Indul a Final4: BL-döntőért játszik ma a Veszprém

Sport TV avatar Sport TV 2020. 12. 28. 11:59    
Olvasási idő: 2 perc

Rendhagyó módon a megszokott nyári hétvége helyett 2020 utolsó hétfő-keddjén rendezik a férfi kézilabda BL Final4-t Kölnben. Az viszont egyáltalán nem szokatlan, hogy a Telekom Veszprém ott lesz a négyesdöntőben, ahol hétfőn este a Kiel ellen játszik a döntőbe jutásért. A Final4-t természetesen a Sport1 közvetíti.

Petar Nenadic a legutóbbi meccsen 10 gólt lőtt a Kielnek. (Fotó: Vörös Dávid / telekomveszprem.hu)

2014 óta csak egyetlenegy alkalommal, 2018-ban rendeztek úgy Final4-t a kölni Lanxess Arenában, hogy nem volt ott a Telekom Veszprém. Egy csapat sem mondhatja el magáról, hogy ebben a hétéves ciklusban legalább hatszor eljutott a végső megmérettetésig. A Barcelona ötször, a Kiel és a PSG négyszer-négyszer kvalifikálta magát, ennek ellenére egyszer sem jött az össze, hogy épp ott legyenek egyszerre mindnyájan a négyesdöntőben.

2020-ban azonban a koronavírus miatt elmaradt a BL egyeneskieséses szakasza, és a Final4-ba az a négy csapat jutott, amely a csoportkör után az A, illetve a B jelű nyolcas első két helyén végzett. Értelemszerűen ez a Barcelonának és a PSG-nek (A-csoport), illetve a Kielnek és a Veszprémnek (B-csoport) kedvezett. A tornát pedig júniusról áthelyezték december végére. Ez azt jelenti, hogy már a 2020-21-es keretek döntenek majd a 2019-20-as győztes kilétéről.

A klubkézilabda csúcseseménye egyedi időpontban és egyedi lebonyolítás szerint kerül megrendezésre. Fizikailag ugyan nem, de lélekben (és a televíziók előtt) ott lesz a csodálatos veszprémi tábor a kedvencekkel.

Hétfőn este az elődöntőben a magyar csapat ellenfele a Kiel lesz (Sport1, 20 óra), ám a magyar érdekeltségű mérkőzés előtt már összecsap a Barcelona és a PSG. A Sport1 csapata, így a kommentátor, Bartha Zoltán, a szakértő, Borsos Attila és a műsorvezető, Petur András a helyszínen tartózkodik. A Final4 mindkét napján már 17:15-től elkezdődik a műsorfolyam.

A Veszprém a Kiel ellen játszik hétfőn, a 2019-20-as szezonban a németek végeztek kettejük csoportjának élén, pontegyenlőség volt a két csapat között (20 pont), így jutottak be a Final4-ba. A 2019-20-as csoportkörben a Kiel mindkétszer legyőzte a Veszprémet. Ez valójában nem is számít, hiszen a 2020-21-es kiírás – amely igazán mérvadó az aktuális formával kapcsolatban – sokkal kedvezőbb képet mutat veszprémi szempontból. Október 28-án Kielben 31-31-es döntetlen volt a végeredmény, azonban Veszprémben három és fél héttel ezelőtt 41-33-ra kiütötte ellenfelét a magyar bajnok. Ez utóbbi meccs, és a Final4 előtti Szeged elleni 12 góllal megnyert rangadó kedvező előjelnek tűnik.

A négy csapat korábban a BL-ben:

VESZPRÉM:

A Telekom Veszprém kilencedik alkalommal jutott be a legrangosabb kupasorozat legjobb négy csapata közé, és négyszer (2002, 2015, 2016 és 2019) döntőt is játszott. A trófeát azonban még nem sikerült magasba emelni.

KIEL:

A Kiel hét döntőt játszott, és háromszor (2007, 2010 és 2012) megnyerte a Bajnokok Ligáját, és további hét alkalommal volt a legjobb négyben.

BARCELONA:

A kilenc elsőséggel abszolút rekorder Barcelona legutóbb 2015-ben jutott fel a csúcsra. A katalán sztárcsapat a kilencvenes évek óta szinte folyamatosan az abszolút legszűkebb élmezőny tagja.

PSG:

Csillagokkal teletűzdelt kerete van hosszú évek óta a franciáknak, amely 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is Final4 résztvevő volt. 2017-ben döntőt is játszhatott a Vardar ellen, de alulmaradt.

A Final4 közvetítése hétfőn és kedden is 17:15-től kezdődik a Sport1-en.

Hétfői program: Előbb a Barcelona – PSG, majd a TELEKOM VESZPRÉM – THW Kiel mérkőzés.

Keddi program: Előbb a bronzmérkőzés majd a finálé.

Cookie beállítások