Lipcse: előzés a rangadón? • SportTV

Lipcse: előzés a rangadón?

Sport TV avatar Sport TV 2021. 01. 09. 16:02    
Olvasási idő: 3 perc

A Bayern váratlan gladbachi vereségével megnyíltak a lehetőségek a többi élcsapat előtt. A Leverkusennek és a Lipcsében fellépő Dortmundnak „csak” a felzárkózásra, a lipcsei meccs házigazdája, Gulácsi és Willi Orbán együttese azonban győzelem esetén a vezetést is átveheti a rekordbajnoktól… Amúgy a játéknapról három mérkőzést teljes terjedelmében közvetítünk, egyről pedig szűk félórás összefoglalót mutatunk.

Gulácso 635 góltalan percnél tart, de azért elől is kell gól a Lipcsének, hogy esetleg előzzön... (Fotó: Getty Images)

NÜRNBERG–HAMBURG

A HSV négyes nyerősorozatban van. Ha legyőzi a Clubot, a német futball egyik legrégibb együttesét annak otthonában, mindenképpen megőrzi listavezető státusát. Vereség vagy döntetlen esetén az éppen Hamburgba, a St. Paulihoz látogató Kiel eredményétől függ, lesz-e váltás a 2. Bundesliga élén a 15. fordulót követően.

LEVERKUSEN–WERDER BREMEN

Loureiro Bittencourt (Werder, balra) és  Nadiem Amiri többször összecsaphat a BayArenában is (Fotó: Getty Images)

A Bayer győzelme esetén kétpontnyira megközelíti a vezető Bayernt. Hogy egy hányadik helyezére lenne elég, az csak bő három órával később, a lipcsei rangadó befejezésekor derülhet ki. A hosszú veretlenségi, sőt győzelmi sorozatot egy dupla vereséggel zárta le Peter Bosz együttese, az első év utolsó és az új év első meccsén egyaránt 2–1-es vereséget szenvedett a Bayerntől otthon, illetve a Frankfurttól idegenben. A Werder kicsit fordítva „működött”, hatos nyeretlen ezen belül négyes vereségsorozatot kétidegenbeli  győzelemmel „oldott fel” (Mainz ellen 1–0, Hannover ellen 3–0 a kupában), ám az első idei bajnokit szintén elbukta a Leipzig elleni hazai 0–2-vel.
A Bayerben Lars Bender ismét játszhat, Dragovic helyére kerül jobbhátvédnek. Esetleg a középpálás trió centrumában lehet még változás, az ifjú Wirtz helyén esetleg az argentin Alário kerülhet az együttesbe.
A Werderből Gross néhány hétre kiesett, így M. Eggestein egy sorral hátrébb kerül, a védekező középpályás egységbe. Az így „felszabaduló” kezdőcsapatbeli helyet alighanem Mbom kapja. Selke lehet az egyik csatár, ám ha még korai neki a kezdőben szereplés, esetleg Bittencourt marad az első sípszókor a csapatban.

LEIPZIG–DORTMUND

Erling Haaland júniusban már betalált Lipcsében a hazai kapuba, kérdés, most sikerülhet-e ismét az ifjú norvég titánnak ugyanez Gulácsiék ellen (Fotó: Getty Images)

A rangadó eredménye sokat módosíthat a Bundesliga élcsoportjának állásán is – pró és kontra egyaránt – , de az öröktáblázat alakulására is hatással van. Nézzünk néhány érdekes történeti tényt ezzel kapcsolatban!
A Lipcse első győzelmét a Bundesligában éppen a BVB ellen aratta, a 2016–17-es idényben újoncként a 2. játéknapon 1–0-ra győzte le a fekete-sárgákat. Julian Nagelsmann edzőként csak meccsenként 0.78 pontot szerzett a Borussia ellen, ez a leggyengébb eredménye bármely Bundesliga-csapattal összevetve. Hat győzelemmel és egy döntetlennel a Lipcse a liga legjobb hazai csapata. Legutóbb a Red Bull Arenában tavaly júniusban éppen a Dortmundtól kapott ki, 2–0-ra. Az RB első két gólját rögzített helyzetből kapta az idényben, de aztán meg is állt ennyinél, amellyel szintén a legjobb a mezőnyben. A Werder 10 ilyet kapott eddig, a legrosszabbul a Schalke áll 16-tal.
A Dortmund lőtte a legtöbbet a kapura az idényben (218), ám éppen a Lipcse követi a sorban (215). Csak a Bayernnek volt több gólhelyzete (103), mint a Leipzignek (97) és a Dortmundnak (93). A csapatok teljesítményét összevetve a párharcokban a mezőny két legjobb együttese csap össze, a Dortmund 53.2, a Leipzig 52.3 százalékban nyerte meg ez egy-egyeket, a játékosokat tekintve Hummels a legjobb 70.1%-os győzelmi procenttel. A Lipcse legutóbbi négy meccse egyikén sem kapott gólt, a klubrekord öt egymást követő góltalan találkozó, még 2018–19-ből. A BVB góljai 82 százalékát a szünet után érte el (23-at a 28-ból), ez a legmagasabb ilyen érték a liga 18 csapatából.  Győzelme esetén a Leipzig fellép az öröktáblázat 29. helyére, megelőzve a Waldhof Mannheimet (tegyük hozzá, 151 mérkőzésből,  míg az SVW 238 találkozón) hozta össze a maga 285 pontját. A Werder mindenképpen marad „örök 2.”, 2900 (vagy 2901, esetleg 2903) ponttal, az örök rangelső, 3802 pontos Bayern mögött.
A Lipcsében „természetesen” kezdő Gulácsi Péter és Willi Orbán is, az új szerzemény Szoboszlai Dominik előreláthatólag csak februárban mutatkozhat be az együttesben. Nkunku viszont porcsérülést szenvedett, ő semmiképpen sem játszhat. A BVB-ben Moukoko újra bevethető, alighanem a cserék közt foglal helyet. Bellingham még ott sem, az ifjú angol középpályás térdproblémákkal küszködik.

2. BUNDESLIGA, 15. forduló. Sport2 13:00 Hamburger SV–1. FC Nürnberg (kommentátor: Faragó Richard).
BUNDESLIGA. 15. forduló. Sport2 15:15 TSV Bayer 04 Leverkusen–SV Werder Bremen (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 17:45 SC Freiburg–1. FC Köln (felv., összefoglaló, kommentátor: Fülöp László); Sport2 18:30 RasenBallclub Leipzig–BV Borussia Dortmund (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor)