Gruden jobban tudja (?) • SportTV

Gruden jobban tudja (?)

Herczeg Ádám avatar Herczeg Ádám 2018. 09. 03. 20:35    
Olvasási idő: 3 perc

Kezdem azzal, hogy nagyon boldog vagyok, hogy Jon Gruden újra az NFL-ben edzősködik. Még boldogabb vagyok, hogy ezt nem az én kedvenc csapatomnál teszi meg.

Az egész NFL holtszezon egyik legemlegetettebb figurája volt Jon Gruden. A kinevezése lényegében elindította ezt a holtidényt, kezdve a monumentális szerződésével és lezárva a Khalil Mack-cserével, ami minden tranzakció közül a legnagyobbat szólt 2018-ban.

Gruden hamar céltáblává vált azzal, hogy tíz évre száz millió dollárért írt alá a Raiders-höz, sokkal jobb fizetést megkapva azoknál az edzőknél, akik az előző évtizedben eredményeket értek el a futballban, nem pedig csak beszéltek róla. Nyilvánvalóan a Raiders vezetés már a Las Vegas-ba költözésre is figyel és egy ilyen kényes helyzetben igyekeztek hosszú távra letudni a szakmai kérdéseket, hogy koncentrálhassanak az üzletre.

Grudennek tehát betonbiztos az állása, nem fogják kirúgni se jövőre, se két év múlva. Aki pedig nem veszíthet, az bátor és olyan döntéseket is meg mer hozni, ami szembe megy az általános rutinnal. Grudent egyszerre lehet vádolni azzal, hogy „túl 2008-as” elvek mentén építi a csapatát viszont nem túl tradicionális ahogy a nehéz döntéseket meghozza.

Oaklandben néhány éve már befürödtek azzal, hogy telerakták a csapatot veteránokkal, de akkor nem volt más lehetőségük a szűkös salary cap-helyzet miatt. Gruden 10 éve edzősködött utoljára és jó pár olyan játékost csábított a Coliseumba, aki már akkor profi volt. Jordy Nelson, Derrick Johnson, Leon Hall, Mike Nugent, Dominique Rodgers-Cromartie, Frostee Rucker és Ahtyba Rubin mind veterán érkező, korábbról pedig itt volt ugye Lynch, Penn vagy Reggie Nelson is. Hiába védhető 1-1 igazolás külön-külön, a trend az NFL-ben a fiatalítás nyilván és Gruden nem ezt csinálja.

A keretszűkítési határidő szombatján három manőver kapcsán is támadási felülelet biztosított az ellendrukkereknek a vezetőedző.
1. Khalil Macket elcserélte Chicago-ba.
2. A draft napján magukhoz cserélt Martavis Bryantet kitette a keretből.
3. A.J. McCarront elhozta Buffalóból egy 5. körért.

Utóbbival lehet a legkevesebb baj, hiszen ő már tudta a csere lefolytatásakor, hogy bőven el lesznek eresztve draftjogokkal a Mack-ügylet nyomán, és egy jó csere-QB sose árt – náluk is láttuk 2016-ban, hogy Carr nélkül beleálltak a földbe.

Martavis Bryant az idei draft 79. választásáért cserébe érkezett április 26-án, és szeptember elsején távozott. Mivel már volt egy éves eltiltása korábban, így benne volt a levegőben, hogy még egy rossz dobással a teljes NFL karrierjét kinyírhatja. Konkrétumok tisztázása nélkül most valószínűleg ez fog történni, és az is Gruden rezuméjába kerül be, hogy bevállalt egy fenegyereket, aki az ő kezében robbant fel. Mivel 3. körös cetlit küldtek érte Pittsburgh-be, így valószínűleg felül is licitáltak 1-2 potenciális vevőt, akik hátsó körössel próbálkoztak a Pittsburgh-nél.

Ez mind kofalármának minősül ahhoz a világháborúhoz képest, amit Khalil Mack elküldése jelentett.
Idén négy nagynevű NFL sztár döntött úgy, hogy az edzőtábor alatt inkább hosszabban sztrájkol. Közülük csak a Raiders döntött a szakítás mellett.
Aaron Donalddal a Rams végül meg tudott egyezni, kicsivel több mint egy héttel a szezonjuk kezdete előtt. Donald védelmi rekordösszegért írt alá – csak úgy mint Mack, de már nem Oaklandben. Le’Veon Bell a szokásos franchise tag miatti mizériájával az utolsó percig kivár mielőtt bejelentkezik a Heinz Fieldre, Earl Thomas pedig mindenképp menni akar Seattle-ből, a pénz nem is számít neki igazán. Grudenék úgy döntöttek, hogy a 2016-os év védője, Khalil Mack nem ér annyit nekik, hogy történelmi pénzt szabadítsanak fel a számára, így elboltolták Chicago-ba.

Az új vezetőség úgy számolt, hogy 2 első körös draftjog többet ér nekik most, mint egy elit edge player, aki a fő nyomásgyakorló is volt csapaton belül.
Grudennek, belefér, hogy a falhoz vág dolgokat, és ami fenn ragad, marad, ami nem, azért nem kár. Ő mindenképp itt lesz hosszú távon is, még ha az idősödő játékosai ki is kopnak mellőle. Neki most fontosabb volt, hogy a tekintélyét megőrizze, mint a Super Bowl-esély figyelembe vétele. A szurkolók nem tudják, hogy ez már az építkezés vagy ez még mindig a bontás. A sok betankolt jövendőbeli draftjog alapján ez csak egy átmeneti évnek néz ki és ezt a Raiders Nation nagyon nehezen tudja elfogadni.

Oaklandben már nem ragaszkodnak Del Rio embereihez – akik a jelenlegi GM, Reggie McKenzie emberei is félig-meddig. Így fordulhat elő az, hogy a nagy reményekkel szintén első körben hozott Karl Joseph helyett a három évig Kanadában focizó Erik Harris fog többet játszani. Joseph még így is olcsóbban megússza az edzőváltást, mint az ígéretesen induló, de rendkívül sérülékeny Mario Edwards Jr., aki simán szabadlistára került és már a Giants játékosa.

Gruden nem fél. Lehet, hogy neki lesz igaza, és a veteránok elkezdik harmadvirágzásukat. Lehet, hogy a problémásnak vélt, de itt bevállalt rookie-k berobbannak és a 2016-os hasonló, 12-4-es szezont virít a Raiders. A papírforma viszont nem ez és mivel magasról lehet nagyot bukni, országos figyelem fog hárulni Jon Grudenre, mert momentán Oakland régi-új királyaként nagyon magasan van. A szezon kezdete előtt.