Szerencse és tudás, ma Kawhi Leonard a neved • SportTV

Szerencse és tudás, ma Kawhi Leonard a neved

2019. 05. 13. 10:15    
Olvasási idő: 2 perc

Keletről a Toronto Raptors, nyugatról a Portland Trail Blazers jutott a Milwaukee Bucks és a a Golden State Warriors mellé a konferenciadöntőkbe. CJ McCollum és Kawhi Leonard földöntúli teljesítményt nyújtott, utóbbi ráadásul örökre emlékezetes győztes kosarat dobott. Olyat, amilyen még soha nem volt az NBA-ben. Kalapemelés.

Egy csapat van Torntóban, HEJ, HEJ! (Fotó: Vaughn Ridley/Getty Images)

Eldőlt, hogy keleten Milwaukee Bucks – Toronto Raptors, nyugaton pedig Golden State Warriors – Portland Trail Blazers párharcot rendeznek az NBA konferenciadöntőiben. A mutatott formák alapján nem akármilyen meccsekre készülhetünk.

Első, legfontosabb és legemlékezetesebb jelenet a tegnap estéről. Kawhi Leonard 41 pontot dobott, és ezzel a földöntúli kosárral döntötte el a meccset és a párharcot.

Igen, a dudaszó pillanatában dőlt el, és igen, érzésre egy örökkévalóságig táncolt a gyűrűn a labda.

Leírás: 4,2 másodperc van hátra, Marc Gasol dobja be a labdát az oldalvonalról, Kawhi Leonard Pascal Siakam zárása után megkapja, Ben Simmons követi, de nem tudja levédekezni, besegít Joel Embiid átveszi, és lehetetlen szögbe tereli az alapvonalhoz, ahonnan normál esetben nem lehet bedobni a labdát. A hatalmas center be is ugrik a képbe, de Leonard el tudja dobni. Majd jön az a pár másodperc, ami ilyen emlékezetes fényképek születéséhez vezetett, amit most beszúrunk ide Tőrös Balázs „ Bazska” instagramjáról. Azon izgul mindenki, hogy miközben pattog a labda a gyűrűn, befelé vagy kifelé hullik végül.

View this post on Instagram

Heaven and Hell. #nba #playoffs

A post shared by Balázs Tőrös (@bazska) on

Beesett, és Leonard az NBA-történetének első hetedik meccses dudaszós meccsnyerő kosarát dobta

és a második párharcot eldöntőt Michael Jordan „The Shot”-ja után. A fogalom eredeti értelmében volt ez az első. Amikor tényleg lepereg az óra a dobás után/közben, és már nincs további játék, ezzel dől el a meccs és a széria.

Ne álljunk meg ennyinél, az ide vezető út sem volt semmi a meccsen:

Meccsösszefoglaló:

Csak a finálé:

Kawhi játéka sem volt semmi, 41 ponttal zárt 39 mezőnykísérlet után. Mi sem bizonyítja jobban Laonard fáradozásait, mint az, hogy ez a 39 mezőnykísérlet a második legtöbb, amit játékos valaha vállalt rájátszás hetedik meccsén. Elgin Baylor 1962-ben negyvenszer dobott rá.

Könnyen lehet, hogy ez a meccs, és ez a dobás a Toronto Raptors történelmét fogja meghatározni. 2016 után jutott konferenciadöntőbe a csapat, Kawhi Leonard remekel, talán már nem haragszanak a torontói emberek Masai Ujirire, amiért nyáron bekockáztatta azt a cserét, amelyik DeMar DeRozant küldte San Antonióba Leonardért. Hol van már a tavalyi nyár, amikor a Raptors szurkolóknak ez a dudaszós meccsnyerő maradt?

A meccs lezárása után történt egy gyönyörű sportemberi pillanat is. Marc Gasol, a Raptors centere vigasztalta Joel Embiidet a lefújás után. Ez azért is szép, mert a találkozón egyszer véletlenül belekapott Embiid arcába. Respect.

Nyugaton történt:

CJ McCollum is őrült volt, de Leonard most picit elhomályosította. 37 pontot és 9 lepattanót szerzett, és ő nyerte meg szinte egymaga a meccset a Nuggets ellen. Készülhetünk a Warriors-Trail Blazers párharcra.

Az NBA történetében először találkozik konferenciadöntőben két testvér csapata. Steph Curry a Warriors, Seth Curry a Trail Blazers játékosa. Egy Curry biztos lesz a fináléban.

A konferenciadöntőkből is közvetítünk majd mérkőzéseket természetesen. Pontosítjuk majd a menetrendet, ha mi is megtudjuk.