NBA: Cserélnek, draftolnak és igazolnak a jövő héten • SportTV

NBA: Cserélnek, draftolnak és igazolnak a jövő héten

2020. 11. 15. 22:26    
Olvasási idő: 3 perc

Nem kell Albert Einsteinnek lenni ahhoz, hogy belássuk, egy jó csapathoz jó játékosokra van szükség. Az NBA-ben háromféleképpen szerezhetsz új játékosokat a csapatodba, ha azt jobbá szeretnéd tenni: a drafton, csereügylettel és szabadügynök igazolásával. Decemberig ezeket fogják gőzerővel végrehajtani a csapatok, és az idei év nagyon sajátos sok tekintetben.

A 2009-es NBA-drafton ők keltek el. (Fotó: twitter / @NBA)

A 2020-as évet felforgatta – még most is forgatja, rázza, pörgeti – a koronavírusjárvány. Ez igaz az NBA 2020-as esztendejére is. Leállt, újraindult egy buborékban, picit átalakult a lebonyolítás, és rengeteg gazdasági következménye volt van és lesz annak, hogy a 2019-20-as szezon nem úgy zajlott, ahogyan azt előzetesen eltervezték. Sőt, a 2020-21-es szezon sem a megszokott mederben zajlik majd. A ránk váró kiírás később kezdődik a megszokottnál, nem 82, hanem csak 72 alapszakaszmeccset rendeznek, vélhetően egyáltalán nem, vagy csak korlátozott számban lehetnek majd szurkolók a csarnokokban. Ez utóbbival kapcsolatban semmi sem biztos, nem is írnánk le. Cikkünk nem is ezekről szólnak, hanem a 2020-as „NYÁR”-ról, azokról a csapatépítési folyamatokról, amik most történnek a megszokott nyári menetrend szerint.

Draft

A 2020-as draftot lesajnálják a szakértők, azt mondják, nagyon gyenge az idei felhozatal. Ha ők azt mondják, higgyünk nekik! Ráadásul idén megnehezíti a draftot az is, hogy elmaradt a felmérő, és hogy nagyon korlátozottan tudták felmérni a fiatalokat a csapatvezetők (kevesebb meccs, kevesbb személyes találkozás). Talán a megszokottnál is nagyobb lutri, hogy kit választanak, és a mock draftok (a draftelőzetesek, szakértői tippeket megfogalmazó cikkek és listák) sem adnak világos képet, nincs biztos 1/1-es, és nagyon nagy a szórás a listákban. A NBA-com, minden évben összegyűjti egy konszenzusos listán a tekintélyesebb szaklapok tippjeit, ebből csemegézünk.

12-ből nyolcan úgy gondolják, hogy a Ball-klán legifjabb tagja (Lonzo Ball testvére), LaMelo Ball kel majd el elsőként a drafton, és a Minnesota Timberwolves választja majd ki; de olyan tipp is van, hogy csak negyedikként talál csapatot magának. Ő egyébként az a tagja a családnak, aki a legutóbbi szezont Ausztráliában töltötte, és 19 éves kora ellenére már Litvániában is megfordult. Az NBA-rajongóknak nem kell bemutatni talán az apukát, LaVar Ballt és az ö agresszív marketingjét sem, amiből sokat profitáltak a srácok, és ami legalább ennyi kárt is okozott nekik. Egyesek abban bizakodnak, hogy Jason Kidd szerű játékos lesz. Ez mondjuk erős, ráadásul Lonzótól is ezt várták, de abban a legtöbben egyetértenek, hogy Lonzónál többre viheti, ha megtanul védekezni, és szépen dobni.

A második draftcetli a Golden State Warriorsé, de nem lenne meglepetés, ha az egyébként sztárokkal telitűzdelt Warriors áruba bocsájtja majd a választás jogát, cserél egy későbbi pickre, és így bezsebel egy jobb, már ismert NBA-játékost. Mindenesetre a legtöbb szakértő szerint, ha a Warriors választ másodikként, akkor a 2020-as osztály legjobb centerével, James Wisemannal egészül ki az egyébként papíron még mindig nagyon csinosnak kinéző Curry-Thompson-Green-Wiggins négyesfogat. 12-ből kilencen gondolják így.

A draft három legnépszerűbb újonca között van Anthony Edwards is. Nem, ő nem Green doki a Vészhelyzetből, nem is hasonlít rá. A Warriors kapcsán leírt Wiseman-választás miatt gondolja azt 12-ből hét szakértő, hogy Edwardsé lehet a harmadik hely (ami a Charlotte Hornets választása jelenleg), DE olyan hatalmas meglepetést az sem okozna, ha Ball helyett ő lenne a draftelső. Állítólag az utolsó edzései nem voltak olyan meggyőzők, de eddig folyamatosan arról beszélt mindenki, hogy a Georgia hátvédjében benne lehet az a potenciál, hogy a hátán vigyen el egy franchiset, és fizikálisan is készen áll az NBA-re.

A nagy hármasba két szakértő belenyúlt, azaz náluk nem a Ball-Wiseman-Edwards trió foglalja el az első három pozíciót, a USC nigériai centerét, Onyeka Okongwut tették a harmadik helyre. Őt egyébként korábban mindenki bebetonozta kilencediknek, hogy a Wizards nyeri meg magának, de ugye azért még a mai napig létezik egyfajta magasember fétis. A negyedik és ötödik helyre a legesélyesebb az izraeli csodagyerek, Deni Avdija és a korábban a legjobb középiskolás kosarasnak választott Obi Toppin. Avdija a legtöbbre taksált európai a mostani mezőnyben, minden idők legfiatalabbjaként lett az izraeli liga MVP-je, miután bajnok lett a Maccabi Tel Avivval.

Játékoscserék

Már a draft előtt, hétfőtől beindul azonban az NBA átigazolási időszaka, el lehet kezdeni csereberélni a játékosokat. Adrian Wojnarowski és Shams Charania már felkészült arra, hogy dobálja le az átigazolási bombákat percekkel, órákkal vagy napokkal azelőtt, hogy a csapatok valóban megegyeznének. A legbiztosabbnak az tűnik jelenleg, hogy az első nagy csere Dennis Schröder köré épül majd, aki a bajnok Los Angeles Lakershez kerülhet az Oklahoma City Thundertől. Azonban már többek között Chris Paul, Victor Oladipo, Russell Westbrook, Jrue Holiday, DeMar DeRozan, LaMarcus Aldridge és például James Harden neve is felmerült egy-két pletyka során.  Lehet közülük nem mindenki kerül majd új csapathoz, de biztosan lesz olyan sztár, akit új mezben látunk majd.

Szabadügynökök

A 2020-as szabadügynökök nem fogják felforgatni a liga erőviszonyait. Olyan csillagoknak nem jár le a szerződése, mint a korábbi években. Vagyis ez nem teljesen igaz, technikai értelemben Anthony Davis is szabadügynök lehet, ha nem fogadja el 2020-21-es játékospocióját, de azt biztosra veheti mindenki, hogy a bajnoki cím után nem hagyja el a Los Angeles Lakerst. Szóval inkább Brandon Ingram, Fred VanVleet, Danilo Gallinari, Davis Bertans vagy Goran Dragic jövője az igazán érdekes. A fekete lovak közé tartozik DeMarcus Cousins, aki keresztszalagszakadásából lábadozik. Nem tudjuk, kitől kap majd esélyt a folytatásra.

A szezonról:

A szezondecember 22-én indul, karácsonykor lesz NBA a fa alatt, és természetesen a Sport TV képernyőjén is.