Doncic vagy Lillard a jobb? • SportTV

Doncic vagy Lillard a jobb?

2021. 02. 21. 18:14    
Olvasási idő: 4 perc

A közelmúltban kihirdették a március 7-i All-Star gála kezdőcsapatait, és nyugatról Steph Curry mellett Luka Doncic lett az a hátvéd, aki abban a megtiszteltetésben részesült, hogy kezdő lesz, és nem Damian Lillard. Sokan meglepődtek, igazából még Doncic is. De tényleg, melyikük a jobb idén, és egyébként még kik érhetnek oda, hogy All-Starok legyenek idén?

Dame Lillard és Luka Doncic, két igazi All-Star. (Fotó: twitter / @NBA)

A jelenlegi lebonyolítás így néz ki: Szavaznak a szurkolók, szavaz a média és szavaznak a játékosok. A három lista eredményeit úgy összesítik, hogy felállítják a sorrendet mindhárom esetében, és ezekből átlagot számolnak úgy, hogy a nézői szavazatok kettőt érnek, és holtverseny esetén ez utóbbi lesz a mérvadó. Ennek pedig idén van jelentősége, de erről alább bővebben. Ha nem világos, akkor íme a négy szavazás hivatalos végeredménye: Keleti magasemberek, keleti hátvédek, nyugati magasemberek, nyugati hátvédek.

Így jött ki az, hogy keletről Kevin Durant (aki csapatkapitány lesz majd), Giannis Antetokounmpo és Joel Embiid, Bradley Beal és Kyrie Irving lesz majd kezdő. Ez szinte megkérdőjelezhetetlen, hiszen a frontcourt esetében minden szavazást ez a hármas (Durant, Giannis és Embiid) nyert, míg a guardok esetében Beal mindhárom szavazáson első lett, míg Irvinget a szurkolók és a játékosok is második helyre szavazták, csak a média gondolta úgy, hogy Beal mellett Jaylen Brownnak lenne a helye, és náluk Irving csak negyedik, mert James Harden is előtte végzett.

Nyugaton LeBron James végzett az élen minden szempontból, és a frontcourtban Nikola Jokic helye is egyértelmű, Kawhi Leonard harmadik volt a szurkolóknál és a médiánál is, azonban az NBA-játékosok közül 13-mal többen hitték azt, hogy Davis érdemelné meg a harmadik helyet. A komoly kérdést kiváltó eredmény a nyugati guardok esetében áll fenn: Nem Steph Curry miatt, az ő státusza megkérdőjelezhetetlen. Luka Doncic és Damian Lillard között volt érdekes a verseny. Lukát imádják a nézők, és közel 500.000-re többen szavaztak rá, mint Lillardra, az NBA-játékosok és a média viszont egyértelműen Lillardnak szavazott bizalmat. Ez holtverseny, de ugye az a szabály érvényesült, hogy

mivel a súlyozás során mindkettőjüknek 2,5-es átlaga jött ki, így a nézők szavazata döntött Doncic javára.

Maga Doncic is azt nyilatkozta nagyon sportszerűen, hogy sokkot kapott, mikor meglátta, hogy ő kezd, mert szerinte is Lillardot illetné meg idén ez a hely.

Lillard igazi hőskosárlabdát játszik ebben a szezonban, mert szépen lassan dől ki mellőle a Trail Blazers keretének majdnem minden fontos tagja. Úgy szállítja az eredményeket a Portlandnek, hogy CJ McCollum 13, Jusuf Nurkic 12, Zach Collins pedig 0 meccsen szerepelt az eddigi 29-ből, a Blazers ennek ellenére ötödik nyugaton 18-11-es mérleggel. Főleg az ilyenek miatt:

Lillard 30 pontot dob meccsenként, és kioszt 7.9 gólpasszt is, 4,5 lepattanó és 1,1 labdaszerzés mellett, az úgynevezett advanced statjai még ezeknél is jobbak.

Szó se róla, jelen helyzetben nem lehetett volna jó döntést hozni, mert egyébként Curry, Lillard és Doncic is csodálatos kosárlabdát játszik, és két helyre nem kerülhettek be mindhárman. Doncicnak a klasszikus statisztikákban nincs nagyon párja, most is tripla-dupla közeli átlagot produkál, 29,1 pont, 9,1 gólpassz, 8,6 lepattanó kerül a lőlapra átlagban meccsenként. A Mavericks viszont szenved, csak tízedik 13-15-ös mérleggel.

Arra gondoltunk, megkérdezünk Titeket, szerintetek melyiküknek járt inkább a kezdő pozíció a 2021-es All-Star-gálán. Itt a nagy alkalom, hogy eláruld, hogy szerinted idén eddig Luka vagy Dame a jobb?

Luka vagy Dame a jobb idén?

Luka Doncic

0%

Damian Lillard

0%

Ahhoz azonban, hogy teljes legyen az All-Star-keret, jövő héten még ki kell jelölni 14 (7 keleti és 7 nyugati játékost, hogy közülük LeBron James (aki megnyerte az egész szavazást, karrierje során nyolcadszor) és Kevin Durant kiválassza majd a Team LeBron és Team Kevin tagjait. Az alábbi játékosok versengenek a helyekért:

NYUGAT:

Nyilván Lillardnak bérelt helye van, róla most nem is kell több szót ejteni, de a nyugati guardok közül a ligaelső Utah Jazz üdvöskéje, Donovan Mitchell sem maradhat ki. Azon sem kaphatná fel senki a fejét, ha Devin Booker a Phoenix Sunsból, De’Aaron Fox a Sacramento Kingsből vagy Ja Morant a Memphis Grizzliesből meghívót kapna, de közülük vélhetően majd csak Booker fog. És várjunk csak! Azt még nem is mondtuk, hogy a játékosszakszervezet elnöke, Chris Paul keze benne van abban elég vastagon, hogy ez a gála összejöjjön, és zseniálisan irányítja a pályán a Sunst… Azt a kérdést pedig nem tettük fel, hogy ha a Jazz így dominál idén, akkor nem jár-e neki három hely az All-Staron, és akkor Mitchell és Gobert mellett nem kellene-e ott lennie Mike Conleynak is, hogy végre veteránként egyszer az életben pályára lépjen egy All-Staron.

Maradjunk akkor ebben a konferenciában, és tűnődjünk el azon, vajon Anthony Davis a sérülése ellenére megkapja-e a jól megérdemelt jelölést…Merthogy játszani nem fog, az biztos, de a Utah Jazz védelmének vezére, Rudy Gobert és a Clippers szupersztárja, Paul George egyértelműen pályán lesz majd, ha nem sérül meg addig. Brandon Ingram tavaly is All-Star volt, és nem lett rosszabb játékos egy év alatt. Csapattársáról akkor is ejteni kell egy szót, ha borzasztó a Pelicans: Zion Williamson ugye az a szörny lett, akit vártunk. Christian Wood Houstonból pedig az a szörny lett, akit hosszú évekig nem várt senki, bár megsérült, és kevés meccset játszott.

KELET:

A keleti ’’magasemberek” közül kiemelkedik a fent említett hármas, de utánuk nagyon sűrű a mezőny, ott van például Bam Adebayo és Jimmy Butler a Miami Heatből, Domantas Sabonis az Indiana Pacersből, az év egyik kellemes meglepetése, Julius Randle a New York Knicksből vagy a Detroit Pistonsban sztárrá emelkedő Jerami Grant. A koronavírussal a közelmúltban megbirkózó Jayson Tatum remekül játszik a Ceticsben, a Bucksból Khris Middleton 20 pont felett átlagot, mint az előző szezonban, akárcsak a keleti első Sixersben Tobias Harris is, Nikola Vucevicről nem is beszélve.

A ’kisemberek’’ esetében érdekes kérdés, hogy a Brooklyn Nets érdemel-e meg három helyet az All-Staron, vagy ha úgy alakul a konferenciát vezető Sixers, esetleg a Bucks. Merthogy Irving és Durant helye már garantált, és a formája alapján James Harden sem maradhat ki, de ha Tobias Harrist beválasztják, akkor Ben Simmons szinte biztosan kimarad, pedig fontos láncszeme a csapatának. Trae Young hazai pályán lehetne ezúttal is All-Star, Jaylen Brownt a média kezdőnek jelölte, Zach LaVine pedig a Bullsból minden fontosabb versenyen rajthoz állhatna, ha már úgyis ott van. Annál kevesebb embert kell utaztatni, hiszen volt már zsákolóbajnok, és triplázni is nagyon tud. Nagy show lenne, ha bevállalná. Jrue Holiday és Fred VanVleet könnyen lehet, hogy idén kevés lesz az All-Starhoz, de várjuk azért ki a végét. Utóbbi már elért ezt-azt, amit senki sem várt.

Vasárnap este 20:30-kor a Sport2-n az Alley-oopban Csabi és Bazska kiegészül Dávid Kornéllal, és többek között az All-Star-gáláról is ejtenek egy-két szót, ahogyan sok más egyéb érdekességről is. 21:30-tól pedig érkezik a New Orleans Pelicans – Boston Celtics mérkőzés, szintén a Sport2-n.