Kuplerájok • SportTV

Kuplerájok

Herczeg Ádám avatar Herczeg Ádám 2018. 10. 19. 12:58    
Olvasási idő: 5 perc

Bill Belichick egyik régi mondása szerint ha valaki a végső győzelemre készül, elég évente egy maroknyi potenciális playoff-ellenfélből felkészülni, a többi csapat úgy is elintézi saját magának, hogy ne legyen versenyképes.

A trend 2018-ban sem változik. Temérdek olyan franchise van, ahol a biztató játékoskeret ellenére alulteljesít a csapat, a botladozás pedig elsősorban annak köszönhető, hogy nincs rend az öltözőben, a vezetőségben, a szervezeti struktúrában. Kupleráj van.

Számos oka lehet, hogy egy NFL csapat nem jut be a rájátszásba.
I. Túl gyenge a keret. A hibátlan munkakörülmények nem tusolják el azt a tényt, hogy a cornerback lassú vagy az elkapók elejtik a labdákat. Mégis lehet biztató egy ilyen gárda játéka, mert ha látod, hogy mi a terv és kibontakozik egy tudatos építkezés, csak még nincsenek játékosok hozzá, akkor nem olyan nagy a baj. Majd jövőre.

II. Lesérült mindenki. Vagy csak egy valaki, de ő pótolhatatlan. Sajnos ilyen csapat is van évente néhány.

III. Alulteljesítők, ennek a blognak a témája. Nyolc olyan csapatot fogok felsorakoztatni, amelyeknél valamilyen formában de elcsúszott a minta és nem úgy működnek a dolgok, ahogy egy Super Bowl-kaliberű csapatnál szoktak.

8. Houston Texans

Bill O’Brien volt az, aki az elmúlt tíz évben a legrosszabbul kezelte az irányító-helyzetét. Megváltásként érte a tény, hogy most Deshaun Watson személyében van egy játékosa, aki túl jó ahhoz, hogy versenyhelyzet alakuljon ki. O’Brien és stábja viszont semmit nem tesz hozzá a csapata eredményességéhez. Ne feledjük, B.O.B. azzal nyert főedzői széket magának, hogy Tom Brady jól focizott, amikor ő volt a koordinátor. #achievement
A sportban ezerszer hallottuk már a nagybetűs CSAPAT kifejezést. Mind tudjuk milyen az. Ez alapján a Houston Texans a legkisebb betűs csapat a ligában. Ők azok, akik szinte teljes mértékben a kiemelkedő egyéniségeik napi formájától függenek. Hopkins, Watt vagy Clowney semlegesítése sokszor lehetetlen feladat, ám ha olykor sikerül, akkor garantált a vereség.

Hétvégi példa: A lesajnált Bills ellen szenved a csapat, Clowney ráver Josh Allen könyökére, majd beáll az NFL legrosszabb játékosa a helyére és odadobálja a labdát a védőknek. #goodcoaching

7. Dallas Cowboys

Alapvetően az emberek azt gondolják, hogy Jason Garrett vezetőedző feladata, hogy minél több meccset nyerjen a Cowboys.
Valójában Jason Garrett munkavállaló feladata, hogy az őt foglalkoztató Jones-család elégedett legyen vele.
A győzelmek száma egy fontos szempont, de nem minden. Garrettet szeretik, hisznek neki és meg tudja oldani, hogy ne őt hibáztassák a gázos helyzetekben. Vajon a főedző nem látta, hogy baj lesz ha 0 db elkapóval kezdik az idényt? Nyilván látta, de hagyta, hadd legyen, amit a GM úr szeretne, majd megoldják azokkal, akik jutnak. Hát látjuk.

6. Oakland Raiders

Adott egy franchise, aminek az élére hoztak valakit, aki senkivel és semmivel sem elégedett. Amikor Jon Gruden aláírt, akkor két dolog tetszett neki: a fizetése és a Raiders Head Coach titulus.
A játékosok nem, a stáb nem, a klubmodell nem, Reggie McKenzie GM tanácsai pedig még annyira sem.
„Lerombolunk mindent, aztán kezdjük a nulláról!” Miközben 30 év alatti játékost nem igazoltak.

5. Cleveland Browns

Várakozunk.
Várakozunk, hogy mikor áll össze az az emberállomány, amivel ténylegesen elkezdünk majd számolni, mint a Browns felmentőserege.
Baker Mayfield már itt van, de nincs irigylésre méltó helyzetben.
Ő is vár. Mégpedig arra, hogy Hue Jacksont érdemei elismerései mellett felállítsák a padról 2018 végén és jöjjön a helyére egy olyan edző, akivel hosszú távon együtt dolgozhat majd az 1/1-es QB.
A Cleveland már nem olyan rossz, mint volt, és ha összeszedne egy értékelhető mérleget, 5-6 győzelemmel, akkor be lehetne kamuzni, hogy Hue Jacksonnak igaza volt, kivezette a csapatot az 1-31-es gödörből és emelt fővel távozhat. Jackson ugyanis egy önámító edző, és valamiért itt szeretik alátenni a lovat. Szerencsére már nem sokáig.

4. New York Giants

Az Eli Manning személyi kultusz teljesen bénítólag hat erre a csapatra, és kiterjed a felső vezetéstől kezdve a szurkolói rétegig. Furcsa módon több külső szemlélő emeli fel a szavát a Giants-nél folyó leépülés miatt, mint óriás-drukker.
Ben McAdoo belátta, hogy Manning karrierje már lényegében véget ért és csak vegetál a ligában. Ez egy tabu téma volt arrafelé, amit igazából mindenki tud, aki Giants-érzelmű, de nem szabad felhozni. McAdoo szándéka alapvetően jó volt, hiszen ő csak nyerni akart volna, de azt nem tehette meg, hogy a nép egyetlen Manningjét a százszor körberöhögött Geno Smith-re cseréli le. McAdoonak mennie kellett, a Giants pedig olyan új vezetőedzőt keresett, aki hajlandó a nevét adni ahhoz, hogy a szent tehén nem megy sehová. Ő lett Pat Shurmur és a gárda kilátásai nem javultak semmit. Szereztek egy végtelen tehetségű futót, de közben elidegenítik maguktól a liga egyik legjobb elkapóját. Egyet előre, egyet hátra.

3. Tampa Bay Buccaneers

Volt egyszer egy offenzív koordinátor. Kapott a keze alá egy 1/1-es irányítót. Potensen indult a közös munka, elértek részsikereket. A csapatuk kevés győzelmet aratott, így a vezetőedzőt eltávolították. A vezetőség megijedt, hogy így az eddig elvégzett munka pocsékba megy, ezért az offenzív koordinátort mindenképp meg akarták tartani. Legyen ő a főnök! Így biztosított lesz a folyamatos fejlődés támadásban, az eredmények meg majdcsak jönnek ezzel párhuzamosan. Nem jöttek. Semmi fejlődés sem látszott. A csoportjukból 3 csapat rendre playoffba jut, ők nem. Pedig pénz mindig van erősíteni, jönnek is veteránok, jónevűek ráadásul.
Nem rég jött egy már a liga harmadától elzavart rutinos quarterback, akinek többször is be kellett állnia. Azokban a hetekben a Buccaneers-ről beszélt az ország. A volt offenzív koordinátor, immár vezetőedző és kis tanítványa viszont semmit se lendít a csapaton.
A papíron jó terv nem lett világmegváltó ötlet. Már csak be kellene ismerni.

2. Denver Broncos

John Elway NFL-beli szerepvállalása elején a világ legokosabb emberének tűnt. Mára kiderült, hogy soha nem lesz fele olyan jó vezető se, mint amilyen játékos volt.
Peyton Manning leigazolása bátor húzás volt, de szakmailag nem kellett hozzá éles szem. Gary Kubiak beszervezése szintén bevált, de mivel ezer szállal kötődött a klubhoz, így Average Joe az utcáról is őt javasolta volna először.
A Super Bowl-keret szétszéledése óta viszont szinte csak rossz döntés jön fentről, kiemelve a Head Coach és Quarterback pozíciókat. A rossz döntéshez ráadásul ragaszkodnak is Denverben, türelemben nincs hiány.
Vance Joseph-ről süt, hogy fogalma nincs mit csinál és hogyan lehetne egy lejtmenetben lévő csapatot meccs- vagy szezon közben visszahozni. Mindenki tudja, hogy 1-2 éven belül visszaminősül majd defensive back edzőnek, mégis próbálják elhitetni a szurkolókkal a mai napig, hogy ő az emberük.

1. Seattle Seahawks

Seattle-ben már lecsillapodóban vannak a kedélyek a nagy egyéniségek távozása után, mégis iskolapéldaként említhető ez a franchise arra, hogy milyen amikor a menedzsment kezéből kicsúszik az irányítás. Pete Carroll és John Schneider a 2011-es, majd 2012-es draftokon összeszedett szupertehetségek láttán teljesen tévedhetetlennek érezte magát évekig, és olyan döntésekbe is belelátták saját zsenialitásukat, ami józanul nézve elég rosszak voltak már első blikkre. Hatalmas hübrisszel építették a csapatot (le), miközben az öltözőben túl sok lett a megmondóember, az önjelölt vezér és az ő szájukat maximum győzelmekkel lehetett befogni, azok pedig az elmúlt években elmaradtak. A 2018-as csapat már egy lerombolt vár alapjaira épül, de könnyen elképzelhető, hogy a veterán mester már itt nem fog összerakni újabb playoff-keretet a visszavonulása előtt.

Olykor előfordul, hogy pár győzelem elhomályosítja, hogy egy csapatnál rossz irányba haladnak a dolgok – vagy nem haladnak semerre. Említést érdemel a Miami Dolphins, akiknek a 4-2-es mérlege felülmúlja az előzetes elvárásokat, így most senki nem beszél arról, hogy az idei csapatuk milyen káosz-hadművelet végeredményeként veszi fel a versenyt az ellenfelekkel. Néha valószínűtlen események sokasága segít egy-egy csapatot, ami az aktuális garnitúra ottani élettartamát meghosszabbítja, de ettől még nem lesznek rátermettebbek a vezetésre.