Olasz-német négymeccses kupaszerda • SportTV

Olasz-német négymeccses kupaszerda

Sport TV avatar Sport TV 2021. 01. 13. 08:25    
Olvasási idő: 5 perc

Szerdára „növeltük a tétet”. A keddi két mérkőzéshez képest kétszerannyi mérkőzéssel jelentkezünk a német és az olasz nemzeti kupaküzdelemről – előbbinek még stúdiós „körítést” is adunk. Ha már egy nappal ezelőtt adtunk győztesstatisztikát, legyen így most is: a szerdán fellépő két német és hat olasz klub aktuális csapata 53 alkalommal nyerte el a DFB-Pokal , illetve a Coppa Italia serlegét. (Igaz, a két rekorder, a Bayern 20 és a Juventus 13 győzelme „kissé” megnyomja az átlagot…)

Egy mai olasz és egy régebbi francia válogatott, Danilo D'Ambrosio és Framck Ribéry küzd a labdáért a legutóbbi Inter–Fiorentina bajnokin (Fotó: Getty Images)

FIORENTINA–INTER

A két együttes ahhoz képest, hogy már 171 tétmérkőzésen van túl egymással, „csak” 11. összecsapását harcolja meg a Coppa Italiában. Ez persze csak a 8. ki-ki találkozásuk, hiszen egyszer középdöntő csoportkörben dupláztak, majd kétszer oda-vissza rendszerben vitatták meg a továbbjutás – mindkétszer praktikusan a döntőbe jutás – kérdését.

Legelső mérkőzésüket az 1960-as negyeddöntőben játszották, Hamrin duplájára Masielo csak eggyel válaszolt. 1966-ban az elődöntőben csaptak össze, ugyancsak 2:1-es hazai sikerrel. Jair a 75. percben szerzett vezetést az Internek, Brugnera egy percre rá egyenlített, a győztes gólt a svéd Hamrin a 90. percben lőtte. Egy évre rá a negyeddöntőben az Inter Sandro Mazzola góljával nyert 1:0-ra. 1976-ban és 1978-ban három, egyaránt remis mérkőzést játszottak (kétszer 2–2, egyszer 0–0). 1988 szeptemberében egy csoportkörös meccset játszottak, amelyen nem kevesebb mint 7 gól született (a  legtöbb kupameccseik során), a gólszerzők listájára Lothar Matthäus és Roberto Baggio két-két alkalommal iratkozott fel, s végül a Fior 4–3-ra nyert a San Siróban. Ezt követte 14 év differenciával a két-két elődöntő, az elsőn 1996-ban a lila-fehérek (3–1, 1–0), a másodikon 2010-ben a kék-feketék (kétszer 1–0) kettős győzelmével. (Ha valakinek felrémlene az ismerős évszám: igen, ez az Inter „triplettájának” az éve, amikor José Mourinho együttese az olasz bajnoki cím és a Coppa Italia mellett a BL-győzelmet is megszerezte.)  Legutóbbi kupacsatájuk pedig igencsak friss, tavaly a negyeddöntőben küzdelmes találkozón Candreva és Barella talált a vendégkapuba a San Siróban, miközben a violáktól csak egy találatra tellett Martin Cáceres pontos fejesével.
Ami a kupamúlt mellett a (bajnoki) jelent illeti, az Inter ebben az idényben messze jobban teljesít a Serie A-ban. Antonio Conte együttese (a mester annak idején játékosként nyert Coppa Italiát a Juvéval 1995-ben) jelenleg a Serie A második helyezettje 37 ponttal, míg Cesare Prandelli (ő is nyert Coppát, egy tucat évvel Conti előtt, ugyancsak a Juvéval) csapata csupán a 12. helyet foglalja el a táblázaton, potom 19 ponttal kevesebbel…
Az idény első bajnokiján játszott egymással a két csapat, amelyen az Inter nyer 4–3-ra nyert, éppen fordítva, mint 32 évvel korábban a kupameccsükön. Igen fordulatos találkozó volt: négyszer (!) változott a vezető kiléte, a győztes gólt D’Ambrosio a 89. percben szerezte, fejessel.
A mostani kupacsata előtt az Internek keményebb mérkőzése volt a bajnokságban – 2–2 Rómában a 3. helyezett farkasok ellen –, de egy nappal többet pihenhetett a Fiornál, amely vasárnap otthon 1–0-ra gyűrte le a Cagliarit.
Arturo Vidal boka-, Matteo Darmian hátsérülése miatt nem léphet pályára. Az egyre javuló védelmi hatékonyságú violák – négy legutóbbi meccsükből háromszor nem kaptak gólt, aligha szednek be hármat vagy négyet, mint korábban a kupában.
Az Inter kiemeltként csak most rajtol, az ACFF viszont már játszott két mérkőzést is ebben a kupakiírásban. A 3. fordulóban hazai pályán 2–1-re legyőzte a harmadosztályú Padovát, a 4.-ben hosszabbításban nyert Udinében 1–0-ra, a győztes gólt Montiel a 112. percben szerezte.

 

NAPOLI–EMPOLI  

Nem ritka jelenet Napoli-kupameccsen: Dries Mertenst köszöntik a társak egy gólja után. A c0mvédő belga csara 19 mérkőzlsen eddig 6 gólt szerzett a Coppa Italiában (Fotó: Getty Images)

A Coppa Italia pár éve bevezetett rendszere szerint a nyolc kiemelt együttes – az előző évi Serie A 1-8. helyezettje – csak az új esztendőbe, a nyolcaddöntőben csatlakozik  a mezőnyhöz, egyaránt hazai pályán fogadva az állva maradt nyolc együttest. A szervezők így akarják elérni a magas átlagszínvonalat, s megőrizni a kupasorozat érdekességét. Ennek a koncepciónak megfelelően a 16-ban már csak két nem Serie A-s együttes szerepel, egyikük a másodosztályú Empoli, amely eddig már három fordulón van túl szeptember legvége óta. Előbb hazai pályán 2–1-re győzte le a Seie C-s Renatét (gólszerzője: Merole 2), aztán idegenben verte az élvonalbeli Beneventót (Monopoli triplázott, emellett a hazai Idda öngólt szerzett), s végül a negyedik körben a Brescia több koronavírusos játékosa miatt nem tudott kiállni elleni, így játék nélküli, „zöld asztalos”  3–0-val jutott tovább.
Amúgy a csapat kiválóan teljesít a Serie B-ben, 34 ponttal vezeti a ligát, három egységgel megelőzve a második Salernitanát. Szombaton Cosenzából vitte haza mindhárom pontot Olivieri (11-esből) és Mancuso góljával, mindkét félidő hajrájában betalálva.
A Napoli az ősszel nem tündökölt a bajnokságban, a téli időszakban azonban ráerősített, most már 31 ponttal a 6., s csak kettővel van elmaradva a már 4. – BL- pozíciót elfoglaló – rekordbajnok Juvétól. Vasárnap – ellenfeléhez hasonlóan – idegenben nyert, 2–1-re bizonyult jobbnak Udinében, a győztes gólt Tiemoué Bakayoko a 90. percben fejelte Mario Rui beadásából.
A két együttes 1999 óta 20 tétmérkőzést vívott, viszont ez lesz az első találkozójuk a Coppa Italiában. S az első kupameccs, amelyet a címvédő Napoli a már Diego Armando Maradona néven szereplő korábbi San Paolóban vív meg a június 17-én Rómában a rekordgyőztes Juve ellen 11-esekkel megnyert döntő óta.

JUVENTUS–GENOA

Cristiano Ronaldo egyik kedvenc olasz ellenfele a Genoa. Összesen négy meccsen lépett pályára a kék-vöürösök ellen, ezek mindegyikén gólt szerzett, egy hónapja Genovában kettőt is (Fotó: Getty Images)

A tavalyi döntős – egyben rekordkupagyőztes  Juve eddig 11 alkalommal játszott a különböző neveken szereplő genovaiakkal a kupában, s csupán egyetlenegyszer veszített. Éppen az első találkozójukon, amikor 1939. április 6-án a vendégcsapat a 2. percben Lazzarretti góljával vezetést szerzett, s ezt egészen végig megtartotta a nyolcaddöntőben az akkor még Mussolini nevét viselő későbbi Stadio Comunaléban, az éppen címvédő Juve ellen. Az azóta lejátszott 10 meccsből 8-szor nyert a Juve, kétszer remiztek, a kék-vöröseknek nem termett több babér. A legrangosabb csata  az 1959-es elődöntő volt (2:1), kétszer született 7 gól – mindkétszer a Juve nyert Genovában 4–3-ra –, a legutóbbi mérkőzést a 2017-es nyolcaddöntőben játszották, akkor a hazaiak Dybala és Higuaín góljával nyertek 2–0-ra. A mostani Juve-keretból a gólszerző fiatalabb argentin mellett még Szczesny kapus, Chiellini, Bernardeschi és Bentancur kerettag, meg Alex Sandro, aki akkor csak a cserepadon ült.
S persze kerettag az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo is, aki újra kezd remek formába lendülni. „Természetesen” vezeti a Serie A góllistáját is 15 találattal, az idei két 3–1-es bajnoki közül a Milan veretlenségét elvevő meccsen még nem volt eredményes, a Sassuolo ellen azonban már betalált a végén. A Genoa játékosainak van nem túl régi és nem túl kellemes emlékük róla, éppen egy hónapja, december 13-án 1–1 után az ő két sikeres büntetőjével nyertek a zebrák 3–1-re. (Érdekesség, hogy a másik két gólszerző is a pályán volt a legutóbbi Juve–Genoa kupameccsen, Dybalát góljáért már emlegettük, a most a genovaiak egyenlítő gólját szerző Sturaro is játszott, igaz, akkoriban a Juve mezét viselte.)
Alighanem a Coppa Italia idénybeli  legnagyobb meglepetése lenne, ha a vendégek közel 83 éve tartó torinói nyeretlenségi sorozata éppen most szakadna meg a Juventus ellen.

KIEL–BAYERN

Még hosszú az út odáig, hogy Hansi Flick ismét győztesként dédelgethesse a DFB-kupát, mint tavaly júliusban a berlini döntő után… (Fotó: Getty Images)

A Bayern veresége a fehér hollóéhoz hasonló ritkaságú, tavaly a minden létező fronton címvédő bajor szupercsapat tétmérkőzésen egyetlenegy kapott ki – a Hoffenheimtől szeptemberben bajnokin 4–1-re – , az idén már a második meccsén elszenvedte első vereségét. A Gladbach ellen érte a fiaskó, méghozzá 2–0-s vezetés után, hatalmas védelmi hibák következtében. Egy ilyen pofon lehet egy meghökkentő  hullámvölgy kezdete is, de sokkal valószínűbb, hogy a világ legjobb csapata (a „hivatalos” címet még meg kell szereznie a klub-vb-februárban…) villámgyorsan visszatér a sorozatos győzelmek útjára.
Az első „áldozat” a Kiel lehet, amellyel ha az eredeti időpontban találkoznak, két listavezető csatája lett volna. Karácsony előtt ugyanis a Holstein vezette a 2. Bundesliga táblázatát. Azóta egy vereséggel és egy remivel visszaesett „csak” harmadiknak, a Bayern viszont a gladbachi kudarccal együtt is vezeti az élvonal tabelláját.
Amúgy a két együttes még sosem találkozott egymással. A két klub egy-egy csapata azonban igen. 11 éve, a 2009–10-es idényben a 2. Ligában együtt szerepelt egy évig a Kiel – és a Bayern II. csapata! (Azért csak egy idényen át, mert a Kiel ­ lefelé távozott az osztályból, kiesett a Regionalligába.) Kielben 2–2-re végeztek, Münchenben 2–1-re nyert a bajorok fakója – természetesen egyetlenegy „hírmondó” sem maradt egyik csapatból sem szerdára
Flick mester nem kezeli le a DFB-kupát – legerősebb tizenegyével áll fel a Holstein-Arenában. Hernández helyére Davies kerül vissza a védősor bal oldalára. Ha netán Kimmichet visszaállítja a jobbhátvéd posztjára, Tolisso kerül a kezdőbe. Az igazi „gálacsapattól” csak Coman izomproblémái választják el a trénert, aki tudja, az idény még nehezebb feladatait ezzel a jelenlegi védekezéssel nem igen tudja megoldani. Vagy igazolni kell, vagy a jelenlegi állományt átállítani egy sokkal hatékonyabb védőmunkára. Ez alighanem a legnagyobb szakmai feladat, amióta vezetőedzőként irányítja az immár hatszoros BL- és 20-szoros Német Kupa-győztest…

COPPA ITALIA, nyolcaddöntő. Sport2 15:00 ACF Fiorentina–FC Internazionale (kommentátor: Faragó Richard); Sport2 17:45  SSC Napoli–Empoli FC (kommentátor: Faragó Richard); Sport2 20:45  Juventus FC–Genoa CFC (kommentátor: Haraszti Ádám)   
NÉMET (DFB-) KUPA, 2. forduló. Sport1 20:45 Holstein Kiel–FC Bayern München (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila).