A Lazio előzné a városi riválist • SportTV

A Lazio előzné a városi riválist

2023. 02. 27. 12:51    

Különlegesen elnyújtott programú a 24. forduló a Serie A-ban. Hétfőn és kedden is rendeznek még két-két mérkőzést, így a mi szokott programunk is módosul. A stúdiós talkshow-val kezdődik a nap, ezt követi a két élő mérkőzés, az összefoglaló pedig átkerül a fordulót záró napra, szerdára. A két hétfői mérkőzés közül a BL-helyre hajtó ötök egyikének találkozóját, a Lazio ütközetét a Sampdoriával tartottuk a részletesebb beharangozásra méltóbbnak.

Lesz-e újabb "gólösszeborulés" Felipe Anderson és Zaccagni közt az Olimpicóban? (Fotó: Getty Images)

A két egykori KEK-győztes – a Samp 1991-ben nyerte el kupagyőztesek azóta már megszüntetett sorozatát, a Lazio volt a széria utolsó győztese 1999-ben – most a táblázat más régióiban, más célokért üldözi a pontokat. A rómaiak három év után visszatérnének a legnagyobb európai klubszínpadra, a BL-be, a Samp pedig egyre elkeseredettebb küzdelmet folytat, hogy meghosszabbíthassa éppen két évtizede tartó legújabb élvonalbeli tagságát.

Amikor Patric a 15. percben piros lapot kapott Kolozsvárott a CFR ellen, úgy tűnt, a Lazio hamar elbúcsúzik a Konferencialigától, már a playoffban. De Ciro Immobile egy héttel korábbi római gólja vágól elégnek bizonyult: a csapat kivédekezte a meccset gól nélköl és kvalifikálta magát a nyolcaddöntőbe. A gólkirály-csapatkapitány nemrég tért vissza egy újabb sérülési időszakot követően, meghosszabbította a bajnokságban gólsorozatát a Salernitana ellen, a kolozsvári meccsen nem sikerült újra betalálnia, de a továbbjutás csak meglett, a kékek az AZ-vel küzdhetnek meg a következő körben a negyeddöntőbe jutásért. A nemzetközi menetelés talán némileg kárpótolja a híveket a hazai kupából kiesésért.
A hónap elején az Atalantától elszenvedett 1–0-s vereség miatt a 6. helyre csúszott vissza a Sarri-legénység, ráadásul hazai pályán „következetlennek” bizonyult, a legutóbbi nyolc meccsen az Olimpicóban sosem ért el azonos típusú eredményt (az összesítés: 3-3 gy. és d., 2 v.). Az augusztusi fordított párosításban 1–1-es döntetlen született, egy az egyik remij a Sampnak a legutóbbi 16 római meccsből (ld. kis statisztikánkat alant).
A Sampdoria zűrzavaros idénye egyre a kiesés felé tendál, meccsek kezdenek fogyni, egyre inkább úgy tűnik, a csapat a városi rivális tavalyi sorsát nem kerülheti el. (Amúgy még az is előfordulhat, hogy ligát cserélnek: a Genoa ugyanis a közvetlen feljutást jelentő 2. helyen áll a másodosztályban, négy ponttal megelőzve a harmadik, már osztályozós Barit.) Összesen  11 pontnál tart – ebből a legutóbbi 7 meccsen csak 2-t kapart össze – a múlt „ellene dolgozik”. Amióta 3 pontos győzelmi rendszer van, még egy csapat sem tudott bent maradni, amely 23 mérkőzés után csak kettő vagy kevesebb győzelmet jegyzett az idényben. A pénzügyi gondok is súlyosbodnak, a szurkolóknak azonban különösen az fáj, hogy a támadók alig-alig találják el a kaput a meccseken. Amióta az év elején a korábbi Lazio sztár Dejan Stzankovics vette át a szakmai vezetést, 15 találkozón csak 7 gólt szerzett a csapat, ennél kevesebbig az öt európai topbajnokságból csak a Schalke (6) jutott a foruló előttig. Az egyetlen apró fénypont a nagy sötétségben a hétfő esti meccs előtt, hogy az együttes eddigi mindkét bajnoki győzelmét idegen pályán aratta.

A hétközi kupameccs után több lehetősége is van Sarrinak, hogy néhány új ember bevetésével frissítse kezdő tizenegyét. Zaccagni korábbi betegségét kiheverve és eltiltását letöltve térhet vissza a támadótrióba Felipe Anderson és Immobile mellé. Pedro törött orra miatt védőmasszkkal játszhat csak, de a cserepadon ott ül majd bevethető csatártartalékként. Milinkovics-Szavics is felgyógyult ugyanabból a betegségből, mint Zaccagni, Romagnoli sérülése után a kispadra ülhet, Patric európai eltiltása nem érvényes a Serie A-ra.
Az egykori Spurs-játékos Harry Winks a téli szünet óta bejátszotta magát a Samp középpályássorába. Sérülés miatt bemutatkozása ugyancsak elhúzódott, de a legutóbbi öt mérkőzés minden játékpercét a pályán töltötte, 2019 januárja óta először kezdhet sorozatban hatodszor aktuális csapatában. Pussetto és Koray Gunter ismét hiányozni fog Sztankovics csapatából, Djuricic, Murillo és Szabiri egyaránt erőnléti hiányosságok miatt nem lehet a kezdő sípszókor a pályán, de csereként talán bevethetők.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Lazio veretlen legutóbbi 16 Serie A-meccsén a Samp ellen (13 gy., 3 d.), a genovaiak azok közé tartoznak, akik ellen a Lazio otthonában a leghosszabb ideje veretlen, legutóbb a bluecerchati 2005 januárjában nyert az Olimpicóban a kékek ellen 2–1-re. 2. Csak a Barcelona (17) és a Juventus (15) mondhat magénak több kapott gól nélküli mérkőzést a 2022–23-as idényben a Laziónál (12), a kék-fehéreknek csak két olyan idényük volt, amikor még ennél is több clean sheetjük volt az első 23 bajnokin – 13, az 1972–73-as és a rá következő futballévben. 3. A Sampdoria ellen szerezte legtöbb gólját Ciro Immobile a Serie A-ban (15-öt 17 meccsen), és egyike azoknak, amelyek ellen a legtöbb duplánál több találatot ért el egyazon mérkőzésen (5). Ha még egyszer betalál, Harry Kane mellett a másik futballista lesz az öt európai topbajnokságban, aki 7 egymás követő idényben két számjegyű gólt jegyez

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK MÉRKŐZÉSÉRŐL

VERONA–FIORENTINA

+ A Hellas legutóbb 2019. november 24-én győzte le a Fiorentinát (1–0-ra, Di Carmina góljával), azóta négyszer remiztek egymással és a violák kétszer győztek; a Fiorentina 2–0-ra nyert az őszi fordított párosításban, s ha nyer, először veri meg oda-vissza a Veronát 2013–14. óta egyazon bajnoki idényben.  o A legutóbbi hat játéknapon egy csapat sem szerzett kevesebb pontot a Fiorentinánál (2: 2 d., 4 v.), a lilák egyike a három legkevesebb gólt szerző csapatnak (3, ugyanannyi mint a Speziának és a Sampdoriának) ebben a periódusban. = Antonín Barák, aki az előző idényben 29 meccsen 11 gólt szerzett a Hellas mezében, a Verona ellen 4 meccsen 3 gólt ért el a Serie A-ban, ezek közt meccsdöntő találat is volt  a Bentegodiban, amikor a cseh klasszis még az Udinese színeit képviselte (1–0, 2018.május 13-án). + Vincenzo Italiano, a firenzeiek mestere élvonalbeli játékosként a legtöbb meccset a Hellasban játszotta (66), összesen amúgy 11 különböző szezonban futballozott Serie A-s és B-s csapatokban.

SERIE A, 24. forduló. Sport1 17:15 Nyerő SzériA olaszfutball-magazin (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Várhidi Péter); Sport2 18:15 Hellas Verona FC–AFC Fiorentina (kommentátor: Gyulai Miklós, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 20:30 SS Lazio–UC Sampdoria (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter)