A jegygyűrű meglett, az első nagy diadal meglehet - a Chisnall-sztori • SportTV

A jegygyűrű meglett, az első nagy diadal meglehet – a Chisnall-sztori

2021. 01. 02. 14:41    
Olvasási idő: 3 perc

Dave Chisnall a PDC-világbajnokság negyeddöntőjében kiütéses, 5-0-s csapást mért a világranglista-vezető Michael van Gerwenre, és jó úton jár évtizedes profi pályafutása első major tornagyőzelme felé.

Jóllehet egyelőre nem Dave Chisnallról kell megalkotni a PDC-tornagyőztes dartsjátékos mintaképét, de figyelni mindig is érdemes volt rá. Most pedig itt a lehetőség előtte, hogy az Alexandra Palace-ben átlépje a saját árnyékát, méghozzá a legrangosabb versenyen. Chisnall ugyanis úgy nyolcadik a világranglistán, hogy

a PDC égisze alatt egyetlen major tornát sem tudott megnyerni – a Top8-ból rajta kívül ez csak Michael Smithre érvényes megállapítás.

Most viszont már csak két lépés választja el a nagy diadaltól, igaz, két eléggé méretes, hiszen előbb a kétszeres világbajnok Gary Andersonon kellene átverekednie magát, majd pedig jöhetne a Stephen Bunting-Gerwyn Price csata győztese.

Pedig azt nem lehet mondani, hogy Chizzy (és itt jegyezzük meg: beceneve nem a vezetéknevéből, hanem tanult foglalkozásából, az ácsmesterségből ered) ne próbálkozott volna eddig becsülettel, hiszen már 2011 óta a PDC-mezőny tagja. Mondjuk az is igaz, hogy nem dartsosnak, hanem futballistának készült, de 17 éves koráig nem fedezték fel, akkor viszont ő fedezte fel magának a dartsot, innen pedig már nem volt megállás.

Az egyik haverja nappalijában fogott először nyilakat, a legenda szerint elsőre 180-at dobott, innen meg már nem volt visszaút.

2007-ben már a BDO keretei között versenyzett, és bár ott sem nyert kiemelt tornát, kisebbeket igen. Az egyik ilyen volt az Isle of Man Open, amin többek között a 2000-es (majd 2009-es) BDO-világbajnok Ted Hankey legyőzésével diadalmaskodott. Hankey a torna után egyből azt tanácsolta neki, menjen el profinak, Chisnall azonban még nem váltott. Olyannyira nem, hogy 2010-ben vb-döntőt vívhatott, amit azonban elveszített Martin Adamsszel szemben.

Ezzel az ezüsttel jogot szerzett a Grand Slam of Dartson való részvételre, a profik között Simon Whitlock legyőzésével (és csoportkörös búcsúval) tette le a névjegyét, majd miután a következő BDO-világbajnokságán gyorsan, már a második fordulóban kiesett, nekivágott a PDC Q Schoolnak.

Az első nap megszerezte a PDC-kártyát, az első, a hallei PDC-versenyén (nem tévés meccsen) kilencnyilast dobott Vincent van der Voort ellen,

de a meccset nem tudta megnyerni. Ettől függetlenül az első PDC-s éve jól sikerült, amit egy remek vb-szerepléssel koronázott meg. Bemutatkozásképp megverte a volt vb-ezüstérmes Mark Dudbridge-t, majd jöhetett a nagy Phil Taylor – és egy 4-1-es győzelem! A következő forduló és Andy Hamilton már sok volt neki, ettől függetlenül ő lett az év újonca a PDC-nél.

Taylort még a következő meccsükön, egy Players Championship-fordulóban is legyőzte, a legenda viszont a későbbiekben többször is revánsot vett rajta. Kétszer egészen fájdalmas körülmények között, egy-egy major torna döntőjében: 2013-ban a World Grand Prix-n 6-0-s, egy évvel később a Grand Slam of Dartson 16-13-os oktatást kapott tőle. Ez volt az első két döntője kiemelt tornán, ezt még további három követte, rendre ugyanazon rivális ellen. A 2016-os Mastersen és a Players Championship Finalson, majd pedig a 2019-es World Grand Prix-n is Michael van Gerwen várt rá – és verte meg.

Nyugodtan mondhatjuk, a holland a fő mumusa, hiszen már PDC-s karrierjük hajnalán, a 2012-es UK Open selejtezőjében is „megkínálta” egy kilencnyilassal, az idei vb negyeddöntője előtt pedig 27-es nyeretlenségi sorozata volt vele szemben. A péntekit megelőzően legutóbb 2016 februárjában verte meg, tévés meccsen pedig 2013 októberében… Most is Van Gerwen tűnt esélyesebbnek, 104,14-es tornaátlaggal lépett lőállásba, aztán akkora verést kapott, mint vb-n még soha. Hiába dobott 98,29-es átlagot (négy másik negyeddöntős, közte Gerwyn Price is ennél szerényebb produkciót nyújtott), a 14 darab 180-ast szóró, 107,34-es átlagot felmutató Chisnall-lal nem bírt. Az angolnak talán csak amiatt lehetett szívfájdalma, hogy minden idők egyik legjobb legjét nem tudta a dupla12-vel, így kilencnyilassal befejezni:

Chisnall negyeddöntős átlaga a torna második legjobb átlaga volt, ennél jobbat csak Van Gerwen tudott 108,98-cal, még a második fordulóban, de csak három nyert szettre menő meccsen. Chizzy menetelése eddig is remekbe szabott volt, hiszen Keegan Brownt, Danny Noppertet és Dimitri Van Den Berghet megverve lett negyeddöntős, most pedig eltüntette a mezőnyből a világelsőt is.

Ez a siker alighanem felülmúlja eddigi legnagyobb varázslatát, igaz, az nem dartszínpadon történt. Élete párjával, kislánya, Lexie Rose anyukájával, az egykori dartsos Michaela Daviddel 2017-ben kötötték össze az életüket. Megérkeztek a templomba, és csak ott vették észre, hogy a jegygyűrűket szépen otthon felejtették. A sofőr gyorsan kocsiba vágta magát, neki köszönhető, hogy a szertartás csak tíz percet késett, nem pedig „örökre” törölni kellett.

A Sport1-en szombaton 19 órától élőben közvetítjük a vb elődöntőit.