Képernyőn a Real, a Juve és a Bayern is • SportTV

Képernyőn a Real, a Juve és a Bayern is

2021. 01. 20. 12:53    
Olvasási idő: 3 perc

Szerdán sem hagyjuk cserben a nívós európai csúcsfutball és a Sport TV híveit. A Bundesligából újra két meccsel jelentkezünk, késő este pedig két latin kupatalálkozót mutatunk, a dél-európai térség két szupercsapatával, amelyek közül az egyik újabb trófeáért lép pályára.

Sebastiaan Bprnauw, a kölbiek belga védője befejeli a vezető gólt a két együttes legutóbbikölni bajnokiján, amelyet 3–0-ra nyertek meg a "kecskések" (Fotó: Getty Images)

SCHALKE–KÖLN  

„Bemelegítésnek” egy Bundesliga-bajnoki, két, egykor szenzációs klubbal, amelyak mai csapatai meglehetősen távol vannak a dicső elődök szintjétől. A Schalke bár elkerült egy csúf rekordbeállítást, de a következő mérkőzésén újra vesztett, s öt ponttal áll az utolsó helyen a kiesési helyosztos pozícióban lévő Köln mögött.
Ha csak az elmúlt három fordulót nézzük, a Köln még ellenfelénél is rosszabb formában van, hiszen két vereség mellett csak egy gól nélküli döntetlenre tellett otthon a Hertha ellen.
A hazaiaknál Mascarell végre visszatérhetett alegalább a tartaléksorba, lassacskán már a kezdőben is számolhat vele Gross mester. Sané ugyancsak a csrék közt foglalhat helyet.
Valószínűleg azonos csapattal és azonos felállási szisztémával kezd Marc Gisdol, mint szombaton, a Schalke ellen is elsősorban a saját kapu biztosításán lesz a hangsúly. Hiszen az iksszel megmaradna a két csapat közti különbség.

Kapcsolódó

SCHALKE–KÖLN örökmérleg

Az összes tétmérkőzésen: 102 mérkőzés–34 Schalke-győzelem–23 döntetlen–45 Köln-győzelem/ 151–182-es gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 86–27–22–37 / 127–152. Gelsenkirchenben: 51–22–15–14/ 89–67. Gelsenkirchenben a Bundesligában: 43–18–5–10 / 76–56
A legutóbbi mérkőzés: Köln–Schalke 3–0 (2–0). Gólok: Bornauw, Córdoba, Nübel (öngól) (Bundesliga, 2020. 2. 29.). A legutóbbi három gelsenkircheni mérkőzés: 1–1 (2019-20, Bl), 1–0 (2017-18, DFB-k.), 2-2 (2017-18 Bl.). A legutóbbi Köln-győzelem Gelsenkirchenben: 1–3 (Bundesliga, 2016. 9. 21.)

AUGSBURG–BAYERN

Hansi Flick: „A játékosaim nem gépek,…” (Fotó: Getty Images)

Ritka, de nálunk csak felvételről kerül adásba a Bayern meccse, a Real kupatalálkozója  és az olasz szuperkupa-mérkőzés miatt. A rekordbajnok mindenképpen az élen marad, a három ponttal az előnye is megmarad, vagy éppen nő, a Lipcse Union Berlin elleni „rangadója” eredménye függvényében.
’Mindenki megértheti, a játékosok nem gépek, hogy gombnyomásra hozzák a kiváló teljesítményeket” – mondta Hansi Flick a mérkőzés elleni sajtótájákoztatón, a másik mester, Heiko Herrlich pedig ”a Bayern mindig a Bayern marad” felütéssel jelezte, tudatában van a reáélis erőviszonyoknak, s nem téveszti meg a bajorok elmúlt három mérkőzésen mutatott gyengébb teljesi0tménye, illetve elért eredménye (veresg a Gladbachtól, kupakuóiesés Kielben és szák hazai győzelem a Freiburg ellen.

ALCOYANO–REAL MADRID

Karim Benzema már kilenc éve is gólt rúgott – kettőt is – az Alcoyanónak a Copa del Reyben (Fotó: Getty Images)

Egyre erősebben kritizálják Zinédine Zidane-t elsősorban a spanyol sajtóban. Főként azt vetik a szemére, hogy görcsösen ragaszkodik az előző sikerkorszakából ott maradt játékosaihoz és nemhogy nem épít a fiatalokra, de alig teszi be őket a csapatba. Persze, az eredmények nem olyan rosszak – más csapathoz mérve, de a Real múltjához igen. A királyi gárda a LaLigában ugyamn második, de a vesztett pontoktekintetében már 10 a hátránya a városi ribális Atlético mögött. A BL-ben csak csikorogva, az utolsó meccsen sikerült csak végleges0teni a továbbjutást. Egy trófea máér oda a múlt heti Spanyol Szuperkupa elődöntőjében a Bilbaótól elszenvedett vereséggel. (A kárörvendőbb madridisták azért örülnk, hogy a baszkok a döntőben a Barcát is megverték)
A negyedik frontot, a Copa del Reyt most nyitja meg a Real a harmadik liga (Segunda B) G-csoportjának B-alcsoportjában jelenlegi harmadik helyezettje  a CD Alcoyano ellen. Az Alicantéhez közeli 60 ezeres város csapata az 1946-tól 1951-ig tartó ötéves időszakból négyet a Primera Divisiónban töltött, és bármennyire furán is hangzik, 8 bajnokból kétszer le is tudta  győzni a madridi óriást. Mi több a legutóbbi bajnokijuk volt az egyik, hazai pályán 2:0-re nyert a CD, annak február 4-én lsz fél évszázada.
Azért azóta is összecsaptak. A Copa del Reyben 2012 őszén a 4. fordulóban hozta össze őket a sors. Akkor még kétmeccses szistémával műkóödött a kupasorozat egészen a döntőig, az lsp csatát Alcoyban  4–1-re, a másodikat a Bernabéuban 3–0-ra nyerte meg a Real, a mai keretből a két meccsn pálára lépett Varane, Nacho, Benzema és Modric is, sőt az alcoyi találkozón a francia center duplázott. (Később a királyi gárda egészen a döntőig elmasírozott, de ott hosszabbításban 2–1-re alulmaradt a Derbi madrilenón az Atlético ellen, az volt Diego Simeone első trófeája a matracosok edzpőjeként.)
Az a 2012-es menetelés volt egyébként az Alcoyano egyik kupaszereplési csúcsa is, majd két évre rá ismét eljutott a 32-be, akkor az Athletic Bilbao állta az útját (1–1, 0–1).

JUVENTUS–NAPOLI

Kalidou Koulibaly most ismét szembekerülhet Cristiano Ronaldóval. A francia-szenegáli védő már tudja, milyen érzés szuperkupát nyerni a Juve ellen – hét éve ő lötte be  mindent eldöntő utolsó 11-est Dohában (Fotó: Getty Images )

Két esztendei „kiküldetés” után ismét visszatér Itáliába az Olasz Szuperkupa-mérkőzés. Az 1988-ban alapított trófea eddigi 32 kiírásából 21-et játszottak Olaszországban, 4-et Kínában, 2-2-t az USA-ban, Katarban és Szaúd-Arábiában (a legutóbbi kettőt), egyet pedig Líbiában. A legtöbbszörös résztvevő természetesen a rekordbajnok és -kupagyőztes Juventus, a torinóiak valamelyik minőségben (bajnok vagy kupagyőztes) 15-ször léptek pályára a trófeáért, ebből 8-7 a győzelem-vereség mutató. Az ellenfél Napolinak jóval szerényebb az eddigi részvétele, 3-szor lépett fel, mindháromszor a Juventus ellen! Először 1990-ben bajnokként még az „isteni” Maradonával a soraiban 5–1-re győzött (az argentin zseni nem lőtt gólt). Másodjára 2012-ben Mindkét 2012-ben Pekigben 2–2-es döntetlen után a hosszabbításban Maggio ön- és Vucsinics „normál” gólja döntütt. Végül két évre rá – újra a Juve lépett fel bajnokként, a Napoli kupagyőztesként, ismét 2–2 lett az állás a 90. percben, a hosszabbításban nem született gól, a 11-es párbajt viszont az azúrkékek nyerték meg 6–5-re, az utolsó 11-est a mai napig csapattag Kalidou Koulibaly lőtte be Gianluigi Buffonnak.
A Reggio Emilia-i Mapei Stadionba nyilvánvalóan a Juve érkezik csalódottan, mert vasárnap elbukta a Derbi italianát, az Inter elleni „felzárkózó” meccsét, így ugyan eggyel kevesebbszer játszott, de mégis 10 pont a hátránya a listavezető Milannal és 7 az őt legyőző Inter mögött. A Napoli viszont éppen ebben a fordulóban (az utolsó előtti „ősziben”) előzte meg a táblázaton a Juvét, miután 6–0-s kiütéses győzelmet aratott a Fiorentina ellen, Insigne (2, egyik 11-es), Demme, Lozano, Zielinski és Politano találatával.
Ebben az idényben most játszanak először a 3. fordulóbeli októberi torinói találkozójukat elhalasztották, a nápolyi meccsre február 3-án kerül sor.
Addigra már túllesznek a 33. Supercoppa Italián, amely után vagy a Juve kapitánya 9-edszer, vagy a Napolié harmadszor emelheti legelőbb magasba a trófeát.

BUNDESLIGA, 17. forduló. Sport1 18:15 FC Schalke 04–1. FC Köln (kommentátor: Faragó Richard); Sport1 23:15 FC Augsburg–FC Bayern München (felv., kommentátor: Haraszti Ádám)
COPA DEL REY, a a nyolcaddöntőbe jutásért. Sport1 20:45 CD Alcoyano–Real Madrid CF (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Petur András, szakértő: Nyilasi Tibor)
SUPERCOPPA ITALIANA 2020.  Sport2 21:00  FC Juventus–SSC Napoli (kommentátor: Gyulai Miklós)