A Klassiker és egy „magyar rangadó” • SportTV

A Klassiker és egy „magyar rangadó”

Sport TV avatar Sport TV 2020. 11. 07. 11:22    
Olvasási idő: 2 perc

A bajnokság egyötödénél szokás szerint úgy játsszák le a Klassikert, hogy az első két helyen áll a két együttes. Más kérdés, ha valamelyikük győz, aligha marad ez így a forduló után is… A csúcsrangadó felvezetéseként azért nézzék csak meg előtte a Bundesliga „magyar derbijét” is!

Két kulcscszereplő, Robert Lewandowski és Joshua Kimmich ünneli a szeptemberi Szuperkupa-mérkőzés győztes gólját (Fotó: Getty Images)

LEIPZIG–FREIBURG

Hazai siker estén a Lipcse megelőzi a csúcsrangadó vesztesét – müncheni döntetlen esetén egy 8 gólos győzelemmel mindkettőt is. Ennek a valószínűsége azért meglehetősen csekély, ám ha nem is gólzáporral, de mindenképpen Gulácsi és Orbán csapata sokkal esélyesebb Sallai együttesénél.
A Kicker előzetese szerint mindhárom magyar válogatott kerettag kezdő lesz a Red Bull Arenában – aztán a kilencven perc után lehet, hogy együtt utaznak Budapestre, hogy csatlakozzanak az esztendő legfontosabb mérkőzése előtt álló nemzeti együtteshez.
Orbán az izomsérülést szenvedő francia válogatott Upamecano helyére kerülhet a csapatba, amelyben Adams szereplése belső szalagsérülés, Halstenbergé közelítőizom-problémák miatt kétséges. Ha nem játszhatnak, Kluivert és Konaté kerül frissítésként  az előző BL-kiírás döntősét, a PSG-t legyőző és a kiesés szélére taszító győztes csapatba.
A Freiburg jól helytállt csapatként a Leverkusen ellen a múlt héten, de súlyos egyéni hibák miatt végül kikapott. Az utolsó nagy bakit elkövető Höfler lehet, hogy kikerül az együttesből. Lehet, hogy Christian Streich visszatér a 3-4-3-as formációhoz, amelyből könnyen ötvédős  szisztéma is kialakulhat, mert ez korábban eredményesnek mutatkozott az élcsapatok ellen.

Kapcsolódó

LEIPZIG–FREIBURG örökmérleg

Összesen: 10 mérkőzés–4 Leipzig-győzelem–2 döntetlen–4 Freiburg-győzelem/ 19–14-es gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 8–4–1–3 / 17–11. Lipcsében: 5–3–2–0/ 12–4. Lipcsében a Bundesligában: 4–3–1–0/ 11–3
A legutóbbi mérkőzés: Leipzig–Freiburg 1–1 (0–1). Gólok: Y. Poulsen, ill. Gulde (Bundesliga, 2020. 5. 16.). A legutóbbi három lipcsei mérkőzés: 1–1 (2019-20, Bl), 2–1 (2018-19, Bl), 4–1 (2017-18, Bl). A legutóbbi Freiburg-győzelem Lipcsében: még nem volt

DORTMUND–BAYERN

Csak az előző fordulóban állt vissza a szokásos sorrend: a Bayern vezet a Dortmund előtt a bajnokságban. Csupán a két évvel ezelőtti végetáblázaton volt más a helyzet: akkor a Bayern a Schalke előtt ért célba. Ám hol van már az a Schalke?…  A Dortmund és a Bayern ismét ott van a bajnokság élén, a Ruhr-vidéki helyszínen ráadásul tökéletesen egyensúlyban van a mérlegük. Mindketten 16-16 győzelmet számlálnak, 19 döntetlen mellett.  A Bayern a Salzburg elleni 6–2-es BL-diadal – amely Flick-regnálásának első évfordulójára esett –  kellő önbizalommal léphet pályára a Signal Iduna Parkban. (Nem mintha a Bayernnel bármikor is önbizalom-problémák lettek volna…) A mester azonban látja az apróbb problémákat is, szerinte néha egyensúlyhiány mutatkozott, akárcsak a korábbi kölni és moszkvai találkozón. Dortmundban a hasonló kihagyásoknak súlyosabb következményei is lehetnek. Az sem valószínű, hogy az „Alaba-affér” gondokat okozna: Münchenben biztosak benne, hogy a szerződéshosszabbítási viták ellenére az osztrák játékos a pályán a legjobbját nyújtja a rangadón.

Marco Reus csapatkapitány a BVB házi gólkirálya a Bayern ellen. A képen Lucas Hernándezzel , a bajorok balhátvédjével folytat fejpárbajt (Fotó: Getty Images )

A Dortmund szerdán este csupán 32 percet játszott érdemben Bruges-ben, ennyi idő alatt eldöntötte a három pont sorsát, a következő órában rápihenhetett a Klassikerre. Haaland minden BL-meccsen gólt szerzett eddig. Jadon Sanchónak  teljes pihenőt adott Belgiumban Favre mester, Reus is csak egy bő negyedórát játszott csereként. Amúgy a BVB játékmesterének a legjobb a személyes mérlege az egész ligában a rekordbajnok ellen: 7 gólt szerzett és 4 gólpasszt adott a bajorok elleni tétmeccseken.
Természetesen Robert Lewandowski a Klassiker abszolút gólkirálya: dortmundiként 14 meccsen 7 gólt lőtt a Bayernnek, a bajorok mezében 21 találkozón 14-et a BVB-nek. Legutóbb két nap híján egy éve talált be  a dortmundi kapuba, kétszer is a 4–0-s müncheni bajnoki mérkőzésen.
A hazaiaknál Mats Hummelsnek ugyan izomproblémái voltak a héten, de szinte biztos, hogy játszhat excsapata ellen, Reus pedig bizonyosan visszatér a kezdőbe. A Bayernben Goretzka vádlifájdalmakkal küzd, ha nem játszhat, akkor Tolisso vagy a védekezőbb felfogású Javi Martínez kerülhet a csapatba. A Salzburgban parádés bombagólt szerző Sané a támadó középpályástrió bármelyik szélén bevethető, ám mivel Müller és Coman is remekül játszik az utóbbi időben, lehet, hogy ismét csak a cserék közt kezdi meg a 103. bajnoki Klassikert.

Kapcsolódó

DORTMUND–BAYERN örökmérleg

Összesen: 125 mérkőzés–33 Dortmund-győzelem–30 döntetlen–62 Bayern-győzelem/ 154–241-es gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 102–25–29–48/ 122–200. Dortmundban: 62–22–19–21/ 95–91. Dortmundban a Bundesligában: 51–16–19–16/ 71–70
A legutóbbi mérkőzés: Bayern–Dortmund 3–2 (2–1). Gólok: Tolisso, T. Müller, Kimmich, ill. Brandt, Haaland (Német Szuperkupa, 2020. 9. 30.). A legutóbbi három dortmundi mérkőzés: 0–1 (2019-20, Bl), 2–0 (2018-19, Bl), 3–2 (2017-18, Bl). A legutóbbi Bayern-győzelem Dortmundban: 0–1 (Bundesliga, 2020. 5. 28.)

BUNDESLIGA, 7. forduló. Sport2 15:30  RasenBall Leipzig–SC Freiburg (kommentátor: Petur András); Sport1 18:15  BV Borussia Dortmund–FC Bayern München (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kemenes Szabolcs és Mészáros Ábel)