Veszprém: irány az ötödik finálé

Sport TV avatar Sport TV 2020. 12. 28. 11:40    
Olvasási idő: 4 perc

Extra ünnepek közti csemegével kedveskedett az EHF a világ kézilabdabarátainak: beiktatta az év végére a félbeszakított 2019–20. évi BL-idény négyes döntőjét, a szokásos helyszínen, Kölnben. Ehhez meghívásossá kellett alakítania a négyek kiválasztásának rendszerét, mellyel a természetesen rengeteg vitát generált szerte az európai kézilabdavilágban. Persze, a rendezést „Covid-kompatibilissá” kellett tenni, betartva a szigorú egészségügyi protokollt, s megnyerni néhány diplomáciai csatát is. Sikerült, így a rajongóknak fájó szívvel otthon, de legalább lehet szurkolniuk a katalán, a francia, a német, s persze itthon elsősorban a magyar szupercsapatnak. A sorsolás kegyéből vagy kegyetlenségéből a négyesből mindkét elődöntőt olyan páros játssza, amelynek egyike többször is, a másik meg egyszer sem szerezte meg a leginkább áhított, s egyben legrégebbi európai kupatrófeát.

Davis mester és Nagy László menedzser játékosként már együtt 10 BL-döntőt megjártak, s négyszer nyertek is. Most a Veszpráémet vezetve együtt hajtanak a tiozenegyedikért és az ötödikért (Fotó: handballveszprém.hu)

BARCA–PSG

Dika Mem Kölnben is a Barca egyik kulcsembere lehet (Fotó: Getty Images)

A Barca a kupatörténet legeredményesebbje, 8-szor nyerte el a serleget, ebből kétszer a kölni négyes döntőben, ha nyer, az első csapat lehet, amelyik harmadszor is győzelemmel zár Kölnben. A PSG viszont egyszer sem győzött még, egyszer jutott el a döntőig, de azt elvesztette a Vardar ellen.
A Barcában 7 korábbi BL-győztes játékos szerepel: Aitor Arino, Raúl Enrerios, Gonzalo Pérez de Vargas, Cedric Sorhaindo (ők a Barcával nyertek 2011-ben és 2015-ben), Aron Pálmarsson (Kiel, 2010, 2012) és Luka Cindic (Vardar, 2017). A franciák keretében három BL-győztes található,  összesen 6 trófeával: Viran Morros (Ciudad de Real 2008 és 2009, valamint Barca 2015), Vincent Gerard (Montpellier. 2018) és Dainis Kristopans (Vardar, 2019).
A két együttes hatszor játszott egymással – mindannyiszor a csoportkörben –, ebből a Barca 5-ször győzött. A hatalánoknak ez lesz a 16. BL-elődöntőjük, a párizsiaknak csupán a 4.

A Barca a 2019–20-as kiírás csoportkörében 13 győzelmet aratott sorozatban, impresszív, +105-ös gólkülönbséget elérve, miután a nyitó meccsen Szegeden vereséget szenvedett az A-csoportban. A PSG ugyanott 11 győzelemmel zárt, emellett kétszer kikapott a Barcától és egyszer Szegeden is, +55-ós gólkülönbséggel végzett.

A két csapat tavaly decemberi BL-csoportmeccsén Párizsban is három góllal nyerni tudott a Barca (Fotó: Getty Images)

Nikola Karabatic,  Barca korábbi, a PSG jelenlegi sztárja októberben egy bajnokin térdsérülést szenvedett, jelenleg id harcképtelen. A holland Luc Steins helyettesíti,m akit a Toulouse-ból szerződtettek, és aki Kölnben is pályára léphet.  A katalánoknak is lesznek nagy hiányzói, a dán balszélső Casper Mortensen porcműtétje után lánbadozik, az irányító Aron Palmarsson szereplése patellasérülése miatt bizonytalan.

Ha Pálmarsson mégis játszik, ő lesz az első játékos, aki kilenc final fouron is pályára lép, összesen három csapatot, a Kielt, a Veszprémet és a Barcát képviselve.
Raúl Enterrios, a Brca irányítója és csapatkapitánya: „Hónapokon keresztül ártuk a final fourt, sok-sok bizonytalansággal küzdve.  Most hogy eljött, játszani akarunk.  Jó formában vagyunk, de tisztában vagyunk vele, hogy a négy csapat bármelyike nyerhet. Ha csapatként játszunk, mint sokszor az idényben, sok lehetőségünk van. Remélem, minden rendben lesz, és akkor a trófeával térhetünk haza.”

Mathieu Grebille, a PSG szélsője. „Ez egy sportverseny, bárki bármit mond előtte, nem tudja, hogy végződik. A torna idején meg kell mutatnunk, hogy képesek vagyunk nyerni. A Barcelona  talán a legnehezebb ellenfelünk a szezon első felében.  Bármi lehetséges. Annak, aki mindent belead és kevesebbet hibázik, játszhat majd a trófeáért.”

Kapcsolódó

BARCA–PSG HANDBALL ÖRÖKMÉRLEG

Az összes mérkőzésen: 6 mérkőzés–5 Barca-győzelem–0 döntetlen–1 PSG-győzelem/ 203–187-es gólkülönbség. Semleges pályán: 
Az első mérkőzés: PSG–Barcelona 29–33 (17–17), BL-csoportmérkőzés, 2013. 10. 20. A legutóbbi mérkőzés: PSG–Barca Lassa 32–35 (17–16), BL-csoportmérkőzés, 2019. 12. 1.

KIEL–VESZPRÉM

Andreas Nilsson már három – vesztes – BL-döntőt játszott a Veszprémmel. Most a negy0edik finélé a cél – ott meg az első győzelem (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Ez a párosítás a BL egyik klasszikusa, csak elődöntőben már háromszor összecsapott a két gárda, 2014 és 2016 között három egymást követő évben. (Egy kieli győzelemmel, amely után a németek el is nyerték a trófeát és két veszprémi sikerrel, amelyet a   döntőben balsiker követett.)
A két edző, Filip Jicha és  David Davis játékosként háromszor is egymásnak feszült BL-döntőben: a spanyol a Ciudad Real tagjaként  2008-ban és 2009-ben győztes együttes tagja volt a cseh  Kielje ellen, majd 2012-ben a németek Jichával a pályán megverték az Atlético Madridot, amelyben Davis is szerepelt.  Ez lesz az első alkalom, amikor edzőként vezetnek a másik ellen csapatot a BL négyes döntőjében.

A két együttes 22 eddigi európai kupacsatájából a veszprémiek eggyel öbbet nyertel, az egyetlen döntetlent idén októberben játszotték Kielben, a Veszprém Arénában már ebben a hónapban egy hatalmas, 41–33-as meccsel billentette a maga javára a párharcot a magyar rekordbajnok.

A mieink kapusa, Rodrigo Corrales vagy a kieli irányító, Sander Sagosen korábbi csapatával, a PSG-vel mérkőzhet meg  kedden a döntőben vagy a bronzmeccsen.
Mindkét csapat sérülés miatt nélkülözi egy-egy klasszisát: a Veszprém a korábbi  THW- és Flensburg-játékosra, a dán Rasmus Laugéra nem számíthat térdérülés miatt, a Kiel a balátlövő Nikola Biyiket  nem vetheti be az idény hátralévő részében.

A németeknek további hiányzói is vannak:   Pavel Horak és Magnus Landin koronavírusos,  Domagoj Duvnjak sem gyógyult ki még véglegesen belőle és  Rube Dahmkét is térdfájdalmai akadályozzák az elődöntőbeli szereplésben.

Tavaly szeptemberben a németek nyerték meg a két együttes csatáját, idén ősszek azonban a Veszprém volt a jobb, egy kieli döntetlennel és egy nagy veszprémi győzelemmel (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Összesen ketten vannak a kieli keretben, Duvnjak és  Steffen Weinhold, akik BL-győztesnek mondhatják magukat, a horvát a Hamburggal 2013-ban, a német a Flensburggal (2014) ünneplehetett már a trófeával.
Rogerio Moraes az egyetlen exkieli, aki a Veszprém színeiben szerepelhet volt csapata ellen.
A magyar 7 korábbi BL-trófeabirtokos erősíti: Andreas Nilsson (HSV, 2013), Rodrigo Corrales (Barcelona, 2015), Manuel Strlek (Kielce, 2016), Jorge Maqueda és Vuklo Borozan (Vardar, 2017), Rogerio Moraes és Danyiil Siskarjev (Vardar, 2019) – némi kuriózum, hogy négyen közülük éppen a veszprémiek elleni döntőben léptek a győztesek sorába.

Az elmúlt idényben – amelynek a négyes döntőjét játsszák hétfőn és kedden – ,  a Kiel nyerte meg a B-csoportot 20 ponttal, ugyanennyit szerzett a Veszprém is, a két csapat közt az egymás elleni eredmény rangsorolt, vagyis a két THW-győzelem.
A kieli jobbszélsőnek, Andreas Ekbergnek hat gól hiányzik, hogy a góllövőlista élére ugorjon, 70 gólt lőtt a csoportkörben, míg a Montpellier-ből  Hugo Descat öttel többször talált be.  A Veszprém legeredményesebbje, Petar Nenadics 62-nél tart.

Ilyen Cupara-örömmel hétfőn este is kiegyeznénk… (Fotó: handballveszprem.hu)

Két nyilatkozat az EHF honlapjáról.
Vladimir Cupara, a mieink szerb kapusa: „ Fantasztikus érzéseim vannak, jó formában vagyunk.  Nem érzünk elviselhetetlen nyomást, de azért  mégis van nyomás, hiszen a Veszprém még sohasem nyerte el a trófeát.  Higgyék el, itt minden játékos arról álmodik, hogy idén mi nyerjük meg a tornát.”
A másik kapus, Niklas Landin, a THW csapatkapitánya: „Készen állunk Külnre, csak ez az egy pont szerepel a feladataink listáján, BL final fourja. Kétszer akarunk támadni, bár tudjuk, nem mi vagyunk a favoritok. De az elmúlt éveket tekintve sosem a nagy esélyes nyert, az a konstelláció nekünk kedvez.”

Kapcsolódó

KIEL–VESZPRÉM ÖRÖKMÉRLEG

Az összes mérkőzésen: 22 mérkőzés–10 Kiel-győzelem–1 döntetlen–11 Veszprém-győzelem/ 627–628-as gólkülönbség. Semleges pályán: 3–1–0–2 / 84–88
Az első mérkőzés: THW Kiel–Veszprém Fotex SE 28–25 (17–15), BL-csoportmérkőzés, 1996. 1. 24. A legutóbbi mérkőzés: Telekom Veszprém KC–THW Kiel 41–33 (19–19), BL-csoportmérkőzés, 2020. 12. 2.

A Sport1 mini tudósítócsapata, a kommentátor-riporterek, Bartha Zoltán és Petur András, valamint a szakkommentátor Borsos Attila igyekeznek minél több érdekességgel jelentkezni a helyszínről, ahol persze a Covid-ptotokoll szerint igen kevés mozgásterük lesz. Ennek ellenére a műsorokon kívül egyéb fórumainkon (facebook-oldal és honlap) is igyekeznek eredeti információkkal szolgálni.

FÉRFI KÉZILABDA BL, NÉGYES DÖNTŐ KÖLN. Elődöntő. Sport1 17:15 FC Barca Lassa–Paris SG Handball, 20:00  THW Kiel–Telekom Veszprém KC (mindkét mérkőzésen kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila, riporter: Petur András, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Csoknyai István és Pásztor István)

Cookie beállítások