Trevor Ariza, az NBA-rekorder vándormadár • SportTV

Trevor Ariza, az NBA-rekorder vándormadár

2020. 11. 23. 13:50    
Olvasási idő: 3 perc

Bátortalanul írjuk le, de Trevor Ariza vélhetően az Oklahoma City Thundernél kezdi meg a 2020-21-es NBA-szezont, hiszen hat nap alatt háromszor cserélték őt el. Ezzel karrierje során 10. alkalommal váltott így (mármint cserével) csapatot, ami a Clutch Points szerint NBA-rekord. Pedig egy remek játékosról beszélünk.

Trevor Ariza 2009-ben bajnok lett a Los Angeles Lakersszel. (Fotó: Getty Images)

Trevor Ariza vasárnap még a Portland Trail Blazers játékosa volt, majd hétfőn már a Houston Rocketsé, hogy szerdán, már a Detroit Pistons keretéhez tartozzon, és hogy végül szombaton az Oklahoma City Thunder ’’csapjon le rá’’. A vicces az, hogy vélhetően ebben a ciklusban Ariza ugyanott hajtotta álomra a fejét minden este, ugyanazokat csinálta minden nap, csak éppen a játékjoga vándorolt, de hát ilyen az átigazolási időszak az NBA-ben…Luke Ridnour 2005-ben hat nap alatt ötször váltott csapatot, úgyhogy ez még nem is olyan durva (jó, azért várjunk pár napot, mert ki tudja, mit hoz a holnap Arizának!).

Ariza esetében ez azért elképesztő, mert ezzel az izmos hajrával az NBA történetének legtöbbször elcserélt játékosa lett, a Thunder lehet a 10. csapata, amiben pályára lép az NBA-ben. Játszott a New York Knicksben, az Orlando Magicben, a Los Angeles Lakersben, a Houston Rocketsben, a New Orleans Hornetsben, a Washington Wizardsban, a Phoenix Sunsban, a Sacramento Kingsben és a Portland Trail Blazersben. Több csapatnál több etapban is megfordult. Ez még nem rekord, hisz Chucky Brown, Jim Jackson, Tony Massenburg és Ish Smith 12-12 csapatban pattogtatott, és Ariza csak a 15. olyan játékos lesz, aki legalább 10 csapat tagjának mondhatja magát.

Ariza esetében a csapatváltások módja a kulcs, hiszen az elmúlt napokban csereügyletek történtek, ebből a szempontból elérte a mágikus tízes számot, ami NBA-rekord. Ezen a listán a második Chris Gatling kilenccel, de az ő kielnc cseréjében az is benne van, hogy már a draftjogával is üzleteltek.

Ariza cseréi így néztek ki:

  • 2004-ben a New York Knicks Draftolta, amely 2006-ban az Orlando Magichez cserélte (1).
  • 2007-ben az Orlando Magic a Los Angeles Lakershez cserélte (2), a Lakersszel 2009-ben bajnok lett.
  • 2009-ben szabadügynökként igazolt az Houston Rocketshez, majd a Rockets 2010-ben New Orleansba cserélte (3).
  • 2012-ben a New Orleans Hornets a Washington Wizardshoz cserélte (4), itt dobta karriercsúcsát jelentő 40 pontját a Sixers ellen.
  • 2014-ben a Washington Wizards a Houston Rocketshezz cserélte (5).
  • 2018-ban szabadügynökként aláírt a Phoenix Sunshoz, a Suns pedig még abban az évben Washingtonba cserélte (6). Washingtoni játékosként volt olyan szerencsés, hogy még nekünk is nyilatkozhatott 2019-ben Londonban.
  • 2019-ben szabadügynökként a Sacramento Kingshez írt alá, de 2020 elején a Kings a Portland Trail Blazershez cserélte (7).
  • 2020 ’’nyarán’’ a Blazers ismét a Houston Rocketshez cserélte (8), majd a Rockets továbbcserélte (9) a Detroit Pistonshoz, a tinta még meg sem száradt, a Pistons máris postázta (10) az Oklahoma City Thunderhez.

Hogy ez azt jelentené, hogy Ariza rossz játékos? Távolról sem. Egyszer egy podcastben arról beszélt Tom Hollinger, hogy miért vált annyiszor csapatot Jeff Green (aki egyébként a Brooklyn Netshez szerződött a napokban, amely neki is a 10. csapata lesz), és a válasza az volt, hogy mert „Egy pokoli jó játékos, akire mindig szükség lesz”. És valóban, Green és Ariza egyébként viszonylag hasonló típusú játékos abból a szempontól, hogy amit tudnak, az nélkülözhetetlen egy csapatnál, de 30-40-en tudják ugyanazt, amit ők, ezért más is átveheti a helyüket. Ebből az következik, hogy szinte mindig lesz csapatuk, és mindig markáns játékidőt kapnak. Ariza például 16 éves pályafutása során átlagosan majd 30 percet tölt a pályán. Persze az is számít, hogy nincsenek szupersztár-szerződéseik, így viszonylag könnyen cserélhetők. 35 évesen, egyszeres NBA-bajnokként, 16 szezonnyi tapasztalattal.

A többi csapatváltás:

Goran Dragic szerződéshosszabbításával már foglalkoztunk, de volt több másik ínycsiklandó klubváltás is az elmúlt napokban:

A Bucks megszerezte Holidayt: Jrue Holiday a Milwaukee Bucks, Eric Bledsoe a New Orleans Pelicans, George Hill pedig az Oklahoma City Thunder játékosa lett.

A Celtics távozója és érkezője: Gordon Hayward az elmúlt évek sérülékenysége után meglepően horrorisztikus szerződést kötött a Charlotte Hornetsszel, tehát elköszön a Celticstől. Tristan Thompson viszont a Boston Celticsé.

Chris Paul a Sunsban: Chris Paul a Phoenix Suns játékosa lesz, Ricky Rubio és Kelly Oubre már nem, előbbi a Thunderen keresztül Minnesotába, utóbbi szintén a Thunderen keresztük a Warriorshoz került. Jae Crowder is Arizonába megy, hiába játszott döntőt a Miami Heattel 2020-ban.

Változások Los Angelesben: Montrezl Harrell továbbra is Los Angelesben szeretne bajnoki címet szerezni, csak a Clippers mezét a Lakersére cseréli. Ez elég pikáns, nem? Marc Gasol és Wesley Matthews is megy a Lakersbe, Serge Ibaka pedig a Clippershez. Dwight Howard Philadelphiába költözik LA-ből. Dennis Schrödert is megszerezték az aranysárga-lilák, cserébe le kellett mondaniuk Danny Greenről.

A Hawksnak is vannak tervei: A Hawks bevásárolt: például Danilo Gallinari, Rajon Rondo és Kris Dunn is oda tart. Bogdan Bogdanovic a valamilyen oknál fogva meghiúsult King-Bucks csere után a Hawks ajánlatát fogadta el, de a Kingsnek joga van meccselni ezt az ajánlatot.

Cserélt a Detroit és Houston: Christian Wood megy Houstonba, a fentebb leírt egyik Ariza-ügylet keretein belül. Harden és Westbrook továbbra is menni akar Houstonból. Jerami Grant Denverből a Pistonshoz kerül.

A Portland erősebb lehet, mint a buborékban: A Portland Trail Blazers megtartja Carmelo Anthonyt, és a zsákolóbajnokot, Derrick Jones Jr-t is szerződtette. Robert Covington is a Blazers mezébe bújik majd (Ariza első cseréje ellenértékeként).

Phillybe nem csak Dwigh Howard érkezik: Seth Curry edzője az apósa, Doc Rivers lesz Philadelphiában, a Sixers megszabadult Al Horford pokoli szerződésétől, azt tovább passzolta a Thundernek, cserébe Danny Green és Terrance Ferguson érkezik.

Hármas csere a Pistons, a Nets és a Clippers között: Landry Shamet a Brooklyn Nets játékosa lesz, Luke Kennard megy a Clippershez, a volt szolnoki Rodney McGruder új állomáshelye Detroit.

Az újjáalakuló csapatok december 22-én kezdik majd el a 2020-21-es szezont, amit természetesen majd a Sport TV közvetít.