Steph Curry: IT’S MILLER TIME! • SportTV

Steph Curry: IT’S MILLER TIME!

2021. 01. 24. 11:34    
Olvasási idő: 2 perc

Tovább ostromolja Steph Curry az NBA triplatrónját. Éjjel megszerezte karrierje 2561. (majd utána a 2562.) tripláját is az alapszakaszban, ezzel megelőzte Reggie Millert, és az örökranglista második helyére lépett. Felkészül, Ray Allen. Hogy a klasszikus kommentátori mondatot idézzük: „IT’S MILLER TIME!”

Step Curry a rekord beállítás után Reggie Miller mezszámát mutatja. (Fotó: twitter / @warriors)

„Gyerekkoromban a kedvenc játékosom Reggie Miller volt” – nyilatkozta korábban többször is Steph Curry. Az NBA tegnapi játéknapján elérkezett a pillanat, hogy Curry megelőzze az NBA triplaörökranglistájának második helyén az egykori kedvencet. A Utah Jazz elleni meccs második negyedében előbb bedobta a 2560. hármast, amivel utolérte a Hall of Fame-er legendát, ami után mutatta is Miller 31-es mezszámát. Majd a harmadik negyedében jött a 2561. hárompontos:

Ettől a videótól, amiben ketten szerepelnek, szimplán csak libabőrös lesz az ember:

De az NBA és a Warriors előre készült erre a pillanatra:

„Mizu? Itt a haverod, Reginald. Gratulálok. A dobógépek dobnak. Nem tudom, hány órát töltöttél el az edzőteremben. Nem is lehetnék boldogabb miattad. Gratulálok. Imádunk” – ez szerepelt egy előre elkészített videóban, amiben Reggie Miller gratulált Currynek.

Aztán a ’’sajtótájékoztatón’’ is meglepte Miller és gyermeke Curryt:

Elképesztő, hogy Currynek elég volt 715 meccs ahhoz, hogy megelőzze Millert. Ez egyrészt arra világít rá, mennyire jó dobó Curry, másrészt arra, mennyit változott az NBA a kilencvenes évekhez képest. Miller ugyanis a fénykorát a kilencvenes években élte, és 1987, valamit 2005 között 1389 NBA-meccsen (és 18 lejátszott szezon során) dobta 2560 hárompontosát.

Tehát Curry kb. feleannyi meccsen szerzett annyi triplát, mint Miller.

A kilencvenes években a tripla egy demoralizáló fegyver volt, és ebben az egyik legjobb a babaarcú gyilkos, Miller volt, aki 39,5 százalékkal célzott a triplavonalon túlról, és meccsenként 4,7 hármast emelt rá, amiből átlag 1,8 tripla született. Curry találati aránya távolról 43,3 százalék, és 8,3 kísérletre 3,6 találat jut. Ennek a mateknak köszönhető, hogy Currynek elég volt 12, egyébként több sérüléssel is tarkított szezon ehhez az eredményhez.

Az NBA-rekorder Ray Allen 2973-mal vezeti a triplavetők listáját, 411-gyel áll a trónkövetelő előtt. Ha Curry nem sérül meg, és ha továbbra is ontja magából a hárompontosokat, 1-2 szezon múlva ő is sorra kerül. Vagy éljünk inkább Reggie szavaival, aki ezt írta ki éjjel twitterre:

„Többször is a legjobb helyen ültem, amikor a meccseidet közvetítettem. Steph Curry, egyszerűen hatalmas vagy. Gratulálok, de a meló még nincs elvégezve. Jesus Shuttlesworth vár rád…”

Rey Allen játszotta Jesus Shuttlesworthot a ma már klasszikusnak számító He Got Game című Spike Lee filmben.

Curry további triplarekordjai:

  • 15 alkalommal dobott legalább 10 hárompontost egy meccsen, a listán mögötte Klay Thompson a második öttel. Az egy meccsen dobott hármas rekordját Klay Thompson tartja 14-gyel, előtte Curry volt a rekorder 13-mal.
  • A playoffban szerzett 470 triplával listavezető. LeBron James a második 414-gyel.
  • 2015-16-ban, egyik MVP-szezonjában 402 hárompontost dobott egy szezonban, ez abszolút rekord.
  • 2014 novembere és 2016 novembere között zsinórban 157 meccsen dobott legalább egy hármast. Rajta kívűl ebben csak Kyle Korver jutott el 100-ig, az ő rekordja 127. Az aktuális leghosszabb sorozat Buddy Hieldé, aki 82-nél jár.

A tegnapi meccsről is:

A tegnapi meccsen egyébként a bombaformában, épp nyolcas győzelmi sorozatban lévő Jazz elpáholta Curry-éket 127-108-ra. A Jazz ezzel a Clippersszel együtt második nyugaton a Lakers mögött, a Warriors pedig visszacsúszott 50 százalékos mutatóra. Curry 24 pontot szerzett, de ez sem volt elég a sikerhez.

NBA a Sport TV-ben:

Vasárnap 19 órától élőben közvetítjük az Indiana Pacers-Toronto Raptors meccset a Sport1-en. Kedden (január 16-án) az egy évvel ezelőtt elhunyt Kobe Bryantre emlékezünk a Sport1-en, 17:30-tól levetítjük a Kobe Bryant: Az évek során című filmet, 23:15-től pedig meg lehet nézni Bryant pályafutásának utolsó meccsét, amin 60 pontot szerzett a Utah Jazz ellen.