idő: 2 perc

Egyelőre hibátlan szezont fut a Telekom Veszprém, idehaza és a BL-ben sem talált még legyőzőre. David Davis együttese most a horvát bajnok ellen folytatná százszázalékos idényét. Persze, most is „duplázunk”: a magyar rekordbajnok után a spanyolt is megmutatjuk egy harmadik ligacsúcstartó, a szlovén ellen, ugyancsak a BL B-csoportjából.

Andreas Nilsson most a Zagreb ellen folytathatja a gólgyártást. A Veszprém svéd beállósa 2013 óta két klubjában már 291 gólt szerzett az elitligában, lassan eléri a háromszázas határt (Fotó: Getty Images)

VESZPRÉM–PPD ZAGREB

Immár negyedszázados múltra tekint vissza a két egyesület csatája a Bajnokok Ligájában, amely során – elsősorban szponzorációs okokból a Veszprém négy, a Zágráb három különböző néven lépett fel. A lényeg: a kezdeti horvát dominanciát – az első öt évben született a horvátok mindhárom győzelme és az egy remi is – erre az évezredre a magyar rekordbajnok teljes uralma vette át. A 2013 óta lejátszott mind a hat találkozó (4 csoportmeccs, egy nyolcaddöntős párharc) mindegyikét a veszprémi együttes nyerte meg.
Persze, nem csupán a BL a két klub „találkozási terepe”, összecsaptak már néhányszor a regionális sorozatban, a SEHA-ligában is. Ebben az idényben a négyes döntőben is ott volt mindkét együttes, de elkerülték egymást. A zágrábiak az egyik elődöntőben döntetlen utáni csak 7 m-esekkel maradtak alul a BL-védő Vardarral szemben, amelyet a fináléban  35–27-re győzött le a Veszprém.
A horvát bajnok kerete jócskán átalakult az idényre, tíz játékos távozott, öt érkezett a PPD-be. Nemanja Obradovicsot a fehérorosz Besztból, Benjamin Burist a francia Nantes-ból, Vlado Matanovicot a szlovén Velenjéből, Ziga Makart  a lengyel Plockból szerződtették, Todor Jandricot a spliti Metaloplastikából hozták.
A rengeteg változás miatt Igor Vorinak, a legendás játékosból lett edzőnek sok dolga lesz, amíg egységes csapattá gyúrja játékosait. A BL szintjén egyelőre még nem igen tudtak helytállni, a nyitó mérkőzésen hazai pályán 31­–21-es vereséget szenvedtek a Kieltől.
A Veszprém ugyanakkor Nantes-ban 28–24-re megverte a tavalyelőtti BL-ezüstérmest. A házi góllistán 5 góllal holtversenyben legeredményesebb svéd csillaga nem becsüli le az ellenfelet.
„Mindig megnehezíti a dolgunkat a Zágráb, méghozzá azért, mert óriási küzdők. Általában csak pár góllal sikerül megvernünk őket, és mindig nagy a harc a pályán. Tiszteljük őket, de a hazai pálya előnye nálunk lesz, és minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni, hogy nyerjünk, és megmutassuk a Szurkolóinknak, hogy ott vagyunk a versenyben. A Zágrábnak jó csapata van, illetve Igor Vori a vezetőedző. A végsőkig fognak küzdeni, ahogyan mi is” – fogalmazott Andreas Nilsson a klubhonlap handballveszprem.hu-nak

Kapcsolódó

VESZPRÉM–ZAGREB örökmérleg

Összesen: 12 mérkőzés, 8 Veszprém-győzelem–1 döntetlen–3 Zagreb-siker/ 306–287-es gólkülönbség. Veszprémben: 6–5–1–0 / 167–142. Az első mérkőzés: Badel Zagreb–Fotex Veszprém 30–18 (1995. 1. 24., BL-csoportkör). A legutóbbi mérkőzés: Telekom Veszprém–RK PPD Zagreb 29–19 (2020. 4. 1., BL-nyolcaddöntő). A legutóbbi három veszprémi mérkőzés: 29–19 (2020), 27–25 (2016), 34–27 (2014)

BARCA LASSA–CELJE

A rekord BEK-/BL-győztes (8 trófeagyőzelem) katalán együttes és a szlovén rekordbajnok BL-histöriája is igen gazdag, 14 mérkőzést váltottak 1997 óta a legnagyobb eurokupában. Ebből 10-szer a Barca győzött, a Celje csupán négyszer. Érdekes, hogy az első 8 meccsük mind két mérkőzéses elődöntő volt, s valamennyi párharcot a katalánok zárták döntőbe jutással.
A jelen kiírásban a Barca 30–25-ös győzelemmel rajtolt Zaporizzsjában, Gómez Abelló 11 lövésből 10 góllal terhelte meg az ukránok kapuját, kiemelkedően ő volt a mezőny legeredményesebbje. A Celje hazai pályán szoros mérkőzésen 31–29-re kikapott a nagyon megerősödött dán Aalborgtól, legjobb gólszerzői Tadej Kljun (6), Josip Sarac (5) és Tadej Mazej (4) voltak.
A múlt héten az ASOBAL-ligában a Barca 40–22-re verte meg a Navát, és 6 ponttal a legjobb gólkülönbséggel vezeti a táblázatot a négy 100%-os csapat közül. A Celje hasonlóan biztos győzelmet aratott (35–24) az Urbanscape Loka fölött, s ugyancsak a legjobb a gólkülönbsége a három hibátlan mérlegű szlovén csapat összevetésében.

FÉRFI KÉZILABDA BL, csoportkör. B-csoport. Sport1 18:30  Telekom Veszprém KC–RK PPD Zagreb (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Pásztor István, riporter: Fülöp Marcell, műsorvezető: Ágai Kis András, szekértő: Borsos Attila); Sport1 20:45  Barca Lassa–RK Celje Pivovarné Lasko (kommentátor: Petur András, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András)