Tovább tart-e a nápolyi csúcsforma? • SportTV

Tovább tart-e a nápolyi csúcsforma?

2023. 02. 25. 12:10    

Sajátos módon – talán a kupahetek miatt – szombatra csupán két mérkőzés jutott a Serie A-ban. Szerencsére köztük van annak a csapatnak a meccse is, amelyiket ma mindenki némi akar, kis túlzással egész Európában…

Eljif Elmasz a szupertartalék. mecedőn középpályás 22 bajnokjából csak 7-szer volt kezdő, de csereként beállva 6-szor volt eredményes, ezzel a harmadik a hári góllövőlistán a két szupercsatár mögött (Fotó: Getty Images)

Nyeretlenek és veretlenek csapnak össze a bajnokság kora esti mérkőzésén. A hazai toszkánok a múlt hétvégi Fiorentina elleni 1–1-gyel meghosszabbították több mint egy hónapos győzelem nélküli sorozatukat, míg a Napoli múlt pénteken egymás utáni hetedik bajnoki sikerét aratta Reggio Emiliában, majd hét közben Frankdurtban a BL-nyolcaddöntő első mérkőzését is megnyerte 2–0-ra.

Az Inter elleni sokkoló 1–0-s győzelem jót tett az Empolinak, de Paolo Zanetti csapata a diadal után újra gyengébbik énjét mutatja. Az azúrkékek a neroazzurri múlt havi legyőzése óta nem nyertek mérkőzést a Serie A-ban, igaz, vereséget is csak egyet szenvedtek február elején 2–0-ra kaptak ki a Romától. A firenzei csapatra a döntetlenek a jellemzőek, a 2022–23-as idényben egyetlen csapat sem remizett többször az Empoli 10-énél
A liga 12. helyezettje ugyan nem enged be vödörnyi gólt – az alsóházban csak a második legkevésbá rossz a 29 kapott találatával – , de elöl a támadósora elég gyatrán működik a 22 szerzett góljával. Csak a mezőny utolsó négy csapata ért el kevesebb gólt az empoliaknál, akik inkább viszonylag stabil védelmükre építve próbálnak meg ellenállni az egyre ellenállhatatlanabbnak mutatkozó Partenopei fantasztikus támadójátéka ellen. A csapat legutóbbi öt hazai meccsén veretlen, háromszor nyert közte sorozatban, az azokon elért három clean sheet teheti legfeljebb kissé nyugtalanabbá a nápolyiakat. A vendégek aggodalmait esetleg a legutóbbi empoli találkozó emléke fokozhatja, tavaly áprilisban ugyanis 2–0-ra vezettek, az utolsó tíz percben azonban házigazdáik fordítani tudtak 3–2-re.

Spalletti emberei az idény kezdetén a számos bajnokesélyes egyikének számítottak, a bajnokság eddigi 23 fordulója alatti teljesítményükkel azonban topfavorittá léptek elő. A csapat 30 mérkőzéséből 23-at megnyert, plusz 40-es gólkülönbsége „dobogós” a Serie A-ban (ld. kis statisztikánkat alant). Hvicsa Kvarachelia és Victor Osimhen kettesben éppen 40-et hoztak össze térmérkőzéseken, ők az első számú letéteményesei a Pertenopei 1990 óta első scudettója megszerzésének. A nigériai csatár a múlt heti Sassuolo elleni 2–0-n szerezte 18. bajnoki gólját, öttel áll jobban Lautaro Martíneznél a Serie A góllövőlistáján. Hét bajnokiján szerzett gólt sorozatban, a frankfurti találata már a 10. volt 2023-ban tétmeccseken. Annak ellenére, hogy a csapat jó úton van története első BL-negyeddöntője felé, továbbra is a hazai uralom megszerzése az első számú célja. A külső szemlélők azt hihették, a Sassuolo ellen megcsúszhatnak a nápolyiak, de Spalletti ellenállt a rotáció kísértésének, legjobbjaival 2–0-s győzelmet aratott és megőrizte 15 pontos előnyét a táblázaton. A fordított párosításban ugyancsak 2–0-ra nyert a Napoli, ugyanezzel most is roppant elégedett lenne, főleg az európai „megpróbáltatás” után.

Fabio Parisi egymeccses eltiltását letöltötte múlt héten Firenzében, ezért visszatérhet a balhátvéd helyére. Zanetti két változtatásra kényszerül a középpályán, mindkettő sárga lap-halmozás miatt, most Akpa Akpro és Bandinelli nélkül marad a csapat. Mattia Destro november óta sérültlistán van, a középcsatár most sem játszhat a bajnokjelölt ellen.
A Napoli nyolc napon belül harmadik mérkőzését játssza, emiatt Spalletti módosíthatja kezdőjét a Castellaniban. Mario Rui visszakerülhet a védelem bal oldalára, a portugál hátvéd a cserepadon ülte végig a Sassuolo- és a Frankfurt-meccset, most felválthatja Oliveirát. A középpályán és a támadóhármasban is lehet változás, Elmas és Politano kerülhet Zielinski és Lozano helyére.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az Empoli csak egyetlenegy meccset vesztett el 9 hazai találkozójából a Napolitól (3–2-re 2017. március 19-én), 4-4 győzelem és döntetlen mellett, az első négy találkozón gólt sem kapott, aztán viszont a legutóbbi öt mindegyikén kapott.  2. A Napoli 56 gólt szerzett és 15-öt kapott, ez a legtöbb, illetve legkevesebb az egész mezőnyben – harmadszor fordul elő, hogy 40-nél több egy csapat gólkülönbsége az idény ezen szakaszánál, a Romának volt 2003–04-ben 41, a Juventusnak 2017–18-ban 44. 3. Hvicsa Kvarachelia (10 gól, 9 assziszt) lehet az első újonc, aki mindkét mutatóban két számjegyű eredményt ér el az európai 5 topbajnokságban 2006–07 óta (Diego, Werder Bremen 13-13-mal).

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK MECCSÉRŐL

+ A Sassuolo veretlen eddigi három Serie A-meccsén a Lecce ellen (2 gy., 1 d.), a döntetlen a legutóbbi meccsükön született a Via del Mare Stadionban (2–2) 2019. november 3-án. = A Lecce az elmúlt 11 meccsén 19 pontot szedett össze november óta, ebben az időszakban csak a Napoli (30), a Juventus (25) és az Inter (23) gyűjtött többet. o 2023 eleje óta Morten Hjulmand és Alexis Blin szerelte a legtöbbet (22, ill. 21) az egész Serie A-mezőnyből, a 3. és 4. helyen állnak a középpályások közt, Cristante (32) és Lobotka (23) után. = Domenico Berardi mindhárom meccsén gólt szerzett a Lecce ellen (összesen hármat), csak a Lazio ellen volt a csatárnak ennél jobb sorozata (2015 és 2017 között), akkor négy egymást követő meccsen talált ugyanazon ellenfél kapujába.

SERIE A, 24. forduló. Sport2 17:45 Empoli FC–SSC Napoli (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 20:30 US Lecce–Sassuolo Calcio (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Nyilasi Tibor)