LeBron James az Év Sportolója a TIME magazinnál • SportTV

LeBron James az Év Sportolója a TIME magazinnál

2020. 12. 11. 00:00    
Olvasási idő: 2 perc

Jó helyre került a TIME magazin 2020-as Év Sportolója díja, hiszen azt az a LeBron James kapta, aki ebben az évben úgy a pályán, mint a pályán kívül hatalmas eredményeket ért el. Bajnok lett, és az amerikai társadalomért is rengeteget tett.

LeBron James pár napon belül elkezdi 18. NBA-szezonját. (Fotó: twitter / @Lakers)

A sportszerető közönséget azzal kápráztatta el, hogy 17. NBA-szezonjában, közel 36 évesen bajnoki címig vezette a Los Angeles Lakers csapatát, ezzel megszerezve az aranysárga-liláknak a 17., saját magának a 4. trófeát. Természetesen a döntő MVP-je lett, és az alapszakasz MVP-szavazás második helyét is megszerezte Giannis Antetokounmpo mögött. Pályafutása során 10. alkalommal játszott NBA-döntőt, és 13-szor került be az All-NBA első csapatba. Először lett asszisztkirály az NBA-ben. Az ESPN minden szezon előtt összeállítja toplistáját az NBA legjobbjairól. Ezen egy év szünet után ismét LeBron James lett az első (még egyszer leírjuk, James 20 nap múlva 36 éves lesz).

Ez azonban csak egy dolog, ettől még nem lenne ő az Év Sportolója a világ legolvasottabb és legjelentősebb heti hírmagazinjánál. A klasszikus TIME logót talán senkinek sem kell bemutatni, így néz ki a bejelentő tweet a TIME twitteroldalán:

Nem titok, hogy James több akar lenni egy sportolónál, a Nike szlogenként is használja a More Than an Athlete kifejezést a LeBron James nevével fémjelzett termékeken. A sztárkosaras indította el a ’’Több, mint egy szavazat’’ (’’More Than a Vote’’) nonprofit szervezet, melynek célja, hogy szavazásra buzdítsa az amerikai lakosságot, kiemelten a színesbőrű és kisebbséghez tartozó amerikaiakat, továbbá segített önkénteseket toborozni, és a sporthelyszínek, csarnokok és stadionok biztonságos szavazati helyszínként való megnyitásában is tényező volt a szervezet. Számtalan világhírű sportoló és híresség állt a küldetés mellé/mögé. James nem híve Donald Trump politikájának, és ez a nonprofit szervezet közvetve hozzájárult ahhoz, hogy Joe Biden nyerje a 2020-as amerikai elnökválasztást.

A korábbi amerikai elnökkel, Barack Obamával a bajnoki cím és az amerikai elnökválasztás között leült beszélgetni egy műsorban (The Shop), vagyis a saját műsorában.

Természetesen a ’’Black Lives Matter’’ mozgalomban is szerepet vállalt LeBron James  a 2020-as évben. Nem újdonság, hogy a faji egyenlőségért szólal fel, illetve a rendőri túlkapásokkal szemben is emelte már fel a hangját korábban.

LeBron James 2018 óta iskolalapító is, I Promise elnevezésű létesítménye rengeteg hátrányos helyzetű gyermeknek ad lehetőséget a minőségi oktatásra Akronban és környékén.

SOHA nem látott még a világ ilyen sportolót, aki a pályán, üzletemberként és társadalmi ügyekben is ennyi sikert tudott elérni.

„Ő nem csak a legjobb sportoló, de a hangja is neki a legerősebb” – ezt Naomi Osaka teniszező mondta a TIME magazin 2020-as Év sportolójáról.

Hamarosan ismét láthatjuk a pályán is Lebron Jamest. Az amerikai profiligák történetének legrövidebb off seasonja napokon belül véget ér, és december 22-én elkezdődik a szezon. Ha James is úgy akarja, már az első héten feltűnik majd a Sport TV képernyőjén.