Az NBA-döntő ötödik meccsére a kínai tévé sem mondhat nemet • SportTV

Az NBA-döntő ötödik meccsére a kínai tévé sem mondhat nemet

2020. 10. 09. 16:56    
Olvasási idő: 2 perc

Több mint egy év után közvetít NBA-meccset a kínai állami televízió (CCTV). Körülbelül egy évvel ezelőtt óriási politikai botrány volt belőle, hogy a Houston Rockets General Managere, Daryl Morey egy Hong Kongot támogató tweetet osztott meg. A politikai botrány miatt nem közvetítették az NBA küzdelmeit.

LeBron Jameséket Jimmy Butlerérknek kell megállítani, ha akarnak még hatodik és hetedik meccset. (Fotó: twitter / @NBA)

Ez a meccs az első, amin bajnokot avathat az NBA 2020-ban.

2019. október negyedikén osztott meg egy Hong Kongot támogató tweetet Morey, majd egy kis kommunikációs zűrzavar után Adam Silver is megvédte a klubvezetőt. Ezt követően a komplett kínai politika beleszállt az NBA-be, és gyorsan döntöttek arról, hogy az országban nem közvetíthetnek NBA-meccseket, és a kínai vállalatok is azonnal kiszállt az amerikai profiliga mögül. Mondanunk sem kell, a kínai piac kiesése óriási gazdasági veszteséget okozott a ligának, a becslések szerint körülbelül 300 millió dollárra rúgott ez az összeg.

A kínai állami televízió (CCTV) a kilencvenes évek óta közvetít NBA-t az országban, a liga és a sportolók óriási népszerűségnek örvendenek Kínában. A kínai kosárlabda legjelesebb képviselője, Yao Ming hosszú éveket játszott pont abban a Houston Rocketsben, ahol Morey a főnök, és a szurkolók lelkesedését mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Ming a csúcson lévő, az egész világon nagyon népszerű Shaquille O’Nealt is rendre megelőzte az All-Star-szavazásokon.

A CCTV azzal indokolta, hogy most képernyőre tűzik az NBA-döntő ötödik meccsét, hogy az NBA 1 millió dollár adománnyal és egészségügyi eszközökkel segítette Kína küzdelmét a Covid-19 ellen, illetve, hogy az NBA a közelmúltban, a Kínai Nemzeti Ünnepen és az Őszközépünnepen is jókívánságait fejezte ki a kínai szurkolóknak.

Májusban a CCTV alapítójának fiát Michael Mat nevezte ki az NBA a kínai kapcsolatok vezetőjének, de akkor még azt a közleményt adta ki a kínai televízió, hogy ez a helyzet nem változtat az álláspontján.

A Tencent nevű cég streamelt néhány meccset Kínában a szezonból, de annyit közel sem, mint a korábbi években, és persze a Houston Rockets meccseit sohasem láthatták a nézők. Ez a lehetőség azonban nem elérhető mindenki számára, míg a CCTV igen. Az NBA és a Tencent közötti megállapodást is újra tárgyalták, mert pont tavaly nyáron jelentették be, hogy ez a cég 1,5 milliárd dollárt fizet 5 évig az NBA-meccsek közvetítési jogaiért.

Mondhatnak bármit, azért lehetséges, hogy annak is van hatása a vezetőkre, hogy ez az a meccs, amin először bajnokot avathat a liga. Ha ugyanis nyer a Lakers, 4-1-re megnyeri a Miai Heat elleni döntőt, LeBron James megnyeri pályafutása negyedik bajnoki címét 10 döntője alatt, és harmadik csapatával is felér a csúcsra. Ha nyer a Lakers…

Hogy ne csak a kínai szurkolóknak legyen jó hírünk, eláruljuk, hogy Magyarországon természetesen ez a meccs is képernyőre kerül, amelyen a Lakers Black Mamba mezében lép majd pályára. A Sport1 péntekről-szombatra virradóra hajnali háromtól közvetíti, majd szombaton 11:45-től a Sport2-n is meg lehet nézni.

(Forrás: ESPN)