A klubvilágbajnok hazatér • SportTV

A klubvilágbajnok hazatér

Sport TV avatar Sport TV 2021. 02. 15. 11:04    
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőn két élő közvetítésünk lesz futballmeccsről a Sport TV-ben. Kora délután az egyik török bajnokesélyest mutatjuk, a szokásos esti időpontban pedig a friss klubvilágbajnokot, amely egyszersmind rekorder a bajnokságok számában, és megállíthatatlannal látszóan tör előre a sorozatban 9. Bundesliga-győzelme felé.

A friss klubvilágbajnok ismét saját "harci terepémn", a Bundesligában lép fel (Fotó: Getty Images)

GENCLERBIRLIGI–BESIKTAS

A Süperligben folytatódik a három tradicionális isztambuli óriásklub fej fej melletti versenyfutása a bajnoki címért. A 25. körben szombaton a Fenerbahce 2–1-re legyűrte idegenben a Karagümrüköt, vasárnap a Galatasaray otthon ugyanennyire a Kasimpasát. A harmadik sztambuli sztárcsapatnak azonban nem helyi ellenfél jutott, a fővárosba kell utaznia, ahol a Genclerbirligi vendégeként lép fel hétfőn kora délután.
Petry Zsolt egykori csapata erősen érdekelve van a kiesés ellen folytatott harcban. Az előtte még kiesőhelyen lévő Basaksehirnek (nem mellesleg: a címvédő bajnoknak…) 4 ponttal van többje, a leggyengébb bennmaradó pozícióban található Erzurumspornak öttel. Igaz, a fővárosi alakulatnak ez előtte lévőknél kettővel kevesebb mérkőzése van, adódóan a páratlan bajnoki létszám miatti szabadnapokból, illetve egy elmaradt bajnokiból.
A hazai együttes ebben a naptári évben csak az első bajnokiját nyerte meg, azóta sorozatban öt vereséget szenvedett el, majd egy soványka gól nélküli döntetlent ért el Konyában. A fekete sasok ugyanezen időszak alatt 5-ször nyertek, kétszer ikszeltek, csupán a Trabzonsportól kaptak ki 2–1-re otthon. Ennek tulajdonítható, hogy most az esetleges győzelemmel nem pontelőnnyel vezetnének az élen, csupán befurakodnának pontegyenlőséggel a másik két örök rivális közé. (A Galatának +30, a Fenernek +21 a gólkülönbsége, a Besiktasnak aktuálisan +24, azaz 6 góllal kellene győznie, hogy átvegye a vezetést – ez azért nem tűnik valószínűnek…)
Sok múlik azon, mit tud kezdeni a vendéglátók védősora a BJK szenzációs légiós csatárkettősével. A kanadai Cyle Larin és a kameruni Vincent Aboubakar 12-12 gólt szerzett eddig a bajnokságban, azaz ők ketten érték el egy híján a csapatuk félszáz bajnoki találatának a felét!
Még egy apró motiváló tényező: a fordított pályaválasztással lejátszott október 4-i találkozón az ankaraiak Bogdan Stancu korai fejes góljával meglepő 1–0-s győzelmet arattak, a versenyben maradás mellett a „nemes bosszú” vágya is fűtheti a fekete-fehéreket, aki azon a meccsen  47. isztambuli bajnokijukon csupán másodszor kaptak ki a Genclerbirligitől.

BAYERN–BIELEFELD

Szuper ünneplő trió: egy világbajnok (Pavard, jobbról) köszönt két kétgólost, egy másik világbajnokot (Thomas Müller) és a világ legjobb játékosát (Lewandowski) tavaly októberben, a 4–1-es Bayern-sikerrel záruló bielefeldi mérkőzésen. A tervek szerint hétfőn este csak a lengyel gólszóró lesz a pályán a kezdőcsapatban (Fotó: Getty Images)

A Bayern újabb nemzetközi kupagyőzelemmel bővítette eddig is fantasztikus trófeagyűjteményét. Nem csupán megnyerte –  kapott gól nélkül ­– a klubvilágbajnokságot, hanem a jogelődnek tekintett Világ-, vagy másképp Interkontinentális Kupának hívott versengést is beszámítva az első csapat lett, amely háromnál többször mérkőzött a trófeáért és valamennyi mérkőzését (párviadalát) megnyerte. Eddig 3-3 győzelmmel állt a Nacionallal holtversenyben, most megelőzte az uruguayi klubot, hiszen 1976 és 2001 Vk-sikere után, 2013-at követően most is klubvilágbajnok lett. (Csak összevetésképp: a részvételi rekorder Real Madrid a klub-vb-érában ugyancsak 4 győzelemmel áll, veretlenül, de a Vk-korszakban 3 győzelem mellett 1966-ban a Penarollal, 2000-ben a Boca Juniorsszal szemben alulmaradt.)
A friss klubvilágbajnok tehát visszatér saját bajnokságába, ahol a „nem szeretem”, de kényszerből mégis kötelező hétfő esti időpontban fogadja az éppen az osztályozós helyen tartózkodó Bielefeldet. Éppen a sűrített és roppant nehéz program, a fárasztó utazás(ok), regenerációs nehézségek miatt jócskán felforgatott, amolyan „A-B vegyes” csapatot készül Flick mester harcba dobni. Az előzetes hírek szerint Sarr, Hernández, Roca és Musiala is a kezdőként léphet pályára, míg Boateng, Gnabry, Goretzka és Thomas Müller is a sérültlistán szerepel, ők még a meccskeretben sem kaphatnak helyet.
A vendég Arminiánál a négyes védőfal egyik belső pozíciója kérdéses, könnyen lehet, hogy Van der Hoorn kerül a csapatba Nilsson helyére. Esetleg a bal oldali középpályás személye is cserélődhet, a japán Okugava alternatívája a sérüléséből visszatérő Voglsammer.
A DSC eddig 18 alkalommal lépett fel Münchenben bajnokin, ebből egyetlenegyszer, 1979 márciusában sikerült nyernie, méghozzá 4–0-ra, pedig a hazaiak soraiban korábbi és későbbi világ- (Maier, Schwarzenbeck, Augenthaéer) és Európa- (Rummenigge) bajnokok is szerepeltek. Nem sok jel utal arra, hogy ez a közel 42 esztendős sorozat éppen hétfőn este szakadna meg az Allianz Arenában.

A meccs egyébként szokásos, de rendhagyó sorrendű hétkezdő német triónk – Germánia magazin, élő meccsközvetítés, Bundesliga-összefoglaló) csúcspontja.

Kapcsolódó

BAYERN–BIELEFELD örökmérleg

Összesen: 37 mérkőzés–28 Bayern-győzelem–4 döntetlen–5 Bielefeld-győzelem/ 79–36-os gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 35–26–4–5/ 75–36. Münchenben: 18–15–2–1 / 43–16. Münchenben a Bundesligában: 17–14–2–1/ 41–16.
A legutóbbi mérkőzés: Bielefeld–Bayern 1–4 (0–3). Gólok: Doan, ill. T. Müller (2), Lewandowski (2) (Bundesliga, 2020. 10. 17.). A legutóbbi három müncheni mérkőzés: 2–1 (2008-09, Bl1), 2–0 (2007-08, Bl1), 1–0 (2006-07 Bl1). A legutóbbi Bielefeld-győzelem Münchenben: 0–4 (Bundesliga, 1979. 3. 10.)

SÜPERLIG, 25. forduló. Sport1  14:00  Ankara Genclerbirligi SK 1923–Besiktas JK  (kommentátor: Fülöp László).
BUNDESLIGA. Sport1 19:30  Germánia németfutball-talkshow
(műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kemenes Szabolcs és Mészáros Ábel); 21. forduló, Sport 1 20:30 FC Bayern München–DSC Arminia Bielefeld (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel); Sport1 22:45 a forduló összefoglalója (kommentátor: Fülöp László és Haraszti Ádám)