Káosz kapitány az úr a Bayern védelmében • SportTV

Káosz kapitány az úr a Bayern védelmében

2021. 01. 11. 16:55    
Olvasási idő: 2 perc

A Bayern München védelme a pályán látottak és a számok alapján is nagyon messze jár attól a produkciótól, amit a 2019-2020-as csodaévadban nyújtott.

Nem javította tovább a klubrekordot a Bayern München, és nem került zsinórban a kilencedik bajnokiján is 0-1-es hátrányba, viszont az előző nyolc ilyen meccsével ellentétben most hiába szerezte meg a találkozó első (majd második) gólját, vereséget szenvedett. A Mönchengladbach ugyanis nem csupán ledolgozta a hátrányát, de Florian Neuhaus góljával fordított is, hozzásegítve a címvédőt idénybeli második, illetve első 2021-es vereségéhez. Tavaly egész évben egyszer kapott ki tétmérkőzésen a Bayern (a Hoffenheimtől, pár nappal az európai Szuperkupa-siker után), most már az esztendő második fellépésén megvan ez a szám…

„Nem olyan nehéz ezt elemezni. Kétszer is ott veszítettük el a labdát, ahol nem lett volna szabad. Összesen háromszor kínáltuk fel tálcán az ellenfelünknek a gólszerzés lehetőségét, amely ki is használta az esélyeit” – mondta Leon Goretzka, a Bayern középpályása. És most nem lehet egy ember nyakába varrni a vereséget, hanem a közvetlenül Manuel Neuer előtt játszók többsége minimum egyszer bakizott. Az első gólnál Pavard és Sané hibázott, a másodikat megelőzően Kimmich veszített labdát, Süle pedig feloldotta a leshelyzetet, a harmadiknál pedig Süle labdaeladásából jött a veszedelem. Legalábbis első benyomásra ez volt az általános vélemény, ugyanakkor Hansi Flick még azt is hozzátette, a hazaiak szépítő gólja előtt Alaba rossz, a védelmi vonalat megbontó megmozdulása is kellett a bajhoz. Korábban működött, hogy az egyébként elsőrangú támadógépezet orvosolja a védelem hibáit, most viszont Lewandowskiék nem tudtak annyi gólt termelni, hogy legalább az egy pont meglegyen.

„Feltűnő, hol vannak gondjaink. Az ellenfelünk támadásépítéseinél és a saját labdavesztéseinknél jobban kell védenünk a területet” – hangzott Flick gyorsértékelése, ami azonban nem csupán erre a meccsre, de az egész szezonra is igaz. A még így is listavezető gárda 15 forduló alatt 24 gólt kapott, ennél többet csak a mezőny hátsó részében állomásozó Hertha, Hoffenheim, 1. FC Köln, Schalke és Mainz szedett össze. A 24 kapott gól annak fényében még inkább döbbenetes, hogy 39 éve nem volt ennyire átjáróház a Bayern védelme, az akkori 25-nél azóta rendre kevesebbet kapott a csapat az első 15 kör alatt. Mindezt úgy, hogy a minap a világ legjobbjának megválasztott Manuel Neuer remek formában véd. Belegondolni is nehéz, mi lenne, ha nem ő állna a vonalon. Így viszont mindössze két bajnokit tudott lehozni shutouttal, a legutóbbi tízből speciel egyet sem.

Ráadásul posztok szerint sem érdemes boncolgatni, ki az, aki rossz és ki az, aki jó. A 24 kapott gólt ugyanis sikerült testvériesen elosztani, hat-hat érkezett jobbról, jobbközépről, balról és balközépről. A visszazárások sem mennek zökkenőmentesen, hiszen az ellenfél térfelén elveszített labdákból öt gól született, ha pedig a saját térfélen szórt el valaki egy-egy labdát, azt hat esetben szó szerint pár másodperc alatt megbüntette a rivális. A beadásokat követően öt gólt kapott a Bayern (ez már most több, mint az előző teljes szezonban), tizennégy gól előtt pedig lapos, meredek passzra volt képtelen reagálni a hátsó alakzat. Stindl is kiosztott néhány ilyet pénteken…

A Sport1-en 19:30-tól élőben jelentkezünk a Germánia című Bundesliga-magazinnal, addig is, szavazzatok a 15. forduló legszebb góljára!

Ki szerezte a 15. forduló legszebb gólját a Bundesligában?

Sheraldo Becker (Union Berlin) a Wolfsburg ellen

0%

Florian Neuhaus (Mönchengladbach) a Bayern München ellen

0%

Jadon Sancho (Borussia Dortmund) az RB Leipzig ellen

0%