Gulácsi: már nem vagyunk őrültek! • SportTV

Gulácsi: már nem vagyunk őrültek!

2020. 11. 06. 11:58    
Olvasási idő: < 1 perc

Gulácsi Péter szerint Manuel Neuer alapvetően alakította át a kapusjátékot, de néha veszélyes, amit művel. Az RB Leipzig magyar sztárja szerint ugyanakkor le kell számolni azzal a sztereotípiával, hogy a kapusok őrültek lennének.

Gulácsi Péter interjút adott a Der Spiegel című lapnak, amelyben elismerte, még a keret egyik legrutinosabb tagjaként (ezt mondjuk egy 30 éves futballistáról érdekes leírni, de ismerjük az RB Leipzig filozófiáját) is képes volt sokat tanulni az elmúlt hónapokban. A változás oka Julian Nagelsmannban és stábjában keresendő. „Nála és kapusedzőnknél, Frederik Gösslingnél nagyon sokat javult a labdával való munkám. Nagelsmann szeretné, ha még inkább mi irányítanánk a játékot, illetve még többet birtokolnánk a labdát, valamint többet kockáztatnánk. Emiatt nekem is tovább kellett fejlődnöm” – jelentette ki a magyar válogatott kapusa.

Gulácsi azt is bevallotta, a pályafutása elejéhez képest alaposan átalakult a kapusjáték. Amíg akkoriban csak a lövéseket kellett hárítaniuk a kapusoknak, ma már, nem utolsósorban a „söprögető kapus” játékstílust meghonosító Manuel Neuernek köszönhetően óriási változott a helyzet: a kapusnak tudnia kell kijönnie a kapuból és bekapcsolódnia a játékba.

„Szuperül néz ki, ha a kapus jó a mezőnyben, és képes a portájától harminc méterre tisztázni. De nem mindig az a helyes döntés, ha egy fifti-fifti helyzetben valaki a kapujától messzora akar tisztázni, különösen, ha még egy védő is ott van. Manunál is lehet látni, hogy néhány alkalommal nem éri el a labdát, és vagy húsz métert kell hátrafelé sprintelnie, hátha egy az egyben meg tudja állítani a riválisát – elemezte a világ talán legjobb kapusának játékát a Leipzig egyese.  – Kulcsfontosságú lehet, ha egy kapus jól kapcsolódik be a játékba. De ez koordinációs, technikai és helyezkedési szempontból is brutálisan nehéz, hogy ne húsz centiméteren múljon a jó helyezkedés.”

Gulácsi szerint emellett még valami megváltozott, méghozzá az, hogy a kapusok őrültek lennének. „Ez tíz éve volt. A világ legjobb kapusai ma már nagyon intelligens és visszafogott emberek.”

A Sport TV élőben követi nyomon a Bundesliga 2020-2021-es idényét.