BVB: Szuperkupa után DFB-kupa • SportTV

BVB: Szuperkupa után DFB-kupa

Sport TV avatar Sport TV 2019. 08. 09. 10:30    
Olvasási idő: 2 perc

Remekül, a nagy rivális Bayern legyőzésével kezdte a 2019–2020-as idényt a Borussia Dortmund. Hat nappal a nagy siker után újabb, ezúttal kötelezőnk minősíthető győzelem vár (?) a csapatra: a jelenleg harmadosztályú Uerdingen otthonában kell kivívnia a szövetségi kupában (DFB-Pokal) a legjobb 32 közé jutást.

Dortmundi szívmelengető. Marco Reus a kupával 2015-ben - valami hasonlóban reménykednek a dortmundiak ennek a futballévnek a végén is (Fotó: Getty Images)

Az Uerdingen persze nem mindig volt ilyen mélyen a német futballpiramisban. 1985-ben megnyerte a kupát, a következő idényben a KEK-ben az elődöntőig menetelt, a ’80-as– ’90-es évek fordulóján négyszer is indult az UEFA-Intertotó-kupában.  1995-ben a korábbi támogató, a Bayer gyógyszergyár „elengedte” az együttest, ekkor vette fel a KFC (Krefelder Fussball Club) nevet, megtartva az eredeti alapítás (1905) dátumát elnevezésében. Az új évezredben folyamatosan merült alá, 2011-től 2013-ig, majd 2015-től 2017-ig az ötödosztályban (NRW Liga, ill. Oberliga) szerepelt.  Aztán tavalyelőtt az ötöd-, tavaly újoncként a negyedosztályú bajnokságot is megnyerte, a legutóbbi idényben pedig 11. lett a Bindesliga3-ban.

A Dortmundot persze nem kell bemutogatni, jelenleg is a német futball állócsillagainak, mi több, az első két klubnak az egyike. A két együttes összesített mérlege természetesen a BVB számára kedvező, erősen, 21 dortmundi győzelem mellett 9 Uerdingen-siker és 4 döntetlen sorakozik az annalesekben, 70 Borussia- és 41 Bayer/KFC-góllal.

Annál kiegyensúlyozottabb viszont a kupamérlegük. Háromszor kerültek szembe, összesen 4 mérkőzést vívtak a DFB serlegéért. 1980-ban a nyolcaddöntőben a Dortmund otthon 2–1-re nyert. Nyolc évvel később ugyanabban a stádiumban Krefeldben hosszabbításban 3–3-as döntetlen született, az akkori szabályok szerint 11 nap múlva a megismételt mérkőzésen a Westfalenstadionban 2–1-re nyert a Bayer, két klublegenda, Wolfgang Funkel és Stefan Kuntz góljával Dickelé ellenében. (Abban az évben bajnokikon mindketten otthon legyőzték a másikat, úgy hogy a piros-kékek eredményesebben zárták  a ’87-88-as idényt a fekete-sárgáknál). A legutóbbi kupacsatát  1995-ben a második fordulóban vívták, akkor már KFC néven sima 3–0-ra kikapott a Uerdingen Dortmindban, a gólokat Lars Ricken (két évvel később a győztes BL-döntő hőse…), René Tretschok és a kapitány Michael Zorc szerezte.

Aligha lenne meglepetés, ha ez az eredmény most Krefeldben megismétlődne, a BVB-edző Lucien Favre maximalizmusát ismerve nem is elégedne meg egy apró gólocskával megnyert mérkőzéssel.

DFB-KUPA, a 32 közé jutásért. Sport1 20:30  KFC Uerdingen 05–BV Borussia Dortmund (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kemenes Szabolcs)