Gyerekként kirakták az utcára, idén az NBA-döntő egyik hőse lett • SportTV

Gyerekként kirakták az utcára, idén az NBA-döntő egyik hőse lett

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2020. 10. 06. 21:35    
Olvasási idő: 4 perc

Egy kosárlabdázó számára nem létezik nagyobb színpad, mint az NBA-döntő. A 2020-as finálé harmadik meccsén a már-már lesajnált Miami Heat nyerni tudott, és Jimmy Butler olyan teljesítménnyel vezette az övéit, amilyet NBA-döntőben még csak LeBron Jamestől és Jerry Westtől láttunk.

Jimmy minden akadályt legyőz. (Fotó: twitter / @MiamiHEAT)

Jimmy Butler egy elképesztő figura, mi sem jellemzi jobban, mint az, hogy az NBA-buborékban saját kávézót üzemeltet a szállodai szobájában, és 20 dollárt kér minden egyes kávétípusért, legyen az latte, cappucino, espresso vagy americano. Sőt, saját brandet épít Big Face Coffee néven. Tényleg, ilyen feliratú pólókban mászkál. Csapattársa, Goran Dragic azon kevesek között van, aki egyszer ingyen kapott kávét a főnöktől:

Butlernek vlogja is van, és egyszer, mikor meglátogatta Pau Gasolt Barcelonában, az volt az első mondat, amit meg akart tanulni spanyolul, hogy

„Mi a helyzet anya? Gyerekednek kellene lennie tőlem!”

Sőt, és most kapaszkodjon meg mindenki, a countryzene a kedvence, de annyira benne van ebben is, hogy szerepel Luke Bryan Light It Up című számának klipjében is. Ha van zene, amit nem tudsz elképzelni a kosárpályán, az tuti, hogy ez:

Amúgy hollywoodi filmben is láthattuk, a ’Hivatali Karácsonyban’ önmagát kellett eljátszania.

Na, ő Jimmy Butler! Csodálkozunk, hogy a Los Angeles Lakers elleni NBA-döntő harmadik meccse után, annyira tökös volt, hogy azt üvöltötte Markieff Morris irányába, hogy „Most aztán nagy bajban vagytok!”. Elképesztő meccset játszott Butler, 40 pont, 13 gólpassz, 11 lepattanó, 2-2 blokk és labdaszerzés került a lőlapra. 40 pontos tripla-duplát NBA-döntőben előtte csak két játékos, LeBron James és Jerry West hozott össze. Az egyikük a jelenkori kosárlabda legnagyobb alakja, míg a másikról mintázták az NBA logóját. Van azért ennél rosszabb társaság a világon, na…

A párharc állása ezzel 2-1 a Lakersnek, és bár nem szabad messzemenő következtetéseket levonni ebből a győzelemből, azért érdemes megnézni, hány csapat tudott visszajönni valaha 0-2-ről a döntőben. Legutóbb a Cleveland Cavaliers 2016-ban a Golden State Warriors ellen, azelőtt 2006-ban a Miami Heat és Dwyane Wade leckéztette meg így a Dallas Maverickst, előtte 1977-ben a Portland a Philly ellen, míg 1969-ben a Celtics a Lakers ellen hozta ezt össze.

De időzzünk el egy kicsit Jimmy Butlernél, hiszen mégiscsak egy igazi hős volt ezen a meccsen! Nem akármilyen élettörténete van, és az NBA egyik meg nem értett zsenije volt eddig a szezonig.

Miamiban otthonra lelt, játékostársai elfogadták, hogy ő a vezér,

és ha Jimmy azt mondja, meg kell dögleni a pályán, akkor meg is döglenek. Fantasztikusan illik a keret fiataljai mellé, ahogyan az edző Eric Spoelstra és az elnök Pat Riley is ki tudja a legjobbat hozni belőle. Ez azért fontos, mert Butler az elmúlt három évben három csapatnál játszott, legutóbb a Philadelphia 76ersnél az edzői stábbal nem jött ki, azelőtt Minnesotában a tehetséges, de nem elég motivált csapattal, főleg a Towns-Wiggins párossal nem tudott dűlőre jutni, nyilvánosan kritizálta őket és a vezetést is. Itt volt egy olyan esete, hogy azt mondta az edzőknek, adjanak mellé négy rotáción kívüli játékost, és hadd játsszon úgy a kezdők ellen…És nyert. Sokan azt hitték, Jimmyvel van a baj, e sorok írója is, de egyre biztosabb, hogy végig neki volt igaza.

Sztárrá Chicagóban vált. NBA-s pályafutása a legjobb példája, hogy egy nem szupertehetséges, de tökös, kemény, megalkuvást nem ismerő játékos, hogyan küzdi fel magát a legjobb védő közé, majd hogyan lesz a liga egyik legjobbja.

30. helyen kelt el a drafton 2011-ben, a Chicago Bulls választotta ki. Újoncként 42 meccsen kevesebb mint 10 percet játszott. Harmadik szezonjában, 2014-ben már az All-Defensive második csapatba védekezte magát, a negyedik évében a Legtöbbet Fejlődött Játékos lett, és onnantól a liga szűk elitjéhez tartozik. A Bulls cserélte 2017-ben a Timberwolveshoz.

NBA-s pályafutása során a 2020-as NBA-döntő előtt 17-17-es mérlege volt LeBron James ellen. Tehát 34 egymás elleni meccsük során kiválónak tűnő 50 százalékos eredményt tudott felmutatni a Király ellen, igaz, a rájátszásokban 8-3 volt Jamesnek, ami azt jelenti, hogy mindkét playoff-párharcukat LeBron nyerte. Ezen szeretne most Jimmy változtatni, bár jelenleg az ő szempontjából 18-19 az állás.

De ez a 18. győzelem tényleg élete meccsén született,

amit szinte csak magának köszönhetet, ahogy tulajdonképpen mindent, amit életében elért. Talán kevesen tudják, de Jimmy Butlernek nagyon nehéz gyerekkora volt.

Az élete igazából az amerikai álom, az édesanyja által az utcára kirakott fiú története, aki a csúcsra jutott.

Texasban született,13 évesen kellett elhagynia az otthonát, azt mondta neki az anyukája, hogy „Nem szeretem, ahogy kinézel, húzz innen!”. Hétről-hétre más barátjánál húzta meg magát. Végül 17 évesen talált új otthonra, a későbbi NFL-játékos, Jordan Leslie családja fogadta be.

Mikor az ESPN-nek nyilatkozott 2011-ben a gyerekkori nehézségekről, ezt mondta: „Tudom, hogy írsz majd valamit. Csak arra kérlek, ne úgy írd meg, hogy bárki sajnálatot érezzen irántam. Azt utálom. Nincs miért sajnálni. Imádom, hogy így történtek a dolgok velem, ezek tette azzá, aki vagyok. Hálás vagyok azokért a kihívásokért, amikkel találkoztam. Kérlek, ne tegyél sajnálatraméltóvá!”

Hihetetlen, de nem haragszik az anyukájára, mert mint mondja, ő nem hordoz tüskéket.

Nem LeBron James szerű szupertehetség, és a kosárlabdakarrier sem jött magától, a gimi után nem hívták a nagy egyetemek, helyette egy kis főiskola, a Tyler Junior College hallgatója és játékosa lett, itt viszont olyan jól játszott, hogy egy év után a Divízió I-es Marquette ajánlott neki ösztöndíja (ide járt egykor például Dwyane Wade is). Nem lett azonnal sztár, de ez nem meglepő, minden NCAA-s szezonjában több későbbi NBA-sztárral játszott együtt, erős kerete volt a Marquettenek, az első évben csere volt, és azon kevesek közé tartozik, akik három (a Tylerrel együtt négy) évig járt főiskolára, és 22 évesen lett NBA-játékos. Nagyon nem ez a tendencia, a one and done szabály miatt egy évet szoktak a főiskolán tölteni a legjobbak, hogy teljesítsék a kötelezőt, és csak nagyon kevesen érnek ilyen későn, mint Butler.

A többit már tudjuk. Hétfő hajnalban olyat tett, amire csak LeBron James és Jerry West volt képes. Mi nem sajnáljuk Jimmyt, inkább elismerjük, amit elért.

A Miami Heat szerda hajnalban játssza az NBA-döntő negyedik meccsét a Los Angeles Lakers ellen. Szaniszló Csaba és Dávid Kornél vár titeket, élőben közvetítik hajnali háromtól a Sport1-en a meccset, ismétlés szerdán 14:45-től a Sport2-n, majd éjféltől a Sport1-en.

Cookie beállítások