Steph Curry 32 évesen is a csúcson • SportTV

Steph Curry 32 évesen is a csúcson

2021. 02. 12. 16:21    
Olvasási idő: 2 perc

26 mérkőzés játszott eddig a Golden State Warriors, és sokak nagy örömére, Steph Curry mindegyiken pályára lépett eddig. Most 30 pontos átlaga van éppen (egészen pontosan 30,04), 781 pontot dobott 26 meccsen, csak Michael Jordan tudott így pontokat termelni 32 felett. De most akkor beszélhetünk MVP-esélyes Curryről?

Steph Curry bombaformában. (Fotó: twitter / @ESPNStatsInfo)

Nehéz feldolgozni azt, hogyan rohan az idő, de Steph Curry szépen lassan a rutinos (nem akarjuk azt írni, hogy az idősebb, de ez az igazság) játékosok közé került. Márciusban már 33 éves lesz… Az MVP-díjait 2015-ben és 2016-ban 27 és 28 évesen kapta, a bajnoki címeit pedig 27, 29 és 30 évesen szerezte. De mi köze ezeknek az idei szezonhoz?

Legfőképpen Curry zsenialitása, amin nem fogott sem a kor, sem az a néhány sérülés, ami kijutott neki.. Mert kit érdekelt a kor, ha a játék nagyon megy neki? Az elmúlt hetekben mutatta be pályafutása két legtöbb pontot hozó meccsét. Január harmadikán 62-t dobott a Portland Trail Blazersnek, február hatodikán 57-et vállalt a Dallas Mavericks ellen. A Warriors első 25 meccsén Curry 741 pontot szerzett, ezzel Michael Jordan után a második játékos lett, aki 32 éves kora felett legalább ennyi pontot szerzett csapata első 25 meccsén egy szezonban.

Aztán tegnap este Curry és csapata az Orlando Magicet látta vendégül, és nyert 111-105-re:

Jöjjenek a számok:

40 pont – ezzel 30 pont fölé tornázta a pontátlagát (és volt nyolc lepattanója, öt gólpassza és négy labdaszerzése is)

10 hárompontos – 17. alkalommal dobott legalább 10 triplát egy meccsen. Ezzel csúcstartó. A listán utána következő öt játékos összesen 16 ilyen meccset tud felmutatni (Klay Thompson, James Harden, Damian Lillard, JR Smith és Zach LaVine), a második Klay Thompsonnak öt ilyen meccse volt. Ez volt zsinórban a 13. meccse legalább négy hárompontossal, ezzel beállította James Harden NBA-rekordját.

A dobószázalék – Ezekre a számokra nem nagyon vannak szavak: 49 százalék mezőnyből, 43,5 százalék a triplavonalon túlról és 93 százalék a büntetővonalról.

Csoda, hogy felerősödtek azok a hangok a szakértők részéről, hogy Curryvel számolni kell az MVP-címért folytatott versenyben? Persze a Warriorsnak jobban kellene ehhez szerepelnie, mert most csak 14-12-es mutatót tud felmutatni, de Curry az nba.com hivatalos ranglistáján így is hetedik. Az All-Star szavazáson pedig a szurkolók jól megszórták pontokkal. LeBron James és Kevin Durant társaságában ott van a legszűkebb élmezőnyben, ők hárman kaptak eddig 4 milliónál is több szavazatot.

Curry is úgy érzi, élete legjobb formájában van, és a csapattársai rendszeresen nyilatkozzák azt, hogy olyan nézni őt, mintha egy számítógépes játékot játszanának.

Várjuk a folytatást.

NBA a Sport TV-n:

A hajnali Portland TrailBlazers – Philadelphia 76ers meccset 20:30-tól meg lehet majd még nézni a Sport2-n. Hétvégén jönnek az Európa-barát NBA-meccsek: szombaton 21 órától a Phoenix Suns – Philadelphia 76ers (Sport1), vasárnap 21 órától a Washington Wizards – Boston Celtics (Sport1, csúsztatva) lesz látható. Szombaton 20 órától pedig lesz Alley-oop Csabival és Bazskával, akik egyébként felvettek egy podcastet is a héten.