Összeáll a 2008-as draft első két választottja • SportTV

Összeáll a 2008-as draft első két választottja

2019. 08. 12. 13:49    
Olvasási idő: 2 perc

Pörgessük csak kicsit vissza az idő kerekét 2008 nyaráig: A drafton akkor Derrick Rose kel el elsőként, a Chicago Bulls választotta ki, majd másodikként Michael Beasley nevét mondta ki David Stern, így ő Miamiba költözött. A 2019-20-as szezonnak viszont mindketten a Detroit Pistons tagjaként vágnak neki. Nem túl gyakori az NBA-ben, hogy egy draft első két választottja a pályafutása során egy csapatba kerül, de azért volt már rá példa.

A 2008-as draft első két választottja, Rose és Beasley. (Fotó: Getty Images)

Derrick Rose és Michael Beasley nevét olvasva az első dolog ami eszembe jut, az az, hogy sajnos különböző okokból egyikük sem futotta be azt a pályafutást, amit a képességeik alapján be tudta volna. Ez még akkor is igaz, ha Derrick Rose-nak azért pihen egy MVP-díj a nappalijában, de az ő esetében a térd, Beasley esetében pedig a hozzáállás gátolta a beteljesülést. Ettől függetlenül a 2018-19-es szezon legszebb pillanata talán Derrick Rose-é volt, aki annyi keserűség és sérülés után a Timberwolves színeiben 50 pontot tudott dobni a Utah Jazznek.

Michael Beasley az előző szezont a Los Angeles Lakersnél kezdte, de elcserélték a Clippershez, azonban új csapata kitette a keretből, és végül Kínában fejezte be a szezont. Legutóbb pedig azzal került be a hírekbe, hogy ötmeccses eltiltást kapott a liga drogszabályzatának megsértése miatt. Tehát új állomáshelyén ki kell hagynia majd az első öt meccsét. És nagyjából ez az, ami miatt Beasley nem futotta be azt a karriert, amit befuthatott volna. Kevesekhez fogható potenciál volt benne, és egyértelműen All-Star lehetett volna, ha komolyabban veszi magát. Néha azért meg-megcsillogtatta pályafutása során a tehetségét, és ilyenkor látszott, hogy milyen jó lehetett volna, de nem tudta ezt állandósítani.

A Detroit Pistons mindenesetre bízik benne, ahogyan Derrick Rose-ban is, és leigazolta, így a 2008-as draftelső és draftmásodik egy csapatban szerepel majd.

Derrick Rose and Michael Beasley aren't the only No. ☝️ and ✌️ picks from the same NBA Draft class to join forces.

Posted by NBA on ESPN on Sunday, August 11, 2019

Az NBA történetében nyolcadik alkalommal fordul elő ilyen, hogy egy draftkorosztály első két választottja egy klubban játszik pályafutásuk során:

1968: Elvin Hayes és Wes Unseld

1972-től 1981-ig szerepeltek a Washington Wizards elődjének számító Baltimore Bullets, Capitol Bullets és Washington Bullets csapatában. 1978-ban bajnokok is lettek.

1974: Bill Walton és Marvin Barnes

Az 1979-80-as szezont mindketten a San Diego Clippersnél töltötték.

1991: Larry Johnson és Kenny Anderson

1996-ban egy fél szezonra Kenny Anderson csatlakozott Larry Johnsonhoz a Charlotte Hornetsnél.

1992: Shaquille O’Neal és Alonzo Mourning

Két brutálisan domináns center érkezett az NBA-be azon a drafton, akik pályafutása második felében (Mourning ráadásul egy súlyos betegség után) egyesítették erejüket a Miami Heatnél. 2005. március 1-től 2008. február 6-ig voltak mindketten a Miami Heat játékosai, és 2006-ban bajnokok is lettek.

1996: Allen Iverson és Marcus Camby

Iversonról szinte mindenkinek azonnal a Philadelphia 76ers és a „practice” szó jut eszébe. Nem véletlen, de azért tudjuk, hogy a Denver Nuggetsben is játszott, ahol többek között a liga akkori legjobb védője, Marcus Camby is a csapattársa volt.

2008: Derrick Rose és Michael Beasley

A sztori most kezdődik…

2011: Kyrie Irving és Derrick Williams

Ha most rá kellene vágni, ki mondaná meg, hogy ki volt a második választott a 2011-es NBA-drafton Kyrie Irving mögött? Jó, fentebb már elárultuk, hogy Derrick Williams volt az, aki kacifántos pályafutása során kapott két tíznapos és egy szezon végéig szóló szerződést 2017-ben a Cleveland Cavalierstől. Irving akkor még természetesen a Cavaliers sztárja volt.