Miért akkora szenzáció, ha LeBron James megsérül? • SportTV

Miért akkora szenzáció, ha LeBron James megsérül?

2021. 03. 21. 16:14    
Olvasási idő: 3 perc

A tegnapi Los Angeles Lakers – Atlanta Hawks meccsen LeBron James lábára ráesett Solomon Hill, Jamesnek kifordult a bokája. Még egy triplára visszajött a meccsbe, így továbbra is él a legalább tízpontos mérkőzésekkel kapcsolatos sorozata (1036 meccs, NBA-rokord). De utána mégis elhagyta a játékteret, és azóta tudjuk, a bokaficam miatt egy időre elvesztették őt az aranysárga-lilák.

LeBron az eset után lent maradt a földön. (Fotó: Getty Images)

Épphogy elkezdődött a Sport1-en élőben közvetített Lakers – Hawks meccs második negyede, amikor egy tényleg ártatlan szituációban esik rá Hill James lábára. Hiába támadják sokan most emiatt, semmi szándékosság nem volt ebben, és ez egy teljesen általános helyzet volt:

Jamesnek láthatóan fájt a dolog, de fennmaradt, és gyorsan bedobott még egy triplát, majd jelezte a kispadnak, hogy cserét kér, és az öltözőbe ment. Útközben idegességében még egy széket is fellökött. Azzal a triplával épp elérte a tízpontos határt, így már zsinórban 1036 olyan meccset játszott az NBA alapszakaszában, amin legalább 10 pontot szerzett. Ez toronymagas NBA-rekord. Michael Jordan leghosszabb sorozata ebben a tekintetben 866 meccses volt, és ő a második James mögött.

A meccset végül 99-94-re a Hawks nyerte meg, amely ezzel megszerezte zsinórban nyolcadik győzelmét, és a pocsék szezonkezdet, és egy edzőváltás után már a keleti ötödik helyen van(ugyanazzal a mérleggel, mint a negyedik Miami Heat:

Az MRI-n állítólag nagyon komoly sérülést nem lehetett látni, azonban a Wojnarowski, Charania hírszolgálat jelentette, hogy határozatlan időre nem áll majd a csapat rendelkezésére, és egyébként egy ilyen bokasérülés után azért pár hét a teljes felépülés. De már olyan is volt, hogy pár nap után játszott valaki.

A korábban már egyszer feltett

„De miért akkora szenzáció ez?” kérdésre a válasz: Mert nem szokott ilyen lenni.

Két éve mi is meg voltunk döbbenve, hogy James egyhuzamban kihagyott 17 mérkőzést, akkor egy ágyéksérülés miatt.

LeBron James az a játékos, aki általában olyan helyzetekben is visszatér és rombol egy rövid vállkörzés után, amilyenek után mások komoly ficamokat, szakadásokat szenvednek. Egyszerűen szokatlan, hogy ez történt, és bízunk abban, hogy nem tart azért ez majd olyan sokáig. Mert eddigi karrierje során nyolcszor szenvedett meccsen bokasérülést a jobb lábán, és összesen három meccset hagyott ki később ezek miatt. Az tény, nem fiatalabb (de már sokszor bebizonyította, ez semmit sem számít), és az is, hogy mi nem láttuk az MRI-t, nem tudjuk, mit mutat pontosan. Azonban James tweetje az eset után nem azt mondatja velünk, hogy 2 nap múlva újra játszik:

„Semmi sem idegesít fel és szomorít el jobban, mint az, hogy nem állhatok ott a csapattársaim mellett. A testem és a lelkem és megsérült. Az út a gyógyulás felé már elkezdődött. Hamarosan úgy térek vissza, mintha el sem mentem volna.”

James hosszabb kiesése nagyon is érzékenyen érintheti a Lakerst, hiszen Anthony Davis (február 14. óta) és Marc Gasol (február 28. óta) már egy ideje nem játszik. A Lakers játékának Alfája és Omegája az éppen MVP-címre hajtó James. Épp a napokban mondta róla Kyle Kuzma, hogy idén Jamesnek kell kapnia a címet. Anthony Davis achilles-sérülése is egy komoly történet, és ő lenne az, aki valamelyes (fontos hangsúlyozni, hogy csak valamelyest) tudná pótolni, de ő sem játszik még biztosan legalább két hétig.

Nem is azzal fárasztanánk a kedves olvasót, hogy megírjuk, statisztikailag mekkora hiány lehet ez a két játékos. Azt meg lehet nézni ITT. De amit kiemelnek most az amerikai szakértők az az, hogy James és Davis nélkül azért nincs túl sok erő ebben a Lakersben, és bár jelenleg a nyugati harmadik helyen áll a csapat, csak 4,5 meccs az előnye a hetedik, már play-in helyen lévő San Antonio Spursszel szemben, és a sorsolása is elég nehéz az alapszakasz hátralévő részére. Ergo, ha James és Davis sokáig kimarad, és Kuzma, Schröder, Harrell és a többiek nem tudnak felnőni a feladathoz, még megizzadhatnak a Lakers szurkolói. Nem is attól kell félteni a Los Angeles-ieket, hogy nem jutnak a rájátszásba, inkább attól, hogy nehezebb ágon találják magukat, esetleg nem lesz pályaelőnyük már az első körben sem. Azonban, ha bajnok akar lenni a csapat, akkor úgyis meg kell mindenkit verni, tehát az a legjobb politika, ha hagyják Jamest és Davist teljesen felépülni, és pihenni, ha erre van szüksége a sérült testrésznek, hogy a rájátszásban teljes erőbedobással tudjanak játszani.

Visszatérve az MVP-címre. Talán a legnagyobb veszteség ez lenne egy hosszabb (több hetes) kihagyásban. LeBron James a basketball-reference MVP Trackerén ugyan csak hatodik, de a fogadási irodák oddsaiban, illetve szakértők cikkeiben elsőszámú esélyesként tartották számon, mióta Joel Embiid kidőlt térdsérülés miatt. Ebben persze az is benne van, hogy James földöntúli játéka ennyi idősen külön is elismerést érdemel, és az a 18 szezon, amit eddig játszott, kissé a többiek fölé helyezi, a szakírók is elfogultak vele szemben. Az ESPN arra hívja fel a figyelmet, hogy a alapvetően 10 kihagyott mérkőzés a lélektani határ egy MVP-cím kapcsán. Aki ennél többet hagy ki, az sokkal kisebb eséllyel kapja meg a címet. Legutóbb Allen Iverson volt 2001-ben az, aki 10-nél több (egészen pontosan 11) kihagyott meccsel MVP-címet nyert, azt megelőzően 1978-ban Bill Walton.

Bízzunk a legjobbakban, és nézzük meg ma (vasárnap) este az Alley-oopot (Sport2, 19:30), mert LeBron Jamesről jó sokat beszél majd Csabi és Bazska. A sérülése mellett a Boston Red Soxban szerzett tulajdonrésze, és az ezt lehetővé tevő bombaüzlete is szóba kerül majd. Rögtön utána érkezik 20:30-tól szintén a Sport2-n a Boston Celtics-Orlando Magic mérkőzés.