Kun Zsolt: Egók csatája • SportTV

Kun Zsolt: Egók csatája

2017. 03. 22. 11:53    
Olvasási idő: 2 perc

Folytatódik a sport1tv.hu sorozata az egyelőre csak tervezett, de egyre valószínűbb Floyd Mayweather-Conor McGregor mérkőzéssel kapcsolatban. Galuska és Kassai-Tóth Csaba után most Kun Zsolt, a Trash Talk szakértője írta meg véleményét.

Floyd Mayweatherrel 2015 decemberében találkoztam Brooklynban. A Nets–Suns meccsen én az egyik oldal negyedik sorában ültem, ő velem szemben túloldalt az elsőben. Kisiskolások hordanak olyan hátizsákot, amivel ő befordult a parkett mellett a helyét keresve – még viccelődtünk is, hogy abban a táskában csak összegumózott Benjamin Franklin-kupacok lehetnek. Money az egész meccsen egy latin bombázót fűzött, akinek láthatóan gőze nem volt, hogy ki próbálja felcsípni.

Conor McGregorral tavaly novemberben találkoztam a UFC belfasti Fight Nightján, ahova edzőtársát, Artem Lobovot jött támogatni. A találkozást nem lehet szebben leírni: egymás mellett pisiltünk. Csak nekem nem volt három gorillám, aki mögöttem állva figyelte, hogy rám mer-e nézni valaki.

Amikor először megérkeztek a pletykák, szinte biztos voltam benne, hogy az egész cirkusz csak egy médiafogás.

Szépen lassan muszáj volt erőt vennem magamon, egyben rádöbbennem, hogy ez a két őrült faszi bizony bunyózni fog egymással – nem állhat közéjük a 12 évnyi korkülönbség, a rekordösszegű pénzösszeg, de még az sem, hogy két teljesen más sportág legjobbjai.

Ettől még a tény tény marad: Conor McGregor és Floyd Mayweather ütközete a küzdősportok történetének legfontosabb, legrangosabb és legnagyobb szabású ütközete lenne.

Én picit elfelejteném, hogy ebben a csatában kinek van nagyobb esélye. Egyrészt, mert a tényleges aláírások után még hónapokig fogjuk elemezni ezt, másrészt mert egyáltalán nem tudjuk, McGregor hogyan mozog egy négyszögben kétszer akkora kesztyűkkel, ahogy azt sem, hogy Money mennyire tunyult bele kétévnyi úszkálásban a zöldhasú hegyek között.

Amit viszont tudok, hogy mind a két ember örökségén szégyenfolt lenne egy vereség.

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

Floyd Mayweather nem szeretne 49-1-gyel visszavonulni. Ő az 50-0-ért tér vissza, illetve a tényért, hogy súlycsoportjának legjobb MMA-képviselőjét is elintézte. 50-0-val megkérdőjelezhetetlenül minden idők legjobbjaként akaszthatná szögre a kesztyűket.

Conor McGregor egész karrierje alatt többre vágyott. A Cage Warriors-öv után még egyre. Az övek után UFC-övre. A UFC-öv után még egyre. A UFC-övek után? Nos, a világ legjobb bokszolójának fejére. Nem hajtja hogy megvédje azt, amit megszerzett, neki újabb és újabb zsákmány kell, hogy étvágyát csillapítani tudja – a UFC pedig fejet hajt kérése előtt, mert a legnagyobb sztárjainak kérését (lásd Rousey, lásd St-Pierre) pincsikutyaként ugranak teljesíteni.

Nagyon más lesz McGregort nézni, ahogy mentalitását félretéve visszatér a UFC-be övet védeni, ha Money elintézi. Hogy fog tudni felpörögni Tony Fergusonra egy ilyen nagyszabású ütközet után? És hogy fogja a UFC megfizetni őt? Kétlem, hogy az ír megelégszik majd a Floydért kapott meccs töredékével a továbbiakban.
A probléma, hogy nagyon nehéz lesz azt a pénzösszeget megtalálni, ami mindkettőjüknek elegendő ahhoz, hogy a vesztenivalójukat kompenzálja. Mert mindkettőjüknek ott fog világítani egy pici csillag a karrierjük felett, ha kikapnak a másiktól.

Így vagy úgy, a pénzen túl elsősorban az egókat kell félretenni, hogy az ütközet létrejöhessen. A magam részéről elmorzsolok majd egy krokodilkönnycseppet a UFC könnyűsúlyú divíziójáért, aztán felrakok egy Franklint a Notoriousra – de csak mert beállt mellém pisilni.

(Kun Zsolt)

Fotó: Twitter

Fotó: Twitter

[iframe frameborder=”0″ width=”100%” height=”500″ scrolling=”auto” allowtransparency=”true” src=”//trashtalkhu.polldaddy.com/s/mayweather-mcgregor?iframe=1″]<a href=”//trashtalkhu.polldaddy.com/s/mayweather-mcgregor”>View Survey</a>
[iframe src=”//e.infogr.am/mayweather-513939?src=embed” title=”Érdekelne a Mayweather-McGregor meccs?” width=”550″ height=”650″ scrolling=”no” frameborder=”0″ style=”border: none;”]