Kinek príma az új CBA? • SportTV

Kinek príma az új CBA?

Abramov Gábor avatar Abramov Gábor 2017. 01. 25. 17:09    
Olvasási idő: 3 perc

Fellélegezhetünk. Aláírásra került az NBA új Kollektív Pénzügyi Szerződése (CBA), amely a tulajdonosok és a játékosok jogviszonyát hivatott rendezni. A most aláírt dokumentum a 2023-24-es idény végéig biztosítja az NBA jövőjét, úgyhogy érdemes a paragrafusok közé nézni.

Azért én izgultam. Miután nyilvánvalóvá vált, hogy a tulajdonosok 2011-ben alaposan megvezették a játékosokat, félő volt, hogy a következő adandó alkalommal a logikus érveket elsöpri majd a bosszúvágy, és hosszú hónapokra kosárlabda nélkül maradunk. Aztán a fizetési plafon a televíziós jogdíjakból származó pénzeknek köszönhetően 100 millió dollár fölé nőtt, és kiderült, hogy van annyi pénz, amin már vitatkozni sem érdemes.

Az új CBA célja, hogy kis túlzással ellehetetlenítse a sztárok önkéntes csapatváltását. James csiki-csukija, Durant dezertálása mind olyan húzások voltak, amelyekből a liga mind kevesebbet szeretne látni. Ezért a legnagyobbak olyan előjogokhoz jutottak, amilyenekről korábban nem is álmodhattak.

Fontos előrelépés emellett, hogy a korábban abszolút értékben rögzített összegeket, mint az újoncok fizetését vagy a felmentésekhez köthető béreket a fizetési plafonhoz kapcsolták. Ezzel elkerülhetővé vált, hogy a beáramló bevételek növekedésével ezek elértéktelenedjenek vagy éppen túl értékessé váljanak.

Felmerülhet a kérdés, hogy kik jártak a legjobban az új CBA aláírásával? Az amerikai szaksajtó cikkeinek felhasználásával erre keresem most a választ.

Azok a csapatok, ahol két szupersztár is játszik

Az új CBA egyik szuperfegyverével (designated veteran player exception) a csapatok sokkal nagyobb eséllyel tarthatják meg azon játékosaikat, akiket ők draftoltak, ha azok időközben a liga legjobbjai lettek. Elég szigorú a feltételrendszer, mert ahhoz, hogy valaki jogosult legyen erre a kivételre, be kell kerülnie az egyik All-NBA csapatba, az Év Védőjének kell, hogy válasszák vagy MVP-címet kell nyernie. Ha ez összejön, öt évre hosszabbíthat és a kezdőfizetése a mindenkori fizetési plafon 35%-a lehet.

Ha az a szabály már idén nyáron is élt volna, Kevin Durantnek rengeteg-rengeteg dollárról kellett volna lemondania, amikor a Golden State-hez igazol.

Akiket 2014 és 2016 között draftoltak

Az újoncok fizetése az új CBA-ben durván nőni fog. Azok, akik korábban kerültek a ligába, aránytalanul keveset kerestek volna, ezért utólag fogják korrigálni a bérüket. A következő szezonban 15, utána 30, majd 45 százalékkal fog nőni ezeknek a játékosoknak a fizetése.

Ben Simmons, az idei 1/1 például jövőre 6,2 millió, aztán 6,4, millió, végül 8,1 millió dollárt keresett volna. Ehelyett jövőre 7,1, aztán 8,4 millió, majd 11,7 millió dollár fogja ütni a markát.

Ráadásul elvileg ez a mesterséges emelés nem is fog beleszámítani a csapatok fizetési plafonja alá!

Akik maximális szerződésre várnak

Az új CBA-ban másképpen számolják a maximális fizetések alapját, ezért az éves plafon a lejátszott idények számától 1-2 millióval magasabb lesz.

Az idősebb sztárok

Korábban az “over-36” szabály megakadályozta, hogy olyan játékosokkal négy- vagy ötéves szerződéseket kössenek, akik annak lejárata előtt betöltik a 36. életévüket. Ez a korhatár mostantól 38 év lesz, ami jól fog jönni LeBron James vagy éppen Chris Paul számára, akik – micsoda véletlen – a játékosok szakszervezetének vezetőségi tagjai.

Ez a módosítás James esetében extra 100 millió dollárt jelenthet a bankszámlán.

A korlátozottan igazolható játékosok

Mostantól ha valakiért bejelentkeznek egy szerződéstervezettel (offer sheet), az eddigi 72 helyett a csapatának csak 48 órája van, hogy döntsön, megtartja-e vagy elengedi. Ráadásul ezeket a szerződéstervezeteket már egy héttel a játékospiac teljes megnyitása előtt be lehet nyújtani, így nem kell attól tartani, hogy egy csapat lemarad egy szabadon igazolható játékosról (free agent), mert a pénze egy korlátozottan igazolhatóban (restricted free agent) “áll”.

Steph Curry

A korábban említett szuperfegyvernek köszönhetően a Golden State Warriors  öt évről és 207 millió dollárról szóló szerződést rakhat le Curry orra elé. Az új CBA irányelveit jól jelzi, hogy a többi csapatnak négy év és 135 millió lesz a plafon. Vagyis ha beválnak a tervek, a nagy nevek sokkal nehezebben fognak önként csapatot váltani, ezzel felértékelve talán a játékoscserék értékét.

Mi, a rajongók

Ahhoz képest, hogy a Kollektív Pénzügyi Szerződést az elmúlt néhány alkalommal csak hatalmas dráma közepette sikerült aláírni, hatalmas eredmény, hogy Adam Silver komisszárius és Michele Roberts, a játékosok képviselője nem beszélt mellé, amikor azt mondták, hogy időben megkezdték a tárgyalásokat. Most már csak azt kívánom, hogy a csapatok okosan költsék el ezt a rengeteg pénzt. Erre azonban nagyjából annyi az esély, mint hogy Joakim Noah vagy DeAndre Jordan megtanul büntetőt dobni.