Újabb Klassiker – ezúttal a szuperkupáért • SportTV

Újabb Klassiker – ezúttal a szuperkupáért

Sport TV avatar Sport TV 2020. 09. 30. 11:41    
Olvasási idő: 2 perc

21. alkalommal küzdenek meg a csapatok a német szuperkupáért. Az 1987-es első kiírástól 1996-ig a szövetség (DFB), a 2010-es újraindítás óta a liga (DFL) a trófea „gazdája”). A serlegért az a két csapat csap össze, amelyek eddig is a legtöbbször szerepeltek az egy mérkőzéses párviadalon, azaz a német Klassiker két szereplője, a Bayern München és a Borussia Dortmund.

Robert Lewandowski őpróbál elmenni Philipp Lahm mellett a 2013-as szuperkupameccsen. Aztóo gólt is lőtt, de a rófea a bajoroké lett, egy évre ré nem talát a kapuba, de a győzelmet a BVB érdemelte ki (Fotó: Getty Images)

A két periódus között 11-szer megrendezték a Ligakupát is (ugyancsak osztva előbb a DFB, majd a DFL szervezésében, annak azonban eltérő volt a rendszere, a bajnokon és a kupagyőztesen kívül a Bundesliga 2–5. helyezettjei is részt vettek rajta, többnyire 6 résztvevős formában bonyítotték le. Aligha meglepő, abban is a rekordbajok, -kupagyőztes és -szuperkupagyőztes bajorok vitték a prímet, az 1972-73-as kísérleti tornával együtt a 12 kiírás felét, hatot megnyerve…)
Az alant látható kis keretes statisztikából kiviláglik, hogy mind az összesített trófeagyőzelmek, mind az egymás ellen közvetlen mérkőzések tekintetében magasan vezet a Bayern, de a Dortmund éppen a szuperkupákban, a közvetlen megméretésekben eredményesebb a nagy riválisánál.
Ezt csak azért érdemes megemlíteni, mert természetesen most is a bajor együttes a kiemelkedő favorit, a a szuperkupa a BVB „műfajának” bizonyult eddig.
Mint minden nemzeti szuperkupameccsen a „minta” Charity Shield óta, általában a bajnok küzd meg a nemzeti kupagyőztessel. Kivéve a duplázásokat, ezekben korábban a kupadöntőket ismételték meg, mostanság a bajnok a ligamásodikkal csap össze. A 20 eddigi német trófeameccsből 12-szer a bajnok, 4-szer a kupagyőztes került ki győztesen a csatából, további négy ízben a bajnoki ezüstérmes múlta felül a bajnokot.

Lewa játszott annak idején dortmundiként a bayernes Mats Hummels ellen, most – többedszer – fordított klubhovatartozással csaphatnak össze (Fotó: Getty Images)

Mindkét együttes bajnoki vereséggel „melegített” a kupacsatára. A Bayern 32 meccses vertlenségi, 22 mérkőzéses győzelmi rekordnak mondhatott búcsút a Hoffenheim elleni sinsheimi 1–4-gyel, a Dortmund meg Augsburgban maradt alul 2–0-ra.  Hansi Flick egyszeri kisiklásnak minősítette a vasárnapi eredményt, az egy nappal korábban játszó Borussia trénere Lucien Favre meg egyértelműen a Bayernt jelölte meg esélyesként, kicsit levéve az övéiről a nagy nyomást.

A német szuperkupák eddigi gólkirálya Robert Lewandowski, 5 góljából mindkét csapat színeiben egyet-egyet lőtt a másiknak közvetlenül egymás elleni meccseken. A góllistán holtversenyben a 3. Thomas Müllernek (3 gól) és az ugyancsak holtversenyben a 6. Marco Reusnak (2) van esélye előbbre lépni ezen a találkozón.
A Bayern győzelem esetén 5. trófeáját szerzi meg ebben a naptári évben, ez még a Liverpoolnak sikerült 2001-ben, Michael Owennel (csak abból az egyik legértékesebb, a Premier League-é  hiányzott). A hat „világrekord-beállítás” lenne – ha összejönne decemberben a klub-vb-siker is –, erre eddig csupán az elsőéves vezetőedző Pep Guardiola irányította Barcelona volt képes 2009-ben.

Kapcsolódó

Klassiker a trófeamérkőzéseken

DFB-KUPA
20 Bayern-, 4 Dortmund győzelem
Egymás ellen a fináléban (Bayern-szempontból) –  2008: 2–1 (hosszabbítás után), 2012: 2–5, 2014: 2–0 (h. u.), 2016: 0–­0 (11-esekkel: 4-3), összesen 3 FCB-, 1 BVB-siker
DFB- és DFL-SZUPERKUPA
7 Bayern-, 6 Dortmund győzelem
Egymás ellen (Bayern-szempontból) – 1989: 3–4, 2012: 2–1, 2013: 2–4, 2014: 0–2, 2016: 2–0, 2017: 2–2 (11-esekkel: 5-4), 2019: 0–2, összesen 3 FCB-, 4 BVB-siker
DFB- és DFL-LIGAKUPA
6 Bayern-, 0 Dortmund győzelem
Egymás ellen a fináléban:  nem játszottak

NÉMET (DFL-) SZUPERKUPA. Sport 2 19:45  FC Bayern München–BV Borussia Dortmund (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kemenes Szabolcs és Mészáros Ábel)