Veszprémi cél a „vigasz-bronz” • SportTV

Veszprémi cél a „vigasz-bronz”

2020. 12. 29. 17:56    
Olvasási idő: 3 perc

Ismét tovaszállt – legalább egy fél évvel – a veszprémi álom, a 2019–20. évi idény BL-trófeája sem lesz a magyar rekordbajnoké. Maradhat vigasznak a bronz, amelyet a párizsi sztárcsapat ellen kellene megszerezni – a döntőben pedig megismétlődik a 2010-es párosítás, a rekordgyőztes Barca a német THW Kiellel meccsel.

Mahé leglább belőtte a hétmétereseit az elődöntőben, hasonló elkelne kdden este a bronzrangadón is (Fotó: veszprenhandball.hu)

PSG–VESZPRÉM

Mind a párizsi, mind a veszprémi együttes harmadszor kerül abba a keserű helyzetbe, hogy lecsúszva a döntőről a harmadik helyért lépjen pályára másnap.

A PSG két évente, a páros esztendőkben járt, illetve jár így: 2016-ban a Kielt, 2018-ban a Vardart legyőzve szerezte meg a 3. helyet. A veszprémi gárda meg három esztendőnként játszik bronzmeccset. 2014-ben és 2017-ben egyaránt a Barcelona volt az ellenfél, az első csatát elvesztette, a másodikat megnyerte az „Építők” a katalán kuparekorder ellen.

A feladat tehát a sorok rendezése, a „lelkek” rendbe rakása, persze mindkét oldalon. Ráadásul a Veszprém játszott később, a játékosokra plusz teherként nehezedik a ráadásban elbukott döntő friss emléke.

A PSG ráadásul a realitások talaján állva esélytelenebbként kapott ki a Barcától, a mieinket pedig esélyesebbnek tartotta a szakmai közmegítélés a németek elleni elődöntő előtt.
A két csapatot egyaránt spanyol edző irányítja, két olyan szakember, akik játékosként is elnyerték már a BL-trófeát. A veszprémiek mestere, David Davis a Ciudad Reallal nyert 2006-ban, 2007-ben és 2009-ban, a PSG-t vezérlő Raúl González pedig a Vardarral 2017-ben.
Rogerio Moraes, Danyiil Siskarjov és Dainis Kristopans tagjai voltak a 2019-es győztes Vardarnak, most a bronzért játszhatnak – egymás ellen.
A két együttes 12. alkalommal csap össze a BL-ben, a PSG eddig hatot nyert, a Veszprém négyet, egy meg d
öntetlenül végződött. Ezekből egyet
játszottak kölni final fourban, a 2017-es elődöntőt, amelyet a PSG 27–26-ra nyert meg.

A két együttes házi BL-gólkirálya a szerb Petar Nenadics 63, illetve a dán Mikkel Hansen 53 góllal.
A veszprémiek kispadja „hosszabbnak” tűnik, de így volt ez hétfőn a THW ellen is, és sajnos, nem ez döntött…

BARCA–KIEL

Aron Pálmarsson kilencedik BL-döntőjén negyedszer szerepelhet győztes együttesben (Fotó: Getty Images)

Minden tizedik évben a két csapat valamelyikének – vagy mindkettőnek – köze van a trófea elnyeréséhez. 2000-ben még a Barcelona (eredeti nevén) nyerte a sorozatot, 2010-ben, az első kölni négyes döntőn egymással játszottak és a Kiel volt a jobb.
Vagyis a rekordgyőztes mérkőzik az öröklista másodikjával – nem mellesleg a találkozó a kieliek 300. mérkőzése lesz a Bajnokok Ligájában.

A Barca eddig 8-szor, a Kiel háromszor nyerte el a trófeát, kettejüknek együtt tehát már 11 BL-jük van. A finálé már a 28. összecsapás lesz a két klub aktuális csapata közül, ám mindössze a második Kölnben, ez eddigi egyetlent a tíz év előtti döntőben a zebrák 36–34-re nyerték meg.
Az egyetlen játékos a 2010-es döntőből Aron Palmarsson, aki kedd este is játszjhat. Ő tagja volt az első
és második BL-győztes kieli gárdának, ma a Barca játékosa, egyszersmind az egyéni BL-döntő-részvételi rekorder is, kilencedik szereplésével.
A kieliek edzője, Filip Jicha volt a tízévvel ezelőtti döntő legeredményesebb játékosa 10 góllal, most első jelentős nemzetközi sikeréről álmodik trénerként.
Amelyik csapat nyer, az lesz az első háromszor győztes a kölni final four-érában, a
a némtek 2010-ben és 2012-ben, a katalánok 2011-ben és 2015-ben bizonyultak a legjobbnak.
A Barca edzője, Xavi Pascual lehet a negyedik edző, aki eléri aktuális csapatával a három győzelmet. A ranglistát a spanyol Valero Rivera (5) vezeti, a kazah-spanyol Talant Dujsebajev (4) és az izlandi Alfred Gislason (3) a további halmozók.

Aitor Arino, Raul Entrerrios, Gonzalo Perez des Vargas é
s Cedric Sorhaindo harmadik BL-jüket nyerhetik a Barcával, Pálmarssonnak is ez lehet a harmadik, de az első kettőt a Kiellel szerezte meg.
A két BL-győztes a Kielben a horvát Domagoj Duvnjak, aki 2013-ban a Hamburggal győzött és Steffen Weinhold, aki 2014-ben a Flensburggel nyerte el a trófeát, mindkettejük csapata éppan a Barca ellen nyert a maga fináléjában.
A BL összesített öröktáblázatának élén a Barca áll,
242 győzelemmel, 20 döntetlennel és 57 vereséggel 319 mérkőzésből. A Kiel a harmadik ebben a rangsorban, 299 találkozójából 197 győzelemmel, 21 döntetlennel, és 81 vereséggel.

FÉRFI KÉZILABDA BL, NÉGYES DÖNTŐ KÖLN. A 3. helyért. Sport1 17:15 FC Paris SG HandballTelekom Veszprém KC, Sport1 20:00 FC BarcaLassa–THW Kiel (mindkét mérkőzésen kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila, riporter: Petur András, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Csoknyai István, Éles József és Pásztor István)