66 percente jön egy Lewandowski-gól • SportTV

66 percente jön egy Lewandowski-gól

2021. 03. 01. 14:48    
Olvasási idő: 2 perc

Robert Lewandowski szokás szerint csúcsot döntött a hétvégén, és most már azon is érdemes matekozni, mi kell ahhoz, hogy felülmúlja Gerd Müller 40 gólos idényrekordját.

Huszonhárom forduló (illetve az ő esetében 22 mérkőzés) után 28 gól. Természetesen ez is új Bundesliga-rekord. És most már érdemes „visszafelé” is matekozni, hogy tudniillik, mennyi kell még a hétvégén az 1. FC Köln ellen duplázó Robert Lewandowskinak ahhoz, hogy megdöntse Gerd Müller 1971-72-es szezonból származó Bundesliga-gólrekordját. Tizenegy forduló alatt kell 13 gólt szereznie, márpedig a mostani mutatói ennél jobb átlagot takarnak, így számszaki alapon már az idény egy viszonylag késői szakaszában sem tűnik lehetetlennek az évtizedek óta lehetetlennek tartott csúcsdöntés. A 23 forduló alatt elért számok tekintetében mindenesetre Lewandowskié a rekord, eddig 25 gólnál többet senki sem tudott termelni ennyi idő alatt.

A Bayern München lengyel csatárának produkciójára jellemző, hogy 57-ből 51 alkalommal a jelenlegi 28 gólja a végén is elég lett volna a gólkirályi címhez. Ha tartja az ütemet, ami meccsenként 1,27 gól, akkor 42-vel fejezné be az évadot májusban. Az biztos, hogy egyelőre jobban elosztja a góljait, mint tette azt anno a Nemzet Bombázója, aki négy mesterhármas, valamint egy-egy mesternégyes és -ötös „formájában” a 40-ből 21 gólt hat meccsbe sűrített bele. Meg ő a 40-ből 36 találatot a 10. forduló után jegyzett, miközben Lewandowski egyelőre egy-egy meterhármassal és -négyessel áll, viszont csak négy olyan bajnokija van, amelyen nem talált a kapuba.

Lewandowski a Bayernben alaposan javított a dortmundi átlagán is, hiszen a Borussiában még 133 percente volt eredményes, a münchenieknél már 94 percre vitte le a „mutatót”, ebben a szezonban pedig egészen döbbenetes módon 66 percente szállít egy-egy gólt. Ez sorozatban a tizedik olyan szezonja, amelyben legalább 10 gólig jut, ennyiszer csak Gerd Müller (13) és Manfred Burgsmüller (10) tudott ilyen magasságba kerülni. A liga örök-góllövőlistáján hamarosan második lesz, hiszen 264 góljával csak néggyel van elmaradva Klaus Fischer mögött, Gerd Müller még messze van a maga 365 góljával, de azért ez Lewandowski-tempóban már nem „fényéves” távolság. Az viszont lassan már nem kérdés, hogy egy csúcs az övé lesz a szezon végén: sorozatban négyszer még senki sem volt Bundesliga-gólkirály, kilencgólos fórból meg ő azért csak úgy nem szokott elbukni.

A Sport1-en 19:30-tól élőben jelentkezünk a Germánia című Bundesliga-magazinnal, addig is, szavazzatok a forduló legszebb góljára!

Ki szerezte a 23. forduló legszebb gólját a Bundesligában?

Robert Lewandowski (Bayern München) 1. gólja az 1. FC Köln ellen

0%

Yussuf Poulsen (RB Leipzig) a Mönchengladbach ellen

0%

Reinier (Dortmund) a Bielefeld ellen

0%