A világelsőnek már a negyeddöntő a tét • SportTV

A világelsőnek már a negyeddöntő a tét

Sport TV avatar Sport TV 2020. 12. 29. 03:58    
Olvasási idő: 2 perc

Kedden befejeződik a 3. kör és megkezdődik a negyedik, azaz a nyolcaddöntő is a darts-vb-n a londoni Alexandra Palace-ben. A mezőn megmaradt két PDC-vb-győztesének egyike, a világelső már a legjobb nyolc közé bejuthat a záró mérkőzésen.

MVG: az újabb lépés egyangolon lkeresztól vezet az újabb vb-c0m felé (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

Délután még a 16 közé kerülés a tét, és mindhárom párosításba jut angol, az elsőbe kettő is. James Wade és Stephen Bunting egyformán még csak a negyedik X-et tapossa, de már mindketten túl járnak tizedik vb-jükön. Wade járt már a profik között a négyben – igaz, nyolc és kilenc évvel ezelőtt – , Bunting meg volt már világbajnok a BDO-ban. Wade-é a jobb ranglista, neki vannak a jobb eredményei, ám valahogy nem bír a honfitársával.  Vagy legalábbis nehezen bírt vele – eddig. Most majd kiderül, alaku-e valami kisebbségi érzés, vagy Wade megpróbál kilépni a „legjobb sosem világbajnok versenyző” skatulyából.

Daryl Gurney-nek lesz-e oka a diadalkiáltásra? (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A második mérkőzést közel azonos képességű britek vívják, Daryl Gurney azért valamivel eredményesebb volt eddig Chris Dobey-nál. Mindenesetre ő a világranglista legjobb északírje, csupán öt angol előzi meg. Közülük Michael Smith, Cross és White már kiesett, Wade és Chisnall ugyancsak kedden áll színpadra. Aligha akar még egyet maga elé ereszteni a rangsorban…

Két meglepetésember zárja a délutáni sessiont. John Lowe-é volt a nagyobb szenzáció, hiszen a tavalyelőtti vb-ezüstérmes Michael Smitht verte ki az első meccsén. Devon Petersen járt már egy körrel feljebb is tavalyelőtt, győzelem esetén beállítja személyes rekordját. Ez a nap egyetlen olyam párosítása, amely premier is egyben, a két versenyzőnek ez lesz az első mérkőzése a PDC berkein belül.

Chizzynek le kell győznie „Noppert-fóbiáját” is ahhoz, hogy ismét eljusson a legjobb 16 közé a világbajnokságon (Fotó: PDC/Lawrence Lustig) 

Az este első meccse egyszersmind a 3. forduló záró találkozója is. Két olyan versenyző csap össze, akik egyformán játszottak már (vesztes) vb-döntőben, méghozzá a BDO-éban, hét év különbséggel. Kicsit hasonlít a párbaj a délutáni elsőhöz. Itt is a tekintélyesebb. Idősebb, jobb eredményekkel büszkélkedő versenyző mumusa az ellenfél. Dave Chisnall eddig egyetlenegyszer sem tudta legyőzni Danny Noppertet. Pedig legutóbb, tavaly novemberben igen közel állt hozzá, csak 11–10-re kapott ki tőle a World Series of Darts elődöntőjében.

A nap ötödik csatája már a negyeddöntőért folyik. Mindkét résztvevője régóta ismert tehetség, akik eddig várattak az igazi nagy berobbanással. Most mindketten világklasszist vertek ki, a német Gabriel Clemens a címvédőt, a lengyel egy korábbi BDO-világbajnoki döntőst. Kelet-európaiként nem árt tudni: Krzysztof Ratajski a térség utolsó megmaradt versenyzője, majd kiderül, eljut-e a legjobb nyolc közé is.

Joe Cullen sokat nem adna azért, hogy végre a vb-n legyőzzöünb egy világbajnokot (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A záró meccs a világelső Michael van Gerwen csatája a nap hatodik angoljával, Joe Cullennel. Övék a nap leggazdagabb múltú párharca, már 22. alkalommal csapnak össze. Az angolnak van egy különlegessége, már ami a vb-szerepléseket illeti. Eddigi 10 búcsújából ötször – méghozzá egymás után – mindig egy korábbi vagy későbbi világbajnoktól (John Part, Wright, maga MVG, Jelle Klaassen – ő a BDO legjobbja volt – és Adrian Lewis) esett ki. Ennél jobb előjel aligha van Gerwennek, aki egy Ryan Murraynek „ajándékozott” szett kivételével nyílegyenesen halad negyedik vb-győzelme felé.

2021. ÉVI PDC-VB. Sport2 13:00 és 19:00 az harmadik és negyedik forduló mérkőzései (kommentátor: Fülöp László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)