Lesz-e világbajnok-elődöntő? • SportTV

Lesz-e világbajnok-elődöntő?

Sport TV avatar Sport TV 2021. 01. 01. 11:00    
Olvasási idő: 3 perc

A 2021-es vb-n nemcsak a döntő maradt a számmal jelzett esztendőre, mint korábban, hanem a negyeddöntővel kezdődő háromnapos, 7 meccses etap. Gyors leltár: két-két angol és holland mellett – ez a sportág két vezető nemzete – egy-egy északír, skót és walesi és egy további nem brit, hanem kelet-európai, konkrétan lengyel dartsos került a legjobb nyolc közé. Közülük a két szervezetnél hárman voltak már világbajnokok, egynek van szóló vesztes döntője, azaz a mezőny fele járt már vb-fináléban. A világranglista top 10 versenyzője közül mindössze hárman tudtak bejutni a negyeddöntőbe.

Krzuysztof Ratajsli lehet az első kelet-eurőai dartos, aki eljut a PDC-vb elődöntőjébe (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A negyeddöntő az utolsó két sessionos játéknap, délután és este is két, 5 nyert szettig tartó mérkőzést vívnak a felek. A sorsolási tábla felső és alsó ágáról egy-egy meccs kerül sorra a két szakaszban, az már biztos, hogy lesz PDC-vb-döntős újonc, hiszén az alsó ág néfgy játékosának egyike sem volt még finalista a profi szervezet vb-jén. Mivel a nyolc közé csak két korábbi döntős jutott , ebből viszont az is következik, hogy ha mindketten nyernek, akkor csak egyikük szállhat harcba vasárnap majd a negyedik (Van Gerwen) vagy a harmadik (Anderson) PDC-vb-trófeáért.

A negyeddöntők sora két meglepetésemberrel kezdődik. Igaz, Krzysztof Ratajski már a torna előtt 13. volt a világrangsorban, de major tormán a 2017-es World Masters-győzelem (ez talán a „legsúlytalanabb” a nagy versenyek sorában) kivételével még az elődöntőig sem sikerült eljutnia. BDO-vb-n a nyolcaddöntőnél, PDC-világbajnokságon a legjobb 32-nél tovább nem sikerült eljutnia. Ő játszotta eddig a torna legjobban elnyújtott végjátékú mérkőzését, a Clemens elleni negyeddöntőben, amelyen ketten együtt 12 (!) meccsnyilat hibáztak el – a lengyel 9-et, a német hármat –, míg aztán Ratajski egy dupla 1-essel véget nem vetett a hihetetlen döntő szettnek.
Stephen Bunting, a tíz évvel ezelőtti BDO-világbajnok játszotta az amúgy frenetikus nyolcaddöntő-sorozat egy másik szuper meccsét. James Wade, aki inkább kapni szokta a 9 nyilasokat, dobott egyet ellene még az ötödik szettben, nyílt állásnál, öt esztendő után először tökéletes játékos bemutatva PDC-vb-n. A bravúr azonban nem tudta annyira feldobni és megnyugtatni az esélyesebbnek számító angolt, hogy végül ne a higgadtabb és a tömeget jobban dobó Bunting kerekedjen felül. (Érdekes, hogy ebben az esetben nem a máskor a legfontosabbnak számító faktor, a kiszállózás hatékonysága döntött, Wade 60%-kal alulmaradt, Bunting 30.61%kal továbbjutott, hozzátéve persze, hogy míg a vesztesnek 20, a győztesnek 49 ckeckout-lehetősége adódott a mérkőzésen.)

Dirk van Suijvenbodénak Cross éls Durrant után egy harmadik világbajnokot is le kellene győznie, hogy a legjobb négybe jusson (Fotó: Getty Images)

A délután második párviadalát a kétszeres PDC-világbajnok Gary Anderson a holland Dirk van Duivenbodéval vívja. Gary eddig sokkal jobban játszik, mint viselkedik a versenyen. Nyűgösködik, vitatkozik , megjegyzéseket tesz, ugyanakkor sem a formája, sem a küzdőképessége ellen nem igen lehet kifogásokat emelni. Suljovicot kétszeri vezetést követő hullámvölgy után 2–3-ról verte meg 4–3-ra, a nyolcaddöntő egyetlen szettveszteség elleni sikerét aratta Petersen ellen.
Holland ellenfele viszont kiérdemelte a világbajnokverő titulust. Az első körben a 2019-as PDC-vb-győztes Rob Crosst, a harmadikban a háromszoros BDO-világbajnok Glen Durrantet búcsúztatta, utóbbiit hektikus találkozón, dupla kétszettes (0–2 és 1–3) hátrányből felállva és fordítva.  A harmadik világbajnokverése vb-elődöntőt érne 28 évesen a negyeddöntő Benjáminjaként, élete második Alexandra Palace-beli viadalán.

Gerwyn Price tavaly már elődöntős volt, sz észak0rek másik klasszisár kell kiütnie, hogy ugyanoda elérjen (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

Az este elő találkozója a felső ág másik meccse, két nem angol brit éljátékos csúcstalálkozója. A negyeddöntő négy találkozójából a helyezési számok összegét és különbségét tekintve is a második számú meccs a záró találkozó mögött Gerwyn Price  és Daryl Gurney csatája. A walesit korábban is a tavalyi Peter Wrighthoz hasonlítottuk, a párhuzam tovább erősödött a Mervyn King elleni 4–1-es nyolcaddöntős győzelemmel. Price nyert már a major tornák közül Grand Slam of Dartsot (kétszer), World Grand Prix-t, World Series of Finalst, döntőzött UK Openen és Players Championship Finalsen, csak a vb-n nem jutott elődöntőnél tovább.Most az eddigi koncentrációval ismét elérhet a legjobb négy közé, ahol kikerülheti az MVG-Anderson páros valamelyikét, feltéve persze hogy a két korábbi PDC-vb-győztes megnyeri a maga negyeddöntőjét. Gurney már ezzel a negyeddöntőjével beállította eddigi vb-legjobbját és némi ”nemzeti érzés” is tüzelheti, hiszen Price állandó World Cup of Darts-csapattársát, Brendan Dolant ütöttr ki a harmadik körben. Idén egyébként ők ketten kétszer mérkőztek meg: a Premier League-ben mindkét mérkőzésük döntetlennel végződött, azaz most is roppant szoros csatára lehet számítani közöttük.

MVG-matematika: 60-ból 49-edszer is le kellene győznie Chizzyt ahhoz, hohgy a legutóbbi 9 évből nyolcadszor is eljusson a vb-elődöntőbe (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A nap és a negyeddöntő kör záró csörtéjének van messze a legnagyobb múltja  a négy mérkőzés közül. Michael van Gerwen és Dave Chisnall PDC-eseményen 60.(!) alkalommal lép egymás ellen színpadra. (Érdekes, hogy legutóbb 2019 októberében játszottak, a teljes 2020-at kihagyták egymás ellen.)  Az összesítésben persze MVG toronymagasan vezet, de hát a mezőny valamennyi tagja ellen ez az alaphelyzete a világelsőnek, aki egészen a nyolcaddöntőig igen meggyőző volt. Aztán Joe Cullennel ugyancsak megszenvedett. Amit persze szintén lehet kétféleképpen is megítélni. Lehet szörnyűlködni, hogy egy „no name” dartsos hogy nyerhet meg három szettet is a világ (lassan kijelenthető) történetének második számú versenyzője ellen. Másrészt viszont dicsérhető, hogy egy igencsak szokatlan játékhelyzetben, tetemes hátrányból is fel tudott állni a tar zseni és végül csak-csak a maga javára fordította a már vesztettnek tűnő találkozót. Chizzy ellen nem engedhet meg magának hasonló üresjáratot, mert az angolok immár első számú reménysége – a világrangsorban Smith, Cross, Aspinall és Wade is előtte volt a vb előtt, mégis ő jutott a legtovább top 10-es honfitársai közül – a titkos esélyes Van den Bergh ellen bemutatta, hogy tartja meg az előnyt egy vér profi, tapasztalt klasszis egy másik remek, de meccsen belüli kisebb hullámvölgybe kerülő sztár ellen.

Kapcsolódó

2021. ÉVI PDC-VB, A 14. JÁTÉKNAP PROGRAMJA

Krzysztof RATAJSKI (lengyel)–Stephen BUNTING (angol)
Kora: 43, ill. 34 év. A világranglistán: 15., ill. 26. Korábbi vb-szerepléseinek száma: 5 (3 PDC), ill. 13 (6 PDC).  Legjobb vb-szereplése: negyeddöntő (2021), ill. világbajnok (2014, BDO). Ezen a vb-n: Joyce 3–0, Whitlock 4–0, Clemens 4–3, ill. Boulton 3–2, Wade 4–2, Searle 4–3. Eddigi mérlegük: 2 mérkőzés, 1-1 győzelem. Legutóbbi mérkőzésük: Ratajski–Bunting 4–0 (Home Tour III, csoportmérkőzés, 2020. 11. 3.)

Gary ANDERSON (skót)–Dirk VAN DUIVENBODE (holland)
Kora: 50, ill. 28 év. A világranglistán: 13., ill. 43. Korábbi vb-szerepléseinek száma: 19 (11 PDC)., ill. 1 (1 PDC).  Legjobb vb-szereplése: világbajnok (2015, 2016, PDC), ill. negyeddöntős (2021). A vb-n eddig: Razma 3–1, Suljovic 4–3, Petersen 4–0, ill. Cross 3–2, Brooks 3–2, Durrant 4–3. Eddigi mérlegük:  5 m., 4 Anderson-, 1 Van Duivenbode-gy. Legutóbbi mérkőzésük: Van Duijvenbode–Anderson 3–1 (World Grand Prix, negyeddöntő, 2020. 10. 10.).

Gerwyn PRICE (walesi)–Daryl GURNEY (északír)
Kora: 35, ill. 35 év. A világranglistán: 3., ill. 11. Korábbi vb-szerepléseinek száma: 6 (6 PDC), ill. 9 (7 PDC).  Legjobb vb-szereplése: elődöntős (2020), ill. negyeddöntős (2017, 2021, PDC). A vb-n eddig: J. Lewis 3–2, Dolan 4–3, M. King 4–1., ill. O’Connor 3–2, Dobey 4–1, Van der Voort 4–2. Eddigi mérlegük: 16 m., 9 Price-gy., 4  d., 3 Gurney-gy. Legutóbbi mérkőzésük: Price–Gurney 7–7 (Premier League, Milton Keynes, 14. forduló, 2020. 9. 3.)

Michael VAN GERWEN (holland)–Dave CHISNALL (angol)
Kora: 31, ill. 40 év. A világranglistán: 1., ill. 8. Korábbi vb-szerepléseinek száma: 14 (13 PDC), ill. 12 (9 PDC). Legjobb vb-szereplése: világbajnok (2014, 2017, 2019), ill. döntős (2010, BDO). A vb-n eddig: R. Murray 3–1, R. Evans 4–0, Cullen 4–3, ill. K. Brown 3–1, Noppert 4–2, Van den Bergh 4–2. Eddigi mérlegük: 59 m., 48 Van Gerwen-gy., 2 d., 9 Chisnall-gy. Legutóbbi mérkőzésük: Van Gerwen–Chisnall 5–2 (World Grand Prix, döntő, 2019. 10. 12.)

PDC DARTS-VB, London, Alexandra Palace. Sport1  13:00 és 21:00: a negyeddöntő mérkőzései (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)