Újonccsúcsok az NBA-ben: LaMelo Ball és Tyrese Maxey • SportTV

Újonccsúcsok az NBA-ben: LaMelo Ball és Tyrese Maxey

2021. 01. 10. 16:43    
Olvasási idő: 2 perc

Fura, mégis nagyon emlékezetes volt az NBA szombati játéknapja, főleg az újoncok szempontjából. Tyrese Maxey 39 pontot dobott a Denver Nuggets ellen, LaMelo Ball pedig tripla-duplát hozott össze. Mindkettő történelmi tett volt.

Pár napja még egymás ellen játszottak. Akkor egyikük sem villogott ennyire, mint tegnap. (Fotó: Getty Images)

Nem biztos, hogy ez a legjobb szó rá, de mókás volt tegnap nézni, hogy a koronavírus miatt megkurtított Philadelphia 76ers hét játékossal hozta le a Denver Nuggets elleni mérkőzést. Ráadásul még véletlenül sem az A-csapat tagjai léptek pályára. A normál kezdőötösből egyedül Danny Green volt bevethető a szombati, európai időpontban zajló meccsen, amit a Sport1 is közvetített. Nem volt meglepetés, hogy a Nuggets nyerni tudott 115-103-ra.

Azonban aki fiatal, és van benne bizonyítási vágy, az nagyon jól élhet a lehetőséggel. Ezért érdemes megemlíteni a Sixers 21. helyen kiválasztott újoncát, Tyrese Maxey-t, aki 43 percnyi játék alatt 39 pontot dobott. Mivel Maxey még soha nem játszott többet 22 percnél, és eddig 16 pont volt a rekordja, kijelenthető, hogy tudott élni a lehetőséggel. 1970 óta nem volt arra példa a ligában, hogy egy újonc az első kezdőként lejátszott meccsén ennyi pontot dobjon, és Allen Iverson volt az utolsó újonc a franchise történetében, aki tudott legalább 39 pontot dobni.

Eközben a 2020-as draft harmadik választottja, LaMelo Ball NBA-rekordot döntött. Ő lett minden idők legfiatalabb játékosa, aki tripla-duplát ért el. Azt Atlanta Hawks elleni 113-105-ös győzelem során történt mindez.

Szóval LaMelo Ball…Az édesapja által felépített gépezet és néhány saját húzása miatt sokan nem szimpatizáltak/szimpatizálnak vele. Erre rátett egy lapáttal az elborzasztó szezonkezdése is, mégiscsak egy 0 pontos meccsel indította NBA-s karrierjét…Aztán szépen lassan elkezdett belelendülni, már az előző, New Orleans Pelicans elleni meccsen is közel volt a tripla-duplához (12 pont, 10 lept attanó, 9 gólpassz), ráadásul ott testvére, Lonzo ellen játszott. Az NBA-rekord azonban szombaton már megszületett. A Hawks ellen 22 ponttal, 12 lepattanóval és 11 gólpasszal zárt, mindezt 19 évesen és 140 naposan, ezzel átadta a múltnak Markelle Fultz rekordját (19 év, 317 nap). Érdekesség, hogy Fultz előtt az idősebb Ball, Lonzo volt a csúcstartó 20 évvel és 15 nappal.

James Borrego, a Hornets edzője azt mondta a meccs után, hogy egy 19 éves újonc játéka nem így néz ki, és valóban jó látni, hogy Ball mire képes, ha jó fomában van. Érdemes megnézni Ball statisztikáit, aki az első lefagyás után feltornázta szépen a számait. Csereként beállva 25 perc alatt 12,8 pontot, 6,3 lepattanót és 5,8 gólpasszt átlagol. A dobószázalékán még van mit javítani (43,5 százalék), de a 35,6 százalékos triplázás nem olyan rossz. Ha egyébként ezek a számok nem volnának elég meggyőzőek, érdemes rápillantani a 36 perces mutatókra: 18,5 pont, 9,1 lepattanó, 8,5 assziszt. Ezek picivel jobb számok, mint amiket Ben Simmons szokott hozni, mikor All-Star, és lényegesen jobbak, mint amiket a bratyó, Lonzo produkált a korábbi években.

Aki szeretne ma ismerkedni egy újabb tehetséges újonccal, az megteheti majd, hiszen Patrick Williams, a 2020-as draft negyedik választottja állandó kezdő a Chicago Bullsban. A Sport1 22 órától élőben közvetíti a Bulls Los Angeles Clippers elleni meccsét. A jó újonc mellett sztárokat is láthatnak majd a nézők Kawhi Leonard és Paul George személyében.