Íme, a Dortmund 16 éves szupertinije! • SportTV

Íme, a Dortmund 16 éves szupertinije!

2020. 11. 21. 10:19    
Olvasási idő: 2 perc

Youssoufa Moukoko pénteken betöltötte a 16. születésnapját, így a Bundesliga szabályai szerint semmi akadálya sincs, hogy szombaton pályára lépjen a Borussia Dortmundban a Hertha elleni bajnokin. Lucien Favre vezetőedző a keretbe jelölte, ha pedig pályára is küldi, minden idők legfiatalabb játékosa lesz a német élvonalban, megdöntve Nuri Sahin 16 éves 335 napos rekordját. De ki is a BVB legújabb szupertehetsége? A sport1.de a 16. születésnapja alkalmából 16 érdekességet szedett össze róla.

  1. Youssoufa a kameruni fővárosban, Yaoundéban született. Első tíz évében a nagymamája és a nagypapája nevelte.
  2. Francia az anyanyelve, németül csak azt követően kezdett tanulni, hogy megérkezett az országba.
  3. Édesapja, a jelenleg Hamburgban élő Joseph tízéves korában hozta át a Hansa-városba. Michael Zorc, a BVB sportigazgatója vele és menedzserével, Patrick Williamsszel tárgyal a fiatalember jövőjéről.
  4. Moukoko Kamerunban az utácn focizott csak, szervezett keretek között először a St. Paulinál játszott.
  5. A srác kilencéves focicipő nélkül érkezett a St. Pauli U13-as csapatának próbaedzésére. „Az édesapja és egy sporttáska társaságában érkezett. Focicipő azonban nem volt nála, csak sportcipő” – emlékezett vissza egykori edzője, Jonas Louca. Végül a klub adott neki edzőcuccot, az egyik játékostársa pedig cipőt.
  6. Moukoko négy éve igazolt a Borussia U15-ös csapatához. Már 13 évesen a Bundesliga B-juniorjai között játszott, 14 évesen pedig az U17-es együttes csapatkapitánya volt.
  7. Az előző három idényében rendre gólkirály lett, sorrendben 37, 46, majd 34 góllal.
  8. A 2020-2021-es idényben a juniorok között mind a 10 tétmeccsén gólt szerzett, összesen 27-et.
  9. Elképesztő teljesítménye láttán sokan kétkedtek a korában. Az észak-hamburgi illetékes hivatal azonban 2017 októberében egy újraminősítés keretében megerősítette, a szupertehetség 2004. november 20-án született.
  10. Moukoko még mindig a BVB kollégiuméban lakik, egy játékostársával osztozik a fürdőszobán. A klub a koronavírus miatt (ráadásul az ifiket nem tesztelik olyan rendszerességgel, mint a profikat) már önálló lakást keres neki.
  11. A Dortmunddal 2023-ig van „inasszerződése”, mintegy 350 ezer eurót keres vele.
  12. A Nike már támogatói szerződést kötött vele, ami 10 év múlva 10 milliót is hozhat neki. Önmagában az aláírása egymillió eurót ért. Az első Bundesliga-mérkőzéséért hatszámjegyű prémium üti a markát.
  13. Lionel Messi a példaképe, akit négyévesen látott először a televízióban. A Barca klasszisa a 15. születésnapjára egy aláírt Barcelona-mezt küldött neki.
  14. A Borussiánál egykori szobatársa, Gio Reyna és Ansgar Knauff a legjobb barátja. Ők hárman együtt játszottak az U19-ben.
  15. Mouki a beceneve.
  16. A profik között 18-as lesz a mezszáma, annyi, mint egy másik egykori csodagyereké, az 1997-es Bajnokok Ligája-döntőben gólt szerző, jelenleg a Dortmund utánpótlás-koordinátoraként dolgozó Lars Rickené.

A Sport2-n 20:30-tól élőben közvetítjük a Hertha BSC-Borussia Dortmund mérkőzést.