Most komolyan egy Emanuel Ginóbili nevű srácot draftoltunk? • SportTV

Most komolyan egy Emanuel Ginóbili nevű srácot draftoltunk?

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2019. 03. 31. 10:43    
Olvasási idő: 3 perc

Tartozunk a sport1tv.hu olvasóinak azzal, hogy beszámoljunk Manu Ginóbili mezvisszavonultató-ceremóniájáról, de mindez nem lett volna hiteles, ha nem nézzük végig az elejétől a végéig, és ezalatt párszor nem szorul össze a szívünk. Megtörtént, most ajánljuk mindenkinek, pár jó gondolatot kiragadtunk, és közben még Superman is eszünkbe jutott.

Euroliga-győztes, NBA-bajnok és olimpiai aranyérmes is (Fotó: Ronald Cortes/Getty Images)

Brent Barry azt mondja, Manu Ginóbili a San Antonio Spurs történetének legkedveltebb játékosa. Van ebben valami, de mivel a konkurencia nagyon erős, ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk. Az viszont biztos, hogy az első kettőben van, akárcsak az, hogy a San Antonio Spurs életében már soha senki nem fogja viselni a 20-as számú szerelést. Ugyanis a héten az AT&T Centerben egyórás ünnepség keretein belül Manu Ginóbili meze felkerült a mennyezetre a többi egykori Spurs-legenda mellé. Ott fog lógni Tim Duncan 21-ese mellett.

Viszont mielőtt most elkezdünk az eseményről írni, arra kérek mindenkit, hogy nézze meg ezt a filmjelenetet, és a cikk végén ott lesz, miért van ez itt.

Aki szeret elérzékenyülni, annak mindenképpen javaslom, hogy nézze meg ezt az 55 percet, csodás esemény volt, de spolieresen szemezgetünk majd alább a megszólalók beszédeiből:

Arról, hogy Manu Ginóbili mekkora játékos volt, itt már írtunk bővebben, de ha most nem olvasnád végig, legyen elég annyi, hogy hatalmas, egy igazi közönségkedvenc, egy pionír, aki mindezek mellett szerény és szeretnivaló figura maradt. Azon két játékos egyike, aki nyert Euroligát, NBA-bajnok és olimpiai aranyérmes is

Hatásosan egy olyan bejátszóval kezdődik az esemény, amitől jó libabőrös lesz mindenki.

Az egykori Spurs-ikon, Sean Elliott köszönti a nézőket, ő sajnos soha nem játszhatott együtt Ginóbilivel, mert 2001-ben visszavonult, Ginóbili pedig 2002-ben érkezett meg Amerikába. Ő konferálja fel a többieket, akik nagyon érzelmes beszédeket mondanak. Pár szép sztori és gondolat:

Tony Parker, akivel az NBA történek legeredményesebb párosát alkotják a rájátszásokban, 16 szezont játszottak együtt.

Először is elmagyarázza az argentin szurkolóknak, hogy bár rá haragudtak, amikor Ginóbili a Spurshöz került, mert nem passzolt neki eleget, ő csak az irányító volt, Popovich az edző, és ő azt kérte, Duncannek passzoljon. Mindezt persze nevetve mondja, és a közönség is veszi a lapot. Annyira egyedi játékos volt egykori párja, hogy még Popovich is nehezen jött rá, mit kezdjen vele.

„Számomra ő jelképezi azt, amit a Spurs jelent, mert az egóját mindig háttérbe tudta szorítani a csapatért”

–  mondta, és ezzel arra utalt, hogy bár a csapat egyik legjobbja volt, 1275 NBA-meccsén csak 402-szer volt kezdő, mert ez jobb volt a csaptnak.

Fabricio Oberto vette át a szót, aki amellett, hogy négy szezont játszott együtt Ginóbilivel a Spursben, az argentin válogatottban is csapattársak voltak. Együtt lettek olimpiai bajnokok 2004-ben. Elmondta, hogy Ginóbilivel sokat játszottak együtt, és még akkor is

ott volt vele a kórházban, amikor a szívét műtötték.

Obertónak 2009-ben műtötték a szívét. És azt gondolja, ez már elég sokat elárul arról, milyen ember Manu.

Gregg Popovich NBA-s pályafutása során végig az edzője volt, négy bajnoki címet szereztek, és 16 rájátszásba jutottak be együtt: A mester több soron viccelődik azzal, hogy nehéz volt Ginóbili edzőjének lenni, mert félelmet nem ismerő, egyedi módon játszó játékos volt. Először még ő is kicsit kételkedett benne, mit érnek majd el. de 2003 januárjában őt és Duncant is meggyőzte. Popovich megemlíti, hogy Ginóbili karrierjében Ettore Messina (a Spurs jelenlegi segédedzője) is fontos szerepet játszott, hiszen ő volt az edzője Bolognában. Azt is elmondta, hogy a 2004-es argentin válogatott volt a világ történetének egyik legjobb kosárlabdacsapata, és ezt ő testközelből látta az amerikai válogatott segédedzőjeként. Ginóbili őt is jobb edzővé tette, mert megtanította néha csendben maradni, amikor olyan dolgokat vállalt el, amik után nem hittek a szemüknek, de Manunak lett igaza, és hogy

az argentin nélkül a Spurs nem nyert volna bajnoki címeket. Hálás érte, hogy hajlandó volt elfogadni a hatodik ember címét, és olyan játékos lesz, aki cserejátékosként kerül majd be a Hall of Fame-be.

Tim Duncan, a Spurs történetének legjobb játékosa, aki 14 szezont, játszott együtt Manu Ginóbilivel. Ammellett, hogy új hajat villantott a kortalan Duncan, egy nagyon vicces jelenetet mesélt el, amit lelki szemeink előtt látunk is. Elmondta, hogy ő minden évben nézte a draftot a tévében, és kíváncsian várta, hogy már megint milyen számára teljesen ismeretlen játékosokat választ a Spurs. Aztán amikor 1999-ben a Spurs a draft 57. helyén kiválasztotta az argentin Emanuel Ginóbillit, akkor felhívta Gregg Popovich, és Duncan visszakérdezett:

„Tényleg egy Emanuel Ginóbili nevű srácot draftoltunk?”

És akkor volt biztos abban, hogy nem akárki lett a csapattársa, amikor látta 3 év múlva, hogy Ginóbili megjött, és az edzésen még a liga történetének talán legkeményebb védője, Bruce Bowen sem tudja letörni.

Ginóbili beszédében többször is köszönetet mondott mindenkinek azért, hogy olyan messzire jutott, ahova nagyon sokáig el sem merte képzelni, hogy juthat. Úgy San Antaniónak, mint Argentínának, de még Olaszországnak is, senkit nem hagy ki a sorból a szülőktől, az egykori csapattársakon át a feleségét, a gyermekeit, a Spurs szurkolóit és a csapat minden dolgozóját beleértve.

Azt mondja, ő azon szerencsések közé tartozik, akiknek jó volt a lapjárása, és neki ezeket a lapokat kellett megjátszania.

Ja, és a Superman-videó:

Talán nem véletlen, hogy a mez felvonásánál Hans Zimmer Man of Steel című dala szól, ami az Acélemberben akkor csendül fel, amikor Clark Kent felismeri a képességét, és először megpróbál repülni, érik kudarcok, de a végén mégis Supermanné válik, és szárnyal.