King(sley) Coman a Bayern szélsőkirálya • SportTV

King(sley) Coman a Bayern szélsőkirálya

2020. 12. 07. 18:43    
Olvasási idő: 2 perc

A Bayern München „márkás” szélsői közül pillanatnyilag a Bajnokok Ligája-finálét eldöntő Kingsley Coman játszik a legjobb formában, ezt támasztja alá az RB Leipzig elleni rangadón kiosztott három gólpassza is.

„Jelenleg Kingsley Coman az, aki hangsúlyos szerepet vállal a játékunkban, aki gólokat szerez, akiről sugárzik a gólveszély, gólokat készít elő és jól látja az üres területeket. Most is nagyon jó meccse volt. Ezt a szintet várom el a többiektől is.”

Hansi Flick, a Bayern München vezetőedzője ennél pontosabban aligha írhatta volna körül a szélsőhelyzetet a csapaton belül, emellett ennél egyértelműbben aligha üzenhetett volna a Serge Gnabry, Leroy Sané, Douglas Costa hármasnak, azon belül is különösen utóbbi kettőnek. Mert miközben Coman jelenleg élete formájában futballozik (a bajorok legutóbbi négy tétmérkőzésén három gólt és öt gólpasszt könyvelhetett el), a másik három jelentősen elmarad tőle. Coman a szélsők közül jelenleg a legtöbb ponttal (7) büszkélkedhet a kanadai táblázaton, az övé a legtöbb beadás (18), százalékosan a legkevesebb hibás passzt adta (10,5 százalék), ugyanakkor a párharcokat a legjobb arányban (56 százalék) nyerte meg, emellett ő cselez a legjobban is. A hírek szerint Coman csúcsformája az erőnlétének köszönhető, ami azért is meglepő, mert a sérülékenysége „messze földön híres” (24-nél több Bundesliga-mérkőzést még egy idényben sem játszott), ugyanakkor most nem is látszik rajta a megszokotthoz képest sokszoros terhelés. A játékpercek terén a Bundesligában csapat- és poszttársai között „csak” második a maga 460 percével, Gnabry veri a maga 619-ével, ugyanakkor Sané (363) és Douglas Costa (211) mögött van.

Amiben viszont még mindenkit ver, az a Flick által követelt visszatámadás/letámadás (Gegenpressing). Miközben ő a megnyert párharcok terén bőven 50 százalék felett van, Sané (47,7), Douglas Costa (43,5) és Gnabry (39,3) is mögötte van. A Bayern „királytranszferének” szánt Sané védekezését több szakértő is bírálta, így például Stefan Effenberg, a csapat egykori kapitánya is: „Hátrafelé is dolgoznia kell a csapatért, és ennek a testbeszédén is látszódnia kell. A Leipzig ellen volt egy-két olyan jelenet, amikor lehajtotta a fejét, és úgy csinált, mintha felőle kinyalhatnák a seggét. Ez nem jó. A hátrafelé mozgásban még van hová fejlődnie.”

Sebességben is Coman a legjobb (35,9 km/h), megelőzve Sanét (34,8), Gnabryt (33,8) és Costát (32,4), ahogyan a gárdán belüli góllövő-, illetve gólpasszlistán. A minden tétmeccset figyelembe vevő göllövőlistán legalább Sané holtversenyben áll vele 5 góllal a harmadik helyen (Robert Lewandowski 15-tel vezet, Thomas Müller 9-cel a második), az asszisztok terén viszont csak a 9-nél tartó Müller előzi meg a Kimmichhez hasonlóan 7-tet jegyző Comant.

A Sport2-n 19:30-tól élőben jövünk a Germánia cím Bundesliga-magazinnal, addig is, szavazzatok a forduló legszebb góljára!

Ki szerezte a 10. forduló legszebb gólját a Bundesligában?

Jamal Musiala (Bayern München) az RB Leipzig ellen

0%

Alassane Pléa (Mönchengladbach) a Freiburg ellen

0%

Giovanni Reyna (Borussia Dortmund) az Eintracht Frankfurt ellen

0%